Accions educatives i de sensibilització

El Servei de Convivència, Diversitat i Cicle de vida impulsa accions educatives, formatives i de sensibilització als ens locals per posar en valor la ciutat, el barri, la plaça, el carrer i els equipaments públics com a espais de socialització, d’intercanvi i de relació veïnal.

Aquestes accions són essencials per a promoure la convivència i garantir l’accés a les infraestructures socials de qualsevol persona a serveis i espais públics sota els principis d’igualtat d’oportunitats i no discriminació.

Les noves formes de viure i conviure a la ciutat, amb l’increment dels processos d’individualització, la intensificació de la mobilitat, la transformació de les relacions veïnals i comunitàries, el desarrelament i l’augment de les desigualtats socials, requereixen de respostes innovadores i transformadores.

Les accions educatives i de sensibilització tenen la finalitat d’oferir  eines i instruments per avançar cap a unes societats més inclusives i igualitàries. El ventall d’accions potencia les relacions veïnals i comunitàries, estimula la participació i promou les relacions entre persones des d’una visió intercultural i intergeneracional en contextos socials cada cop més diversos, plurals i heterogenis.

  • Fomentar el coneixement i el respecte a la diversitat entre els veïns i veïnes des d’una mirada intercultural i intergeneracional, lliure de discriminacions
  • Aprendre a viure en la diversitat des de la cultura diàleg, la igualtat de tracte i la no discriminació
  • Afavorir l’abordatge dels conflictes a partir de la mediació, afavorint el sentiment de pertinença del veïnat als espais de relació i d’intercanvi del municipi (barri, carrer, comunitat de veïns, etc.)
  • Convivència: activitats que tenen com a finalitat la promoció de les relacions socials i de veïnatge en els espais públics i comunitaris dels municipis per posar en valor la interacció i el foment del diàleg.
  • Acollida i ciutadania intercultural: activitats per afavorir el coneixement i reconeixement de la diversitat cultural al municipi i posar en valor la riquesa que implica viure en un entorn plural i divers.
  • Igualtat de tracte i no discriminacions: activitats que tenen com a finalitat visualitzar el funcionament dels mecanismes socials i culturals en els quals es basen el racisme, la xenofòbia i les discriminacions i oferir  eines per abordar-los.
  • Cicle de vida: Activitats per reflectir l’heterogeneïtat existent en els grups socials i visibilitzar la forma en l’edat condiciona la manera de relacionar-nos.

  • Espais de conversa: espais de conferència o debat que a partir d'una intervenció per part d'una persona experta, genera reflexió i intercanvi entre els i les participants
  • Tallers: espais de petit format en què s’afavoreix la relació, l’intercanvi i el coneixement a través de metodologies participatives
  • Accions artístiques: espais de sensibilització a partir de recursos artístics com espectacles i actuacions artístiques i participatives (teatre, dansa, música, fotografia, etc.)

Els ens locals de la província poden sol·licitar les accions a través del Catàleg de serveis. Si teniu qualsevol dubte, podeu contactar amb scdcv.activitats@diba.cat

Període de sol·licitud: del 28/12/2023 al 8/2/2024

Destinataris:

Ajuntaments, consells comarcals, mancomunitats, consorcis locals, entitats municipals descentralitzades

Condicions de sol·licitud:

Els ens locals podran presentar un màxim de dues sol·licituds i una activitat/taller per sol·licitud. Cada sol·licitud anirà acompanyada d'un únic formulari adjunt.

Els ajuntaments podran sol·licitar fins un màxim de 5 sessions entre les dues activitats i els ens supramunicipals un total de 10 sessions entre les dues activitats.

Continguts:

Accions educatives i de sensibilització adreçades a la ciutadania per a promoure la reflexió, el coneixement i el debat al voltant del fet de viure junts (con-viure) al municipi. Es realitzen en diferents formats: tallers, activitats lúdiques i culturals, xerrades i debats.

Condicions d’execució

Les activitats que s’acordin entre l’ens local i l’empresa adjudicatària no es podran canviar ni modificar unilateralment per l’ens local sense l’autorització del Servei.

La majoria de les activitats són aptes o fàcilment adaptables, de manera que es poden dur a terme en línia en cas que la situació sanitària ho requereixi o l’ens local així ho prefereixi. Per a la versió en línia, l’ens municipal ha de facilitar la connexió i garantir l’òptim funcionament de la plataforma online.

Vegeu l'oferta completa o feu la cerca  per àmbits: