En el marc d'aquest projecte s'ha portat a terme una activitat grupal socio-educativa, impulsada per la Secció de Benestar Social i Salut de l'Ajuntament de Barberà del Vallès.
Aquesta activitat està adreçada a persones beneficiàries del Programa d'Alimentació Suficient de l'Àrea Bàsica de Serveis Socials (ABSS), i té per finalitat donar valor i posar en pràctica estratègies i coneixements tradicionals de la cuina d'aprofitament alimentari. S'han programat diferents sessions en les que s'han elaborat diverses receptes de cuina entre totes les persones participants, mentre es treballaven habilitats comunicatives i el treball en equip.
Aquestes sessions han permès capacitar al grup per transmetre aquests coneixements a altres persones en tallers posteriors adreçats a la població general. D'aquesta manera es crea un efecte cascada en la divulgació i promoció d'una alimentació saludable i d'aprofitament i, en definitiva, d'una alimentació responsable.
Les receptes i altres informacions relacionades amb el taller i amb l'alimentació responsable són publicades en un blog per afavorir la participació de tothom.
Pel que fa a l'avaluació d'aquesta activitat, es destaca:
Totes les persones participants han manifestat sentir-se integrades en el grup, haver après a menjar millor i haver gaudit cuinant en equip.
En tot moment hi ha hagut molta tolerància front les particularitats de cadascú i, fins i tot, han sabut mediar i reconduir per ells mateixos les situacions que podien haver sigut més conflictives (protagonismes, bromes que podien ser mal interpretades, etc.).
S'ha creat un ambient de col·laboració i ajuda mútua, fins i tot més enllà de l'espai formatiu, per exemple, s'ha intercanviat i donat roba infantil, alguna família cuinava de més i ho donava a una altra família, han quedat per compartir receptes i cuinar-les a casa seva, etc.
Els infants de les famílies que s'han conegut en l'espai de la ludoteca, han establert una relació d'amistat i han quedat per jugar fora de l'activitat.
S'han après coneixements i estratègies per tal que, malgrat els pocs recursos econòmics, puguin millorar la seva alimentació i la de la seva família (aprofitar al màxim els aliments, fer combinacions alimentàries nutritives,...).
S'ha aconseguit empoderar a les persones participants; algunes d'aquestes persones han trobat feina i han manifestat que la seva actitud ha canviat i les ha ajudat, i que els coneixements sobre comunicació també els li han estat útils.
En aquestes sessions també s'ha aprofitat per informar sobre recursos comunitaris i personals per l'estalvi; totes les persones participants s'han esforçat per poder fer alguna aportació, des d'habilitats de cuina fins a qualsevol altra estratègia d'estalvi i informació que tenen sobre entitats amb les que col·laboren.
S'han compartit valors per una ciutadania més responsable, tals com sostenibilitat, aprofitament, tolerància, col·laboració, etc.
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat