espaiS@lut - Juny 2013

Butlletins
Juny 2013 - #26

El Servei de Salut Pública informa

El sol és font de salut

Comença la temporada d'estiu i amb ella un major contacte amb la natura com a una forma de lleure i benestar, així les platges tenen un gran impacte social, on s'han multiplicat les activitats que es realitzen i el nombre d'usuaris/es.

L'estada en aquests espais naturals suposa una major exposició al sol i als riscos que aquest comporta, és per això que estem obligats a actuar amb extrema cura en el moment que decidim acudir a les platges.

Tot i això,  no cal condemnar l'astre rei, ja que prendre el sol té importants beneficis per a la salut i l'estat d'ànim. L'exposició solar intervé en la producció de la vitamina D necessària per fixar el calci i mantenir els ossos sans, afavoreix la producció de neurotransmissors com la serotonina, que influeix sobre la regulació del son i els estats d'ànim, entre d'altres; i millora algunes malalties de la pell com l'acné i la psoriasi, gràcies a les propietats antiinflamatòries dels raigs ultraviolats.

El sol és una font de salut, però si l'exposició solar és excessiva o en hores de màxima radiació pot comportar riscos a curt termini com: insolació, cremades solars, deshidratació, cop de calor; i a llarg termini poden provocar lesions oculars, envelliment prematur de la pell i càncer de pell.

Per tal de poder gaudir del sol de forma saludable, sobretot en els dies on es produeixen altes temperatures i un excés d'humitat ambiental, cal que comenceu a prendre el sol poc a poc, ja que les radiacions solars tenen efecte acumulatiu sobre l'organisme; eviteu les hores de màxima radiació (12h. fins les 16h.); esteu a l'ombra i protegiu-vos amb samarretes, barrets d'ala ample i ulleres amb filtre solar (homologades CE); apliqueu-vos crema de protecció solar, que caldrà que us poseu uns 20 minuts abans de l'exposició, cada cert temps i quan sortiu de l'aigua, i porteu barres labials fotoprotectores; no feu exercici intens; beveu begudes no alcohòliques i banyeu-vos sovint.

Cal que recordeu també que a la platja, l'aigua i la sorra reflecteixen la llum i augmenten la intensitat de la radiació solar. Tampoc us enganyeu quan el dia estigui ennuvolat o no patiu calor ja que els raigs ultraviolats penetren igualment a la pell i podeu patir cremades. Així mateix, l'aplicació de cremes fotoprotectores no es pot considerar per allargar les estades al sol.

Heu de saber que gran part de l'exposició solar es produeix abans dels 18 anys d'edat, i que els primers anys de vida són els més sensibles a les cremades solars, per aquest motiu és molt important extremar les mesures de protecció solar en infants i adolescents. La regla de l'ombra, que cal que recordin els més petits, consisteix en que si la seva ombra és més curta que ells mateixos, els raigs solars són més intensos i és més probable que es cremin.

Els pares i mares heu de recordar que els menors de 6 mesos són més vulnerables als efectes directes dels raigs solars, ja que tenen la pell més fina, incapacitat de termoregulació pel mecanisme de la suor, ossos de la volta cranial més prims, i a més no poden utilitzar els protectors solars per la immaduresa de la seva pell. Per tot això, no s'han d'exposar al sol directe.

En conclusió, recordeu que l'exposició solar per si mateixa és font de salut, no és perjudicial, però cal prendre el sol amb cura per rebre els beneficis i evitar-ne els riscos derivats d'una exposició excessiva o en hores de màxima radiació.

Més informació a www.diba.cat/platges.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat