En el marc de l'Espai Francesca Bonnemaison, va tenir lloc el passat 10 de desembre la novena jornada de Seguretat Alimentària que es va centrar en la comercialització dels productes de la pesca.
L'assistència va arribar quasi bé als dos centenars de persones entre tècnics de salut pública i de consum i diferents càrrecs de l'administració local i autonòmica i també professionals del sector alimentari, en especial, professionals del món de la pesca i representants de diferents associacions i confraries de pescadors.
L'acte va ser inaugurat pel Director de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), el Sr. Alfons Vilarrasa i el coordinador en matèria de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, el Sr. Salvador Gausa.
Durant la seva intervenció, el Director de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària destacà, d'una banda, la importància del consum de peix, en especial, el peix de la costa catalana per la major frescor i el menor impacte medioambiental, així com, d'altra banda, la importància dels controls al llarg de tota la cadena alimentària, amb especial atenció a la traçabilitat.
Per la seva banda, el coordinador en matèria de Benestar Social, Salut Pública i Consum va destacar el paper de les administracions municipals en el control sanitari d'aquests productes quan arriben al sector minorista i a la restauració i el suport tècnic i econòmic que els dóna la Diputació de Barcelona per poder complir amb aquesta competència obligatòria.
Ambdós van destacar la importància d'aquestes jornades, que han esdevingut un clàssic que es repeteix cada any abans del Nadal i que constitueixen un espai per intercanviar experiències i opinions de tots els agents que intervenen en la seguretat alimentària i són un exemple de la col·laboració entre diferents entitats.
A continuació, el Sr. Eusebi Esgleas, president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i la Sra. Roser Figueras, cap de Qualitat de la Confraria de Pescadors de Blanes van fer un repàs de les diferents tècniques de pesca utilitzades pels pescadors de les nostres confraries i van demanar prudència a l'hora de criticar-les, si bé, van reconèixer la necessitat de reestructurar aquest sector.
El Sr. Martí Nadal, químic de la Universitat Rovira i Virgili, en la seva intervenció sobre dels beneficis i riscos de la salut relacionats amb el consum de peix, destacà l'alt valor nutricional del peix per la seva aportació en proteïnes d'alt valor biològic i àcids grassos Omega 3 entre d'altres nutrients, minimitzant els riscos per a la salut derivats de l'aportació de contaminants presents en aquests productes perquè, en general, si bé hi són presents en molts casos, no sobrepassen els límits establerts a la normativa.
La Sra. Esther Bigues, cap de la Divisió d'Objectius i Programes de la Subdirecció General de Protecció de la Salut a l'Agència de Salut Pública de Catalunya, va donar una visió general del control sanitari dels productes de la pesca fent una descripció de l'itinerari d'aquest control que s'inicia en les barques de pesca i continua en les llotges, les depuradores, les indústries i les distribuïdores arribant fins els minoristes i la restauració.
Molt interessants, per ser un tema d'actualitat amb la nova llei d'etiquetatge que ha entrat recentment en vigor, van ser les intervencions del Sr. Albert Montferrer, veterinari i director tècnic de BDN Ingenieria d'Alimentació SL, que va fer un resum dels additius que amb més freqüència es troben en el peix - sulfits, nitrits, colorants i fosfats -, això si, sempre d'acord amb el marc legal; i de la Sra. Pilar Todó, responsable de comercialització pesquera de la Direcció General de Pesca del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural que va assegurar que el correcte etiquetatge és la base i la garantia de la promoció del consum del peix de la costa catalana.
Per últim, la Sra. Montserrat Ramoneda, veterinària i cap del Servei de Mercabarna de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, introduí als assistents en el control del risc derivat dels mol·luscs bivalves com a agents filtradors de l'aigua i, per tant, agents acumuladors de perills per a la salut. Resumint, aquest control passa per les mateixes zones de captura, les instal·lacions de depuració, els envasos i l'etiquetatge.
La jornada va concloure amb una taula rodona on els assistents van poder adreçar-se als diferents ponents per aclarir els seus dubtes i aportar diferents reflexions relacionades amb la comercialització dels productes d'aquest sector.
Aquestes jornades, ja un clàssic de les dates pre-nadalenques, són organitzades per la Diputació de Barcelona i l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, amb el suport de l'ACM i la FMC.
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat