espaiS@lut - Març 2013

Butlletins
Març 2013 - #23

Espai municipal

Programa de Seguretat Alimentària Municipal de Mataró

La Secció de Salut Pública del Servei de Família va iniciar, l'any 2011, el Programa de Seguretat Alimentària Municipal.

Actualment el programa té en funcionament dues accions continues en el temps: l'elaboració del cens i la classificació dels establiments alimentaris en funció del risc sanitari associat i la vigilància i control dels establiments d'alt risc; i s'està desenvolupant la tercera acció.

Logo Ajuntament de MataróLa tercera acció fomenta les bones pràctiques d'higiene, l'autocontrol i l'obtenció de la declaració responsable dels establiments alimentaris municipals.

També hi ha una quarta acció, que està previst portar a terme durant aquest any 2013, on s'avaluarà l'impacte de les accions realitzades.

Acció 1: Elaboració del cens municipal d'establiments alimentaris minoristes i la classificació dels establiments alimentaris en funció del risc sanitari associat

La visita i la classificació dels establiments es va iniciar el mes de novembre del 2011 i es va acabar el juliol del 2012. 

Per fer la classificació es va utilitzar el qüestionari específic i el programa elaborat pel personal tècnic de la Diputació de Barcelona. 

Es van visitar 912 establiments alimentaris de la ciutat, amb el sistema del porta a porta, pràcticament el 100% dels establiments de comerç minorista i restauració de la ciutat.

RESULTATS:  Els resultats obtinguts en les visites indiquen que hi ha un 8% d'establiments amb risc alt (76 establiments), un 62% amb risc mig (564 establiments) i un 30% amb risc baix (272 establiments). 

El sector amb la proporció de risc més alt és el de restauració i menjars preparats (13%), seguit del sector de minoristes de carn fresca i derivats (6%) i del sector de forns de pa i pastisseria (4%).


Acció 2:  Vigilància i control dels establiments d'alt risc
 

La vigilància i control dels establiments d'alt risc es basa en la inspecció i en l'obertura, si escau, d'expedients sancionadors als mateixos.

La classificació en funció del risc va permetre a l'Ajuntament prioritzar adequadament les actuacions a fer i es va determinar que la segona fase consistiria en la vigilància i control.            

Durant tot l'any 2012, coincidint en el temps amb les accions de classificació, es van començar les inspeccions higienicosanitàries, amb l'objectiu de disminuir el seu risc potencial.

RESULTATS: Es van inspeccionar 87 establiments. Aquestes inspeccions van comportar la incoació d'un expedient sancionador per a cadascun dels establiments i en 20 d'aquests es va haver de decretar el tancament cautelar per manca d'higiene, a fi de garantir la seguretat alimentària.

Cal dir que els expedients sancionadors són efectius en la majoria dels casos.

Acció 3: Accions de foment de les bones pràctiques d'higiene, l'autocontrol i l'obtenció de la declaració responsable dels establiments alimentaris municipals, mitjançant informació i formació

L'objectiu d'aquesta fase és disminuir el risc mitjançant accions d'informació i formació sobre seguretat alimentària, adreçades als responsables dels establiments minoristes i de restauració.

Aquest tema s'ha proposat com a "bona pràctica" per incloure en el taller presencial de la Fase de Millora del Cercle de comparació intermunicipal de seguretat alimentària municipal (CCISAM) de la Diputació de Barcelona.

Acció 4: Avaluació de l'impacte i Reclassificació dels establiments després de les 2 fases anteriors

Després de les accions de vigilància i control i de les accions de comunicació, adreçades als responsables dels establiments sobre bones pràctiques d'higiene i el sistema d'autocontrols, cal avaluar la seva efectivitat.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat