espaiS@lut - Gener 2015

Butlletins
Gener 2015 - #35

Espai municipal

Programa "Nens i nenes en moviment"

Nou programa integral de Manlleu, per al tractament del sobrepès i l'obesitat infantil i juvenil, amb abordatge de temes com la nutrició, els hàbits dietètics, l'exercici i l'àrea psicosocial.

Dissenyat des de la Unitat d'endocrinologia pediàtrica i obesitat infantil del Servei de pediatria de l'Hospital de la Vall d'Hebron, amb l'objectiu de formar educadors en obesitat infantil i dirigit a metges de família, nutricionistes, dietistes, psicòlegs pediatres i personal d'infermeria.

Diferents estudis han posat de manifest que només l'1% de les obesitats són de causa genètica o endocrinològica, mentre que les 99% restants són per causes nutricionals modificables. L'aplicació d'aquest programa a altres punts de Catalunya, Espanya i altres països del món ja ha donat resultats molt bons.

Al CAP de Manlleu s'estima que hi ha un 3,6% d'infants amb diagnòstic d'obesitat o sobrepès. El 41,3% són nens i el 58,7% nenes. Dades que concorden amb els estudis fets fins ara. S'ha de tenir en compte que, a més, hi ha una part de la població amb sobrepès o obesitat, els quals no estan registrats com a tal i que per tant no surten a les llistes de pacients amb aquestes patologies.

Aquest programa que va rebre el suport del Servei de Salut Pública de l'Ajuntament de Manlleu, es va posar en marxa pel CAP de Manlleu durant el primer trimestre de 2014, amb l'objectiu de motivar l'activitat física, posant èmfasi en la milloria de l'autoestima, les relacions socials, la comunicació i de promoure una alimentació normocalòrica equilibrada tant del nois i noies com de la família.

7 nens i nenes d'entre 9 i 11 anys i els seus pares, seleccionats pels professionals sanitaris del CAP, van participar en 11 sessions teòriques i pràctiques, en format grupal i de caràcter participatiu.

A cada sessió es treballa simultàniament, però en espais separats, amb pares/mares i amb infants dividits per franges d'edat (4-6: més petits; 7-12: nens i nenes; 13-18: adolescents). Les intervencions es realitzen de manera participativa fent servir tècniques psicodinàmiques, cognitiu-conductuals i afectives. Es treballa temes d'alimentació, publicitat enganyosa, autocontrol, imatge corporal, comunicació, autoestima, relaxació i activitat física. També es disposa d'un espai on les noies i els nois poden analitzar i expressar les seves emocions en relació amb el tema del sobrepès, l'obesitat i les seves conseqüències.

Per a l'anàlisi de dades, a més dels 7 infants de 2014, també es van tenir en compte 2 infants del grup de l'any 2013 que van seguir els controls post-programa.

Pel que fa al mètode es van recollir dades:

  1. Antropomètriques: A l'inici del curs, sessions 2, 5 i 8. Després, als mesos 1, 3, 6 i 12 post-programa.
  2. Hàbits dietètics: Estudi dels hàbits dietètics, abans i després del programa, amb el test KIDmed que valora la qualitat de la dieta mediterrània.
  3. Àmbit Psicosocial: Es va valorar amb diferents test validats per a l'estudi d'ansietat i depressió en infants i adolescents. També es va fer seguiment d'altres variables com l'autoestima i auto imatge, abans i després del programa.

 

RESULTATS I CONCLUSIONS DEL PROGRAMA

1. GENERALS:

Els participants en el programa representen un grup reduït i heterogeni amb edats compreses entre 7 i 13 anys (mitjana de 9,4 anys). El fet de que es treballi teràpia cognitiva conductual fa que els grups d'infants siguin petits i això condiciona l'anàlisi estadística de les dades i la seva significació.

En l'edició de 2013 i en alguns casos de 2014, alguns participants van mostrar poca col·laboració, tot i signar un "document" de compromís, cosa que dificulta d'anàlisis de les dades i fa baixar la significació estadística.

En el grup de 2014 resten encara alguns controls post-programa en els que es continuarà avaluant la progressió dels infants.

2. DADES ANTROPOMÈTRIQUES:

Tot i la mostra tan petita d'infants es van poder veure canvis estadísticament significatius en algunes variables antropomètriques tan importants com l'IMC, densitometria, alguns perímetres i alguns plecs cutanis.

En propers controls s'estudiarà si la tendència és cap al manteniment de la disminució d'aquestes variables i/o altres.

3. HÀBIT DIETÈTIC:

Hi va haver una millora en el consum de productes de la dieta mediterrània així com conscienciació de la importància de la dieta en la salut física i psíquica.

4. ESTAT EMOCIONAL:

La teràpia cognitiva-conductual ajuda als nois i noies a manejar emocions com autoimatge, autoestima i ansietat, i a millorar l'estat d'ànim.

 

Es pot concloure que si sumem els esforços per a una major divulgació de la salut i promoció d'hàbits alimentaris sans, amb més intervencions en la societat de programes com "Nens i nenes en moviment" estarem invertint en el futur, disminuint la prevalença de l'obesitat infantil en el nostre àmbit.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat