LEGO Build the Change és un programa impulsat per LEGO, adaptat al context bibliotecari per la biblioteca DOKK-1 d’Aarhus (Dinamarca) que pretén donar veu als infants de 6 a 12 anys perquè puguin imaginar un món millor. En aquest article, escrit a quatre mans per Neus Capdevila Oliveras. Directora de la Biblioteca l’Ateneu les Bases-Manresa i Núria Ojalvo Leonat. Directora de la Biblioteca Central de Cerdanyola del Vallès, t’expliquem molt més sobre el projecte.
A través del joc, els nens i nenes han de construir solucions creatives que inspirin a resoldre alguns dels principals reptes de sostenibilitat del nostre planeta. Després de mesos de desenvolupament del projecte, la xarxa danesa ha decidit compartir la iniciativa amb les diferents biblioteques d’Europa. Conjuntament amb les biblioteques de Londres, Berlín i Praga, la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona ha portat aquest projecte a Catalunya, concretament, a les biblioteques de Manresa i a la de Cerdanyola del Vallès.
L’expansió del projecte es va dur a terme des del juliol fins al desembre de 2024 i entre les dues biblioteques es van fer un total de 51 tallers amb alumnes de 1r a 6è de primària, de 20 centres educatius, i amb la participació de 1.400 persones. No tots els assistents van ser infants, també es van fer quatre tallers amb usuaris de la fundació AMPANS, que treballa en l’acompanyament a persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, malaltia mental i en situació de vulnerabilitat.
El projecte promou l’aprenentatge mitjançant el joc, cosa que permet que els infants utilitzin la seva creativitat per resoldre desafiaments reals amb peces de LEGO. Aquest enfocament busca inspirar els infants a construir un món més sostenible i equitatiu, fent-los protagonistes en la recerca de solucions als problemes globals. Els reptes de sostenibilitat que es van proposar van ser la situació de perill que tenen les abelles a causa del canvi climàtic, i idees per dissenyar una escola nova a la ciutat que sigui sostenible i adaptada a la situació climàtica actual, així com propostes de millora per un parc del municipi.
La dinàmica també va incloure la lectura de bibliografia sobre el canvi climàtic, per conscienciar els infants i, alhora, aprendre a trobar informació en els llibres de coneixements.
Tots els participants dels tallers van demostrar tenir molta imaginació i es van fer propostes ben originals i creatives, que es van recollir i es van exposar durant un temps a les respectives biblioteques i que es faran arribar als responsables municipals perquè les tinguin en compte.
Les famílies, els docents, els participants i les biblioteques valorem més que positivament la participació en aquest programa que ens posiciona com un servei públic que treballa per fomentar la creativitat, la formació i la innovació.
Autores de l'article: Neus Capdevila Oliveras. Directora de la Biblioteca l’Ateneu les Bases-Manresa i Núria Ojalvo Leonat. Directora de la Biblioteca Central de Cerdanyola del Vallès.
Aquest programa s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), concretament, l’ODS 8, sobre treball digne i creixement econòmic; l’ODS 10, sobre reducció de desigualtats; l’ODS 11, sobre ciutats i comunitats més sostenibles; i l’ODS 13, sobre acció climàtica.
Newsletter: Bibliosfera
Newsletter number: #187 - gener 2025
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web