espaiS@lut - Febrer 2013

Butlletins
Febrer 2013 - #22

El Servei de Salut Pública informa

Finalitza la campanya 2012 de vigilància i control sanitari d'establiments alimentaris

Dins el marc d'assistència i cooperació als ajuntaments, contemplat al Pla "Xarxa de Governs Locals", el Servei de Salut Pública, a través de la Unitat de Seguretat Alimentària,  ha col·laborat, amb un total de 82 ajuntaments, en la vigilància i control dels establiments alimentaris.

Aquesta línia de suport i assistència es gestiona a través del Catàleg de concertació, i té com a objectiu col·laborar amb els 230 ajuntaments menors de 10.000 habitants en la gestió dels riscos per a la salut derivats dels productes alimentaris en les activitats del comerç minorista, la restauració i el transport urbà d'aliments, d'acord amb les competències assignades als municipis.

Totes les activitats s'han fet a petició dels municipis, pactant-se el programa anualment i seguint una estricta metodologia que inclou la visita amb un protocol específic d'actuació. S'han fet tres activitats ben diferenciades: registre dels establiments, classificació dels establiments en funció del risc i inspeccions per comprovar l'adequació a la normativa sanitària.

El registre dels establiments s'ha fet d'acord amb el document de criteris registrals aprovat l'any 2012 pel Consell d'Administració de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. L'activitat de classificació estableix una freqüència de control en funció del risc, tal i com estableix la normativa, i permet actualitzar els censos dels establiments alimentaris dels municipis. Per últim, l'activitat d'inspecció comprova les condicions estructurals i d'equipament, la higiene general, la dels processos d'elaboració i la dels manipuladors, així com d'altres factors que puguin suposar un risc sanitari amb controls "in situ" i assessoraments per implantar sistemes d'autocontrol. Si acabada la inspecció es detecten millores o deterioraments substancials l'establiment es torna a classificar.

En resum, s'han classificat gairebé 1.100 establiments amb un total de 1.136 visites i s'han fet 326 inspeccions en 260 establiments que l'any 2011 se situaven a la franja de risc alt per les greus condicions sanitàries. Amb aquestes actuacions s'ha aconseguit rebaixar a un 3% els establiments d'alt risc l'any 2012 enlloc del 5% de l'any 2011.

A més, l'any 2012, dins una prova pilot, s'ha ampliat aquest suport tècnic a 19 municipis d'entre 10.000 i 15.000 habitants. Aquesta prova ha donat un bon resultat, amb 669 visites de classificació i 125 d'inspecció. Per aquest motiu aquest any 2013 s'ampliarà el suport tècnic que s'ofereix, mitjançant el Catàleg d'activitats i serveis, als ajuntaments de municipis d'entre 10.000 i 15.000 habitants.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat