Inclusió social
La inclusió social és un dels reptes més importants dels ens locals per garantir-ne la cohesió i, sobretot, la igualtat d’oportunitats i la garantia de drets socials i de ciutadania. Per aquest motiu, la Diputació de Barcelona, a través del Servei de Convivència, Diversitat, Infància i Persones Grans, ofereix suport en el disseny i desenvolupament d’actuacions comunitàries inclusives (plans, programes o projectes) que tenen per objecte fomentar l’autonomia de les persones; prevenir situacions d’exclusió, aïllament i discriminació social; i enfortir la participació i el vincle entre les persones i els agents que viuen, treballen i operen en un determinat territori.
Consulta els diferents recursos a l’abast dels ens locals per promoure la inclusió social a la província de Barcelona.
Què és una planificació estratègica en l’àmbit de la inclusió social?
La planificació estratègica en l’àmbit de la inclusió social és una eina que està a l’abast dels ens locals per orientar, concretar i articular les polítiques públiques d’inclusió de forma conjunta i coordinada amb tots aquells agents que intervenen en el territori, tot posant al centre de les actuacions públiques a les comunitats locals.
La inclusió social requereix de polítiques integrals, col·laboratives, coordinades i consensuades que trenquin amb lògiques sectorials o segmentades. Per això es requereix d’una metodologia comunitària que posi al centre i per davant les necessitats, els interessos i la participació de la comunitat; que impliqui a diferents agents des del treball en xarxa; i a professionals de diferents disciplines i àmbits com poden ser: salut, educació, serveis socials, participació, ocupació, cultura, urbanisme i medi ambient.
Quins objectius es volen assolir amb una planificació estratègica?
Els objectius de la planificació estratègica en l’àmbit de la inclusió social són:
-
Reduir els factors que són generadors d’ exclusió social.
-
Generar oportunitats d’accés a recursos, serveis i informació per a tota la ciutadania.
-
Generar capital social, resiliència comunitària i cohesió social.
-
Facilitar la deliberació professional i col·lectiva davant la complexitat social.
-
Donar respostes més eficients als reptes socials presents i futurs.
En què consisteix el suport tècnic?
El suport tècnic consisteix en acompanyar a l’ens local en el desenvolupament d’una estratègia local per la inclusió social des de l’enfortiment del treball en xarxa, el treball transversal i l’acció comunitària.
A partir de la diagnosi per la inclusió social que l’ens local haurà de tenir actualitzada, es crearan espais de treball grupal i compartit amb els agents del territori per tal de concretar les línies estratègiques, els objectius, les accions, el calendari i el pressupost del pla estratègic.
Elements necessaris per sol·licitar el suport tècnic:
-
Destinataris:
-
Municipis de més de 10.000 habitants, consells comarcals i mancomunitats
-
-
Dispositius organitzatius:
-
Grup motor, de caràcter tècnic, que impulsa/lidera/coordina la planificació. Aquest equip estarà format per un mínim de dos professionals de referència amb una dedicació mínima de 35h/setmana al Pla.
-
Grup d’impuls, de caràcter politico-tècnic, que valida i legitima la feina feta.
-
Espai de coordinació transversal amb representació de diferents disciplines i àmbits professionals del consistori.
-
Publicacions i materials de difusió | |
Guia pràctica per al desenvolupament de xarxes d'agents per la inclusió social | 2014 |
Plans locals d'inclusió i cohesió social. Guia metodològica revisada | 2014 |
En què consisteix el suport tècnic?
S’ofereix un espai d’intercanvi tècnic entre professionals de l’administració local responsables de la planificació estratègica en l’àmbit de la inclusió social i de l’acció comunitària.
A partir de posar en comú les pràctiques, les experiències i les dificultats específiques de cada territori es debat, es reflexiona, s’aporta coneixement i es s’ofereixen respostes de forma col·lectiva. Es planteja com a un laboratori d’idees i de construcció de propostes i innovació constant per adaptar-se al context actual.
Es realitzen 5 sessions de treball, de caràcter pràctic i reflexiu, entre els mesos d’octubre i juny.
Objectius del suport tècnic:
- Promoure el coneixement, l’intercanvi, la reflexió, la innovació i la millora a l’entorn de la planificació estratègica i la intervenció comunitària, de tal manera que puguem donar respostes adaptades al context actual, de forma compartida i col·lectiva.
- Conèixer i compartir experiències, necessitats i preocupacions de cada un dels territoris participants per generar i definir, de manera conjunta, criteris de millora compartits.
- Conèixer i compartir experiències que han funcionat en altres territoris o que són interessants per la seva singularitat o diferenciació.
- Promoure la reflexió sobre conceptes i metodologies que formen part de la planificació estratègica vers la inclusió i la intervenció comunitària.
Elements necessaris per sol·licitar el suport tècnic:
- Comptar amb un pla estratègic d’inclusió social en fase d’implementació o en fase d’elaboració.
- Hi poden participar fins un màxim de 3 professionals per municipi/ens local..
Publicacions i materials de difusió | |
Guia pràctica per al desenvolupament de xarxes d'agents per la inclusió social | 2014 |
Plans locals d'inclusió i cohesió social. Guia metodològica revisada | 2014 |