El programa AFIS va ser creat l'any 1993 pel Servei d'Esports Municipal de l'Ajuntament de Granollers. Posteriorment, l'any 1997, amb el Servei de Salut Pública, es va prioritzar com a un programa important de promoció de la salut, adreçat a tota la ciutadania, a causa del potencial preventiu que té l'activitat física sobre la salut.
Durant aquests anys ha anat evolucionant fins adquirir els trets actuals i ha estat un dels models per a la creació del Programa PAFES (Programa d'Activitat Física, Esport i Salut), que des de l'any 2009, es va desenvolupar a Catalunya per lluitar contra el sedentarisme, i que va ser impulsat conjuntament pel Departament de Salut i la Secretaria General de l'Esport.
Ambdós programes tenen els mateixos objectius, i per tant s'ha treballat conjuntament per compatibilitzar-los i mantenir el programa AFIS en el municipi, ja que era prou conegut, tant per la ciutadania com pels professionals implicats, i sempre ha estat ben valorat.
L'objectiu general del programa és millorar la qualitat de vida d'aquelles persones amb certes patologies cròniques, mitjançant la pràctica regular i controlada d'activitat física. Per tant, el programa s'adreça a persones adultes que pateixen hipertensió arterial, excés de pes o obesitat, diabetis, osteoporosi, dislipèmies, patologia de l'aparell locomotor, malalties mentals, pacients sotmesos a tractament per alcoholisme i altres toxicomanies. En totes aquestes patologies hi ha prou evidència científica de la seva millora a través de l'activitat física.
L'entrada al programa s'inicia quan un/a professional sanitari, metge o equips d'infermeria, d'atenció primària o especialitzada fa el consell preventiu al pacient i el "prescriu activitat física", i així el deriva al programa AFIS, amb les dades més rellevants del seu estat de salut.
En el programa s'impliquen metges d'atenció primària de les 4 àrees bàsiques de salut de Granollers, així com el centre de salut mental de referència (CSMA Benito Meni), i en ocasions, professionals de l'ASSIR i del CAS de drogodependències.
La persona derivada és visitada en el servei d'esports municipal per un especialista en educació física i salut, que l'entrevista i fa la primera prescripció d'activitat física. En funció de l'informe mèdic i el motiu de derivació al programa, pot ser visitada en el Centre de Medicina Esportiva on es completa la seva historia clínica i si és necessari es realitza una revisió mèdica d'aptitud esportiva que pot modificar la primera prescripció. Finalment entra a un grup específic on farà l'activitat física prescrita dos cops per setmana, durant 9 mesos, de forma gratuïta, o bé realitza l'exercici físic indicat de manera individualitzada.
A nivell municipal, es facilita els equipaments esportius i es treballa conjuntament entre professionals sanitaris, tècnics d'esport i monitors esportius, per a un bon desenvolupament del programa.
La mitjana anual de participants que es beneficien d'aquest programa és de 130 i els principals motius de derivació són, habitualment, l'obesitat, la hipertensió arterial, les dislipèmies i la patologia de l'aparell locomotor.
Les persones que han participat al programa han pogut constatar els beneficis de l'activitat física per a la seva salut i moltes d'elles mantenen l'hàbit de l'activitat física, bé caminant de forma regular o bé formant part dels grups d'activitat física que ofereix el servei d'esport municipal. Aquest programa té per a aquestes persones un important paper sociabilitzador ja que, a més de l'activitat física setmanal, han pogut fer, en grup, altres activitats lúdic- esportives durant el programa o en acabar aquest, així com establir noves amistats.
Per als pacients que pateixen trastorns mentals aquest programa representa un recurs social normalitzat que els beneficia tant des del punt de vista físic com per a l'adquisició d'habilitats socials, pel fet d'estar dins del grup.
Per tant, es pot concloure que la pràctica d'activitat física està molt influenciada per l'educació sanitària i l'accessibilitat. Des de fa anys, l'Ajuntament ha apropat la ciutadania a l‘activitat física motivant els metges d'atenció primària a "prescriure-la" a les seves consultes i ha fet accessible el recurs amb aquest programa. En aquest sentit és important mantenir programes de promoció de la salut d'aquestes característiques, continuar fent difusió del mateix entre els professionals sanitaris del municipi i unir esforços de professionals de l'àmbit sanitari, esportiu i de la Salut Pública així com de les diferents administracions locals i supralocals.
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat