La problemàtica actual del mosquit tigre a Catalunya propicia la necessitat de realitzar accions des de cadascuna de les administracions implicades, en funció de les competències corresponents i amb la finalitat d'aconseguir el màxim d'eficàcia i eficiència. Això, sense deixar de banda la imprescindible col·laboració ciutadana.
Per això, la Comissió interinstitucional per a la prevenció i el control del mosquit tigre a Catalunya va elaborar, l'any 2011, L'estratègia per a la prevenció i el control del mosquit tigre a Catalunya. Aquesta comissió està coordinada per l'Agència de Salut Pública de Catalunya i integrada pels departaments de Salut i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya, l'Agència de Salut Pública de Barcelona, la Diputació de Barcelona, Dipsalut de la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter, i el Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i el Montsià.
En el marc d'aquesta col·laboració interinstitucional es va decidir actualitzar l'ordenança municipal tipus per a la prevenció i control dels mosquits, i particularment del mosquit tigre (Aedes albopictus), que es va posar a disposició dels municipis al juny d'enguany.
Un dels apartats de l'Estratègia per a la prevenció i el control del mosquit tigre a Catalunya, encara per desenvolupar, és el de les responsabilitats i l'organització. En el document es fa esment a les diverses institucions que realitzen actuacions relacionades amb el tema i es conclou que, per tal de definir el model organitzatiu que pugui ser més adient, és important portar a terme una anàlisi de la situació dels diferents municipis a fi de conèixer l'abast actual de la problemàtica i de la seva gestió.
Per això, a través de les associacions municipalistes, Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis, s'ha fet arribar als municipis de Catalunya un qüestionari, elaborat per la comissió que ha de permetre realitzar aquesta anàlisi.
El qüestionari s'ha tramés com un formulari interactiu, per la qual cosa un cop emplenat, s'envia de forma automàtica al correu de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. El termini per a la seva complimentació és fins el 15 d'octubre.
Un cop feta l'anàlisi de tots els qüestionaris rebuts, s'espera poder dissenyar models de gestió enfront al mosquit tigre i ampliar-la a altres tipus de problemàtiques de mosquits que puguin ser necessaris.
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat