Novembre 2024 - Núm. 7

SocialDiba

Butlletí de Sostenibilitat Social,
Cicle de Vida i Comunitat

Anar a dalt

DESTACAT

Consulta les novetats del Catàleg de Serveis 2025

El passat divendres, 29 de novembre, es van presentar les principals novetats del Catàleg de Serveis de 2025 de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat, que enguany ofereix recursos en els àmbits de cicle de vida; cures i atenció a la diversitat funcional; serveis socials i garantia d'ingressos; i, finalment, aquells vinculats a la inclusió social i la comunitat, la diversitat cultural, la no-discriminació i les polítiques de convivència.

Aquest nou catàleg inclou nous recursos, tot responent a les peticions dels equips tècnics municipals i també a una filosofia general d'optimització de la cartera de recursos que ha impulsat la Diputació de Barcelona.

Properament, podreu consultar en aquest enllaç la gravació de la presentació i tot el material projectat. Podeu consultar ja tota l'oferta a: Catàleg de Serveis 2025.

Anar a dalt

MÉS NOTÍCIES DESTACADES

Lliurament de la 13a edició del Premi Josep M. Rueda i Palenzuela

El passat 28 de novembre va tenir lloc a Can Serra l'entrega de guardons de la 13a edició del Premi Josep Maria Rueda i Palenzuela; un premi que té per objecte impulsar projectes i actuacions d’intervenció social comunitària en desenvolupament que fomentin processos participatius, enforteixin el teixit social i augmentin la capacitat organitzativa de la comunitat.

El primer premi va ser atorgat al projecte "Salut mental a escena", d'Utopia Barcelona. El segon, al projecte "Territori Dona", d'Eugènia Ortiz Antoranz i enguany, per primer cop, es va donar una menció especial al projecte "La Festa dels Reis d'Igualada en diàleg", de Quatre Cantonades.

L'acte va comptar amb l'actuació de CLAMS, banda de música formada per artistes de l'escena independent de Barcelona i per persones amb discapacitat intel·lectual. Podeu recuperar els millors moments i imatges de l'esdeveniment en aquest fil d'X.

 

Ens sumem a les celebracions del Dia Mundial de la Infància i també de les Persones amb Discapacitat

Amb motiu del Dia Mundial de la Infància, celebrat el proppassat 20 de novembre, des de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat reafirmem el nostre compromís amb la defensa i la promoció dels seus drets. Podeu consultar la declaració institucional i una selecció de recursos en aquest enllaç.

Seguint aquesta lògica d'impuls de polítiques d’infància al món local, el passat 28 de novembre vam organitzar la jornada “La planificació estratègica en les polítiques d'infància: Capacitat transformadora, reptes i límits” durant la qual es va presentar la “Guia per a l’elaboració de plans locals d’infància i adolescència (PLIA)” elaborada per l’Institut d’Infància i Adolescència amb la col·laboració d’UNICEF Espanya i UNICEF Comitè Catalunya i la coordinació i direcció de la Diputació de Barcelona.

També, per commemorar el Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat que es va celebrar ahir, 3 desembre, en el darrer Ple es va aprovar una declaració amb la qual es pretén continuar impulsant polítiques i recursos que promoguin l'autonomia personal, el suport a les persones cuidadores professionals i no professionals i la sensibilització de la ciutadania per al reconeixement de les capacitats diverses. 

Anar a dalt

A FONS

Estratègia estatal per a un nou model de cures en comunitat i projecte Rumbo

 

En aquest nou A Fons parlem sobre l'estratègia estatal per un nou model de cures en comunitat amb Laura Espantaleón, neuropsicòloga experta de l'IMSERSO i sobre el projecte Rumbo, amb Rubén Domínguez, responsable de l'Àrea d'Accessibilitat d'ECOM.

Anar a dalt

SERVEIS SOCIALS BÀSICS

Automatització del procés de valoració de la vulnerabilitat energètica

 

En el marc de la prova pilot d’automatització del procés de valoració de la vulnerabilitat energètica, el passat 26 de novembre, el Servei de Suport als Serveis Socials Bàsics, en col·laboració amb el Consorci AOC, va organitzar el "Seminari sobre consentiment d'accés a dades, càlcul de la capacitat econòmica i procediment en l'Informe IRER i altres serveis".

Una jornada en la qual es van compartir experiències en l’elaboració de l’Informe IRER per pobresa energètica, destacant les pràctiques de l’Ajuntament de Mataró i del Consell Comarcal del Vallès Oriental. També es van presentar les proves pilot per automatitzar la gestió i emissió d’aquests informes, desenvolupades pel Consorci AOC.

L’activitat es va estructurar en quatre taules de treball amb l’objectiu d’identificar punts crítics, àrees de millora i consensuar criteris que s’inclouran en un document final que es publicarà en les properes setmanes al web, el qual pretenem que es converteixi en un nou protocol d’actuació comú i faciliti l’escalabilitat del procés a altres municipis de la província.

Anar a dalt

VULNERABILITAT SOCIAL I DEPENDÈNCIA

Els GSAM: una eina de suport a les persones cuidadores no professionals

 

Els GSAM són un recurs adreçat a persones cuidadores no professionals de persones que es troben en situació de dependència per raó d'edat, estat de salut o discapacitat, amb independència que estigui o no valorada per la Llei 39/2006, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

Els grups són un espai de relació i suport psicològic i emocional que possibilita l'expressió de sentiments i vivències associades a les tasques de cura, amb la finalitat de millorar la qualitat de vida de les persones cuidadores no professionals, i indirectament, de les persones de les quals tenen cura. Des d'avui ja podeu sol·licitar aquest recurs al Catàleg de Serveis 2025.

Anar a dalt

CONVIVÈNCIA I DIVERSITAT

Impulsem els programes de Mesures Alternatives a la Sanció Econòmica (MASE)

 

Comença l’acompanyament als ens locals per implementar les mesures alternatives a la sanció econòmica (MASE) a la província de Barcelona. 

A partir del mes de desembre i durant el primer semestre de 2025, el suport tècnic combinarà diverses sessions de treball i finalitzarà amb una jornada d’intercanvi d’experiències amb professionals que implementen els programes MASE a la província.

Més informació sobre què són les MASE i les oportunitats que generen, en aquesta infografia.

També podeu sol·licitar el recurs a través del Catàleg de Serveis 2025.

Anar a dalt

INFÀNCIA

Suport integral als municipis en polítiques d'infància

 

El Catàleg de Serveis 2025 oferirà suport als municipis per definir i implementar polítiques locals d'infància, incloent-hi la redacció de plans, la creació d'espais de participació com consells d'infància, i l'avaluació de programes. A més, es facilitarà una metodologia simplificada per municipis petits, adaptada a les seves necessitats.

Com a novetats, s'impulsaran projectes clau com el mesurament de la inversió en infància, la revisió d'espais públics amb perspectiva infantil i diagnòstics per a la petita infància. També es promourà la participació en espais d'intercanvi i innovació per a professionals del sector.

Podeu consultar tots els recursos econòmics, tècnics i materials disponibles en l'àmbit d'infància en aquest mapa del Catàleg de Serveis 2025.

Anar a dalt

ADOLESCÈNCIA

Òrgans de participació per adolescents de 12 a 17 anys

 

El Catàleg de Serveis 2025 incorpora, com a novetat, un programa d'acompanyament a professionals per a la creació o reformulació d'òrgans de participació destinats a adolescents de 12 a 17 anys.

Aquest suport inclou dues sessions tècniques individualitzades (en línia o presencials) i tres sessions grupals de capacitació dirigides a elaborar o actualitzar el projecte municipal d’acord amb les necessitats del territori.

Amb aquesta iniciativa, des de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat reforcem el compromís amb la inclusió dels i les adolescents en la presa de decisions municipals. Més informació sobre aquest programa al Catàleg de Serveis 2025.

Anar a dalt

JOVENTUT

42a Jornada de Polítiques Locals de Joventut: les relacions interpersonals a l’adolescència i joventut

 

El passat 12 de novembre va tenir lloc la 4a Jornada APROP que enguany ha tractat sobre l’impacte de les relacions interpersonals en el benestar d’adolescents i joves.

Durant la jornada, vam reflexionar i compartir interessants experiències locals al voltant de la promoció de relacions interpersonals saludables, la influència de les relacions en la construcció de la identitat, la pràctica de l’activitat física en les relacions i les relacions interpersonals en línia.

Podeu recuperar la documentació presentada i les imatges de la jornada en aquest enllaç.

Anar a dalt

PERSONES GRANS

La millora de recursos i serveis adreçats a persones grans i les polítiques de longevitat

 

S’inicien els suports tècnics per millorar l’atenció a les persones grans als municipis de la província de Barcelona i per impulsar les polítiques de longevitat en el món local en el marc del Catàleg de Serveis 2024. 

També s’estan iniciant els suports en plans d’envelliment i projectes singulars. Aquest suport tècnic s’adapta a les necessitats específiques de cada ens local i oferim eines per acompanyar els municipis en la presa de decisions i en la millora dels serveis municipals, els equipaments i les polítiques públiques adreçades a les persones grans.

Podeu trobar més informació sobre aquest recurs en aquest enllaç i realitzar la vostra sol·licitud.

Anar a dalt

TEMES D'INTERÈS

Activitat intergeneracional al Respir per a persones grans

 

Estudiants de 3r curs de Treball Social de la Universitat de Barcelona conjuntament amb el Servei Residencial d’Estades Temporal i Respir, han organitzat una activitat per fomentar els vincles entre ambdós col·lectius. Aquesta activitat ha consistit a realitzar un arbre molt especial on les persones acollides han pogut expressar els seus desitjos amb l’ajuda dels i de les estudiants. Coneix el Respir.

Estada formativa d’una professora de formació professional als centres residencials de Respir

En el marc de col·laboració institucional amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, la Sílvia Puente, professora del cicle de Grau Mitjà d'Atenció a les Persones en Situació de Dependència de l’Institut Obert de Catalunya, ha realitzat una estada formativa de dues setmanes als centres residencials d’estades temporals on es porten a terme els programes Respir per a persones grans i per a persones amb discapacitat intel·lectual.

Ha estat una experiència immersiva en l’atenció a les persones amb dependència i ha pogut conèixer els procediments, tecnologies i experiències de les tasques assistencials que porten a terme les tècniques i tècnics auxiliars de la plantilla del Respir amb la finalitat d'ajustar a la realitat laboral els ensenyaments que posteriorment imparteixi al seu alumnat.

Anar a dalt

AGENDA

Esdeveniments d’interès