espaiS@lut - Abril 2013

Butlletins
Abril 2013 - #24

En portada

Presentació del Panel de Polítiques Locals en Salut Pública

Durant tot el 2012, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona ha estat realitzant l'estudi "Panel de Polítiques Locals en Salut Pública", en col·laboració amb la Fundació Pi i Sunyer. Un 89% dels ajuntaments majors de 10.000 habitants han participat activament responent una enquesta on-line que aporta informació substancial sobre la situació de la salut pública a la demarcació de Barcelona.

Us presentem els principals resultats, a partir de l'anàlisi de la informació derivada de l'estudi, que també seran compartits en una Jornada específica, adreçada a responsables polítics i personal tècnic de salut pública, el proper dia 22 d'abril a les 11'30h., al Pati Manning de Barcelona.

Un dels objectius de l'Àrea d'Atenció a les Persones és disposar d'informació sobre les polítiques locals que s'adrecen a la salut i benestar de la ciutadania i, en aquesta línia, col·laborar amb entitats docents i de recerca per tal d'aprofundir en les realitats municipals que s'ocupen d'aquests àmbits, en especial per al nostre Servei, de la Salut Pública Local

La Fundació Pi i Sunyer, amb la seva iniciativa d'elaboració de Panels de Polítiques Públiques Locals, ha facilitat l'oportunitat de realitzar un estudi sobre la situació de la salut pública en els municipis de més de 10.000 habitants, alhora que també estudiava altres polítiques com les de gent gran, participació ciutadana, habitatge i educació.  Durant el 2012 s'ha desenvolupat el treball de camp de forma simultània i en aquests moments disposem de la informació de totes aquestes àrees que engloben moltes de les polítiques d'atenció a les persones.

La metodologia del Panel, a més, permetrà una anàlisi de l'evolució de dites polítiques cada dos anys, que és el període d'anàlisi establert per poder realitzar una valoració periòdica del seu desenvolupament.  Aquest tipus d'anàlisi longitudinal facilita l'actualització periòdica dels resultats i permet valorar quins aspectes dels estudiats es van modificant al llarg del temps, en quin sentit i intensitat. 

En tant que la informació ha estat recollida mitjançant una enquesta on-line contestada per informadors/es clau de cada municipi, també ha permès prendre contacte amb els responsables i tècnics/ques de forma directa, el que té el benefici primari d'obtenir informació d'alta qualificació i fiabilitat, alhora que ha significat una validació indirecta dels aspectes estudiats, de forma que es pot assegurar que aquests han recollit l'ampli espectre de la Salut Pública a nivell municipal a la província de Barcelona, amb un índex de resposta del 89%, el que representa 71 ajuntaments d'un univers de 80 (majors de 10.000 habitants)

Quines han estat les àrees estudiades?  En tant que les competències municipals en salut pública estan definides legalment, interessava conèixer el grau d'extensió en el compliment d'aquestes, així com aquelles activitats que, malgrat no estar definides com a competència obligatòria, es desenvolupen de forma rellevant en els ajuntaments.  En aquest sentit, s'ha recollit informació sobre el conjunt d'activitats en protecció i promoció de la salut, analitzant la tipologia d'activitat, el col·lectiu al que està adreçada, els costos aproximats, així com dos conceptes que han semblat interessants: el temps que ocupa la seva gestió i/o prestació i els dèficits de gestió que representa.

Una segona àrea d'interès es refereix a les estructures i recursos amb les que es dota l'organització municipal per tal de donar resposta als objectius en matèria de Salut Pública i, en aquest àmbit s'han analitzat aspectes com la posició política i estructural en l'organigrama municipal, la dedicació dels càrrecs electes, l'existència i dimensió dels departaments tècnics de salut pública, i el personal destinat al desenvolupament de projectes i serveis.

I en altre ordre d'anàlisi, s'han estudiat dos aspectes que identifiquen l'estil de govern i desenvolupament de les polítiques a l'ajuntament, com és, en primer lloc, el nivell i extensió de la planificació en salut al municipi, així com en segon lloc, l'existència de xarxes de cooperació a nivell territorial i institucional (altres administracions, entitats, empreses)

En tant que l'Informe d'anàlisi realitzat per la Fundació Pi i Sunyer estarà en breu disponible en el web del Servei http://www.diba.es/web/salutpublica, es destaquen a continuació alguns dels aspectes aportats per les conclusions:

  • Les polítiques de salut pública es despleguen en un entramat complex a nivell institucional, tant en la dimensió regional com la local.  En aquest sector conviuen diferents matèries i àmbits de coneixement, estructures organitzatives diverses i formes de gestió poc estructurades.
  • Es tracta d'un àmbit en el que les figures polítiques solen tenir poca dedicació i ascendència política, mentre que les figures tècniques estan molt especialitzades, amb titulació superior i força estabilitat laboral.
  • Reafirmant els resultats d'un estudi anterior, els grans dèficits en el sector són l'absència d'una cultura de la planificació i l'avaluació, així com importants dèficits en la gestió i control a nivell general, des d'una visió de conjunt en l'àmbit municipal (activitats disperses, desconeixement dels recursos econòmics, la despesa, les ingressos, etc...)
  • La realitat imposa la necessitat de diferenciar ben clarament els àmbits de la protecció i la promoció de la salut, no només per les professions i dinàmiques que els hi son pròpies, si no també per què es basen en formes organitzatives, recursos i agents col·laboradors molt diferents. Aquesta diferenciació pot portar, especialment en municipis grans, a compartir funcions de protecció de la salut amb altres departaments municipals.  
  • La promoció de la salut està àmpliament desenvolupada i reconeguda a tots els municipis estudiats, fins i tot els de menor tamany. Es tracta d'una dimensió consolidada com a necessària i àmpliament reconeguda a nivell institucional i social.
  • La vinculació de les polítiques locals en salut pública amb les de nivell regional està especialment centrada en l'àmbit de la protecció de la salut, per mitjà de l'establiment de convenis de col·laboració amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya.  Aquesta cooperació, però, no s'estén a l'àmbit de la promoció de la salut, en el que és la Diputació de Barcelona la que representa un referent clau, tant des del punt de vista tècnic com de finançament.
  • Existeixen marcades diferències en les capacitats de desplegament de la Salut Pública a ajuntaments de diferent grandària i estructura tècnica. Aquestes diferències en la prestació directa dels serveis es tradueixen especialment en l'àmbit de la protecció de la salut, en tant que convenia la realització de les activitats amb l'Agència de Salut Pública i els Consells Comarcals o bé estableixen mancomunitats o consorcis per tal de prestar els serveis.
  • Resulta molt complicat esbrinar els continguts reals dels pactes de cooperació fixats en els convenis o subvencions amb entitats supramunicipals i regionals, així com les prestacions concretes i la quantitat econòmica, en cas que es doni.  Resulta molt difícil doncs, en aquests moments, establir un mapa dels recursos econòmics amb que compten els ajuntaments per fer front a les seves competències.
  • Malgrat l'impacte de la crisi econòmica en els ajuntaments, el pressupost en Salut Pública, en general, no ha estat substancialment disminuït, al menys no més que la resta de polítiques municipals.
  • La vinculació de la població a les polítiques de salut pública és molt diversa en funció del municipi. Així com en alguns casos existeixen Consells de Salut o similars que actuen de forma estable com a estructura de participació, en molts estan vinculades a projectes concrets o només es donen de forma puntual.  Tanmateix, l'existència d'associacions relacionades amb la salut és prou comuna en tots els ajuntaments, així com el finançament que aquests els hi presten.

 

Aquestes conclusions inicials donen idea del panorama de la Salut Pública Local a la demarcació de Barcelona, per als municipis de més de 10.000 habitants. A partir de les dades obtingudes, l'anàlisi dels resultats resulta un element clau que permetrà de forma clara identificar necessitats de suport als ajuntaments per part de la Diputació de Barcelona amb l'objectiu de donar-hi força i qualitat a les polítiques locals en Salut Pública.

Desprès de l'experiència, es valora molt especialment la coincidència en el temps amb l'anàlisi d'altres polítiques socials en els mateixos municipis, el que pot permetre entendre el paper de la Salut Pública dins les polítiques locals, així com identificar possibles eixos de futur.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat