La Secció de Salut Pública del Servei de Família va iniciar, l'any 2011, el Programa de Seguretat Alimentària Municipal.
Actualment el programa té en funcionament dues accions continues en el temps: l'elaboració del cens i la classificació dels establiments alimentaris en funció del risc sanitari associat i la vigilància i control dels establiments d'alt risc; i s'està desenvolupant la tercera acció.
La tercera acció fomenta les bones pràctiques d'higiene, l'autocontrol i l'obtenció de la declaració responsable dels establiments alimentaris municipals.
També hi ha una quarta acció, que està previst portar a terme durant aquest any 2013, on s'avaluarà l'impacte de les accions realitzades.
Acció 1: Elaboració del cens municipal d'establiments alimentaris minoristes i la classificació dels establiments alimentaris en funció del risc sanitari associat
La visita i la classificació dels establiments es va iniciar el mes de novembre del 2011 i es va acabar el juliol del 2012.
Per fer la classificació es va utilitzar el qüestionari específic i el programa elaborat pel personal tècnic de la Diputació de Barcelona.
Es van visitar 912 establiments alimentaris de la ciutat, amb el sistema del porta a porta, pràcticament el 100% dels establiments de comerç minorista i restauració de la ciutat.
RESULTATS: Els resultats obtinguts en les visites indiquen que hi ha un 8% d'establiments amb risc alt (76 establiments), un 62% amb risc mig (564 establiments) i un 30% amb risc baix (272 establiments).
El sector amb la proporció de risc més alt és el de restauració i menjars preparats (13%), seguit del sector de minoristes de carn fresca i derivats (6%) i del sector de forns de pa i pastisseria (4%).
Acció 2: Vigilància i control dels establiments d'alt risc
La vigilància i control dels establiments d'alt risc es basa en la inspecció i en l'obertura, si escau, d'expedients sancionadors als mateixos.
La classificació en funció del risc va permetre a l'Ajuntament prioritzar adequadament les actuacions a fer i es va determinar que la segona fase consistiria en la vigilància i control.
Durant tot l'any 2012, coincidint en el temps amb les accions de classificació, es van començar les inspeccions higienicosanitàries, amb l'objectiu de disminuir el seu risc potencial.
RESULTATS: Es van inspeccionar 87 establiments. Aquestes inspeccions van comportar la incoació d'un expedient sancionador per a cadascun dels establiments i en 20 d'aquests es va haver de decretar el tancament cautelar per manca d'higiene, a fi de garantir la seguretat alimentària.
Cal dir que els expedients sancionadors són efectius en la majoria dels casos.
Acció 3: Accions de foment de les bones pràctiques d'higiene, l'autocontrol i l'obtenció de la declaració responsable dels establiments alimentaris municipals, mitjançant informació i formació
L'objectiu d'aquesta fase és disminuir el risc mitjançant accions d'informació i formació sobre seguretat alimentària, adreçades als responsables dels establiments minoristes i de restauració.
Aquest tema s'ha proposat com a "bona pràctica" per incloure en el taller presencial de la Fase de Millora del Cercle de comparació intermunicipal de seguretat alimentària municipal (CCISAM) de la Diputació de Barcelona.
Acció 4: Avaluació de l'impacte i Reclassificació dels establiments després de les 2 fases anteriors
Després de les accions de vigilància i control i de les accions de comunicació, adreçades als responsables dels establiments sobre bones pràctiques d'higiene i el sistema d'autocontrols, cal avaluar la seva efectivitat.
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat