Al llarg de l'any 2014 s'han realitzat 55 inspeccions sanitàries de centres de tatuatge, pírcing i micropigmentació en 22 municipis de la província i s'han lliurat un total de 19.254 exemplars del tríptic Tatuatges i pírcings: llueix-los sense riscos, en resposta a la demanda efectuada per 49 entitats locals.
Des de l'any 2001 Catalunya compta amb una normativa que regula, des del punt de vista sanitari, l'activitat dels establiments de tatuatge, pírcing i micropigmentació. Aquesta normativa, que va ser pionera a l'estat espanyol, va ser derogada l'any 2008 i substituïda per l'actualment vigent[1].
De conformitat amb la normativa vigent a Catalunya, correspon als ajuntaments l'autorització sanitària d'aquests establiments, així com les competències de vigilància i control en aquesta matèria.
Per contribuir a facilitar aquesta tasca, des del Servei de Salut Pública de l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona s'ofereix suport tècnic als municipis de fins a 200.000 habitants, prioritàriament, en la realització de les inspeccions higienicosanitàries dels establiments que realitzen tatuatges, pírcing i micropigmentació.
D'altra banda, el coneixement de què la manca d'informació sobre els riscos dels tatuatges i pírcings afecta especialment als joves, que són precisament els principals usuaris d'aquestes pràctiques, va dur al Servei de Salut Pública a elaborar i editar el tríptic Tatuatges i pírcings: llueix-los sense riscos, material educatiu que pretén millorar la informació dels adolescents sobre els seus riscos i fomentar la presa de decisions responsables. Aquest material s'ha començat a distribuir als municipis durant l'any 2014.
El creixent interès social per les pràctiques de decoració del cos humà ha fet que la col·locació de pírcings i la realització de tatuatges i micropigmentacions cutànies siguin pràctiques cada cop més esteses en el nostre medi.
La realització dels tatuatges i els pírcings impliquen la perforació de la pell, la instal·lació d'elements metàl·lics en contacte amb la dermis i fins i tot travessar cartílags o massa muscular, així com l'aplicació de pigments intradèrmics; activitats totes elles que poden comportar riscos sanitaris com el contagi de malalties de transmissió sanguínia, l'aparició d'infeccions locals o reaccions al·lèrgiques als components dels pigments o als materials implantats, complicacions en la cicatrització, etc.
[1] Decret 90/2008, de 22 d'abril, pel qual es regulen les pràctiques de tatuatge, micropigmentació i pírcing, així com els requisits higienicosanitaris que han de complir els establiments on es realitzen aquestes pràctiques
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat