Coop’Art, un projecte per fomentar l’artesania
- Descripció del projecte
-
COOP’ART (EFA219/16) és un projecte desenvolupat per diferents socis catalans i francesos per a fomentar una estratègia compartida d’innovació i desenvolupament sostenible de l’artesania en el marc del programa europeu POCTEFA (programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra) de cooperació territorial creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori transfronterer entre aquests tres països, i en el qual es cofinancen econòmicament projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d'ambdós costats dels Pirineus.
La Comissió Europea va aprovar la política regional de la UE amb inversions per donar suport a la creació de llocs de treball, la competitivitat, el creixement econòmic, la millora de la qualitat de vida i el desenvolupament sostenible. Més informació al web de Política Regional de la Unió Europea: https://ec.europa.eu/regional_policy/es/.
El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres mitjançant estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.
El projecte global puja a un cost total de 1.810.677€, dels quals el programa POCTEFA en subvenciona el 65%.
Per més informació sobre aquest projecte podeu consultar el web http://www.poctefacoopart.eu/.
El projecte COOP’ART s’insereix en l'eix 3 per a «Promoure la protecció, la posada en valor, la utilització durable dels recursos locals», dins de l’objectiu temàtic (6C) per a «Conservar, protegir, afavorir i desenvolupar el patrimoni natural i cultural» amb l’objectiu específic (OE6) de «Valoritzar el patrimoni natural i cultural mitjançant enfocs conjunts de desenvolupament sostenible».
En concret el projecte COOP’ART parteix dels objectius generals següents:
- Millorar el potencial artístic (cultural i identitari) i comercial del sector de l’artesania artística per desenvolupar el patrimoni cultural i l’atractiu turístic del territori del projecte.
- Acompanyament a les empreses artesanes en la vessant artística i en la comercial que els permeti posicionar-se en el mercat turístic sostenible.
- Reforçar el potencial global de les empreses artesanes, creant productes turístics nous i durables que incrementin la notorietat del territori.
- Contribuir a la valorització del patrimoni cultural immaterial.
També planteja els objectius específics següents:
- Realitzar una diagnosi orientada a la millora, la posta en comú, la valorització del coneixement del patrimoni cultural immaterial comú i del seu potencial econòmic.
- Disposar d’una estratègia per a la creació de productes turístics transfronterers per la valorització d’un turisme cultural, sostenible fonamentat en els oficis artístics.
- Mantenir i desenvolupar l’activitat econòmica i turística a la zona, perpetuar i transmetre el saber-fer específic i tradicional.
Els socis del projecte COOP'ART són catorze, set de francesos: Chambre régionale des métiers et de l'artisanat Occitanie (cap de files), i les associacions des Chambres de métiers des Pyrennes, de l'Ariege, de la Haute Garonne, de Hautes Pyrennes, de Pyrenees Orientales, i l'Ajuntament de Martres-Tolosane; i set de catalans: la Diputació de Barcelona, Terracotta Museu, Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, l'associació lleidatana Obrador Xisqueta, l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, el Consell Comarcal de la Selva, i la consultora Activa Prospect.
- Ruta transfronterera d'artesania entre Catalunya i Occitània (3,46 MB, en format PDF)
- Manual de creació de productes artesans (2,28 MB, en format PDF)
- Guia Emprenedoria Comercial en el sector de l'Artesania Artística (1,07 MB, en format PDF)
- Estudi dels canals de comercialització artesanal a la província de Barcelona per poder abordar estratègies d'innovació i de comercialització (3,23 MB, en format PDF)
- Étude des circuits de commercialisation de l'artisanat dans la province de Barcelona pour la mise en oevre de straégies d'innovation et de commercialisation (3,40 MB, en format PDF)
- Guide d'entrepreneuriat dans le domaine des arts et métiers (993 kb, en format PDF)
- L’espai de venda artesanal com a activació dels locals comercials no ocupats o espais municipals en desús per poder abordar estratègies d’innovació i de comercialització (20 MB, en format PDF)
- L’espace de vente artisanal en tant qu’activation des locaux commerciaux non occupés ou des espaces municipaux en désuétude pour pouvoir aborder des stratégies d’innovation et de commercialisation (7,98 MB, en format PDF)
- Proyecto Artisau Auzoa (5,39 MB en format PDF)
- Experiència d'un artesà (Ateliers d'Art de France) (978 kB en format PDF)
- Route des Métiers d'Art d'Occitanie (3,23 MB en format PDF)
- Programa de formació i assessorament per artesans i comerciants (177 kB en format PDF)
Infografies
- Defineix el teu model de negoci (538 kb, en format PDF)
- Aspectes clau de l'empresa artesana (495 kb, en format PDF)
- El model de negoci de l'empresa artesana (481 kb, en format PDF)
- Opcions per a la creació de l'empresa (618 kb, en forma