La Xarxa de Museus Locals
La Xarxa de Museus Locals (XML) de la Diputació de Barcelona és una eina de suport i col·laboració dels i per als museus de la província que posa a l'abast dels municipis una sèrie de serveis i accions destinades a millorar la gestió, la conservació i la difusió del patrimoni i dels equipaments museístics amb l'objectiu de que esdevinguin espais referents de preservació de la identitat i la memòria col·lectiva, alhora que nous llocs d'aprenentatge, de socialització, d'oci i de desenvolupament del territori.
Està integrada per 64 equipaments de 51 municipis i coordinada per l'Oficina de Patrimoni cultural de la Diputació Barcelona.
Objectius
Treballar conjuntament per avançar cap a un model de museu dinàmic, versàtil, pluridisciplinar i connectat amb la realitat i amb la vida de les persones. Fer dels museus locals centres de servei públic pròxims i accessibles al ciutadà.
Oferir la prestació de serveis directes i cercar fórmules operatives de cooperació supramunicipal en matèria de gestió, preservació, difusió i promoció dels museus i el Patrimoni cultural i local que gestionen.
Professionalitzar la gestió dels equipaments museístics.
Millorar els programes d'actuació relacionats amb la conservació i restauració del Patrimoni cultural local.
Fomentar la comunicació i difusió del Patrimoni cultural local.
Generar beneficis mutus afavorint economies d'escala.
Contribuir a la formació i el reciclatge del personal dels museus locals.
Impulsar lògiques de cooperació i de treball en xarxa i compartir recursos, experiències, criteris i coneixements tècnics.
Estimular la participació de nous públics així com de tots els sectors socials del municipi.
Consolidar els museus locals com a espais culturals de proximitat.
Potenciar polítiques locals de preservació del Patrimoni cultural.
Millorar l'oferta municipal de serveis, activitats i productes patrimonials locals.
Introduir instruments de qualitat en l'actuació dels museus a nivell de programació, gestió i avaluació dels serveis que ofereixen.
Mètode de treball
La Xarxa de Museus Locals constitueix una plataforma de cooperació, d'intercanvi i de treball en xarxa entre la Diputació de Barcelona i els museus locals de la província que hi estan adherits. El mètode de treball adoptat es fonamenta en els següents criteris:
Coresponsabilitat compartida
Concertació i diàleg amb els agents locals
Cooperació horitzontal i participació
Viabilitat i adequació dels serveis
Seguiment individualitzat
Adhesions
Serveis
Objectiu:
Assolir el registre, inventari, i catalogació informatitzada dels fons dels museus locals.
Accions:
- Contractar empreses especialitzades i/o de tècnics de documentació de col·leccions.
- Establir un programa de beques per a la informatització de la documentació de les col·leccions.
Recursos:
Documentació i Conservació-restauració dels museus locals (Col·leccions)
Suport a les necessitats dels museus locals adherits a la Xarxa de Museus Locals (XML) en el manteniment de les seves col·leccions.
Dues línies:
- Suport a la gestió de la documentació dels fons dels museus locals.
- Suport a la conservació del patrimoni cultural tangible a través d'actuacions d'assessorament, de restauració i de conservació preventiva.
Objectiu:
Detectar i resoldre les necessitats de conservació preventiva de les col·leccions locals així com atendre les necessitats de restauració dels fons dels museus locals.
Accions:
- Restaurar obres dels museus al Laboratori de Conservació i Restauració de l'OPC i també realitzar intervencions "in situ", dins de les especialitats de pintura damunt tela i damunt fusta, mural, ceràmica, metall, vidre, pedra, mosaic i material orgànic.
- Contractar de manera directa i conjunta els treballs de restauració a empreses i professionals obtenint economies d'escala.
- Establir convenis de cooperació amb escoles i centres formatius per a la restauració d'objectes.
- Realitzar auditories per avaluar l'estat de conservació dels fons dels museus locals i proposar les accions oportunes per a una òptima conservació preventiva d'aquests.
Recursos
Documentació i Conservació-restauració dels museus locals (Col·leccions)
Suport a les necessitats dels museus locals adherits a la Xarxa de Museus Locals (XML) en el manteniment de les seves col·leccions.
Dues línies:
- Suport a la gestió de la documentació dels fons dels museus locals.
- Suport a la conservació del patrimoni cultural tangible a través d'actuacions d'assessorament, de restauració i de conservació preventiva.
Objectiu:
Cobrir determinades mancances de material i d'equipament museístic dels museus locals.
Accions:
- Posar a disposició dels museus aparells i equips tècnics d'ús comú (luxómetres, deshumidificadors, aparells de control climàtic, càmeres digitals, vitrines, etc.) per a la seva utilització temporal mitjançant un servei de préstec.
Objectiu:
Impulsar, centralitzar i coordinar la compra conjunta de determinats béns, serveis i equips museístics en funció de les necessitats dels museus obtenint economies d'escala i accedint a polítiques específiques de descomptes.
Accions:
Adquirir anualment productes habituals i comuns dels museus:
- Caixes normalitzades de conservació de col·leccions.
- Aparells de control climàtic i per a la conservació preventiva.
Objectiu:
Proporcionar assessorament tècnic i els estudis i projectes necessaris per a una òptima gestió del Patrimoni cultural local així com per tal de millorar els equipaments museístics en relació a la funció i a l'activitat que desenvolupen.
Accions:
- Projectes museològics i museogràfics.
- Projectes per a l'adequació d'espais expositius.
- Estudis i normatives de seguretat.
- Estudis de públic.
- Assessoraments en màrqueting, imatge i comunicació.
- Diagnosi tècnica dels edificis.
- Projectes museològics i museogràfics.
La major part de les propostes impliquen la col·laboració de professionals externs o empreses de serveis que puguin oferir-les.
Objectiu:
Millorar la preparació tècnica i l'eficàcia del personal i professionals dels museus locals.
Accions:
- Cursos de Museumplus (programa informàtic de documentació i gestió de col·leccions).
- Seminaris tècnics: Fotografia digital i tractament d'imatge, Tècniques de comunicació i RRPP, etc.
- Jornades de Museus i Administració Local (amb caràcter anual des del 1988).
Objectiu:
Contribuir a millorar l'oferta i la programació d' exposicions temporals dels museus locals i afavorir els circuits d'itinerància.
Accions:
- Producció conjunta d'exposicions temporals de qualitat i potenciar-ne el rendiment facilitant la circulació del producte.
- Facilitar i donar suport a la itinerància d'exposicions de producció pròpia dels museus locals per tal de rendibilitzar els esforços humans i econòmics que implica la seva producció.
Recursos:
Suport als museus locals adherits a la Xarxa de Museus Locals (XML) amb l'objectiu de contribuir a incrementar, potenciar i millorar la seva programació. Aquestes exposicions temporals de qualitat estan destinades a fomentar la cooperació cultural amb el territori i acostar l'oferta expositiva a una diversitat de públics.
Objectiu:
Incrementar la difusió pública dels museus locals, dels seus serveis i dels seus fons patrimonials.
Accions:
- Inserció de publicitat conjunta en revistes especialitzades i mitjans de comunicació.
- Web pròpia de la Xarxa de Museus Locals.
- Campanyes promocionals (18 de maig. Dia Internacional dels museus, Peces úniques, Jornades Europees de Patrimoni, etc.)
Objectius:
Atreure nous segments de població i fomentar nous públics, afavorint la integració de les persones nouvingudes al municipi i els sectors socials amb dificultats sensorials i mobilitat reduïda.
Accions:
- Desenvolupar el programa Fem accessible els museus "La mirada tàctil" amb la producció de mòduls expositius multisensorials (visuals i tàctils).
- Canal propi a Youtube 'La Mirada Tàctil'
Recursos
Accessibilitat cultural: La Mirada Tàctil
L'objectiu del recurs és desenvolupar polítiques de patrimoni cultural comunitari per apropar els museus locals adherits a la Xarxa de Museus Locals (XML) a nous segments de població. Entenem el museu com un entorn propici per a la inclusió cultural, un espai de relació que ha de ser sensible a les diferències i compensar les desigualtats culturals.
Publicacions
10 anys de la Xarxa de Museus Locals
Exposicions itinerants
- Catàlegs:
- Diputació de Barcelona. Àrea de Cultura. Oficina de Patrimoni Cultural, Generalitat de Catalunya. Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC): Itineraris de l'art català: Les col·leccions del MNAC: Renaixement i barroc. (2003)
- Diputació de Barcelona. Àrea de Cultura [coo.], Casadesús, M., Fontbona, F., Xarxa de Museus Locals, Torrella, E.: La Finestra oberta, la: paisatgisme català, (1860-1936). (2004)
- Castillo, M., Mañà, T., Rius, M.: Lola Anglada i l'ideal del llibre. (2005)
- Diputació de Barcelona. Àrea de Cultura. Oficina de Patrimoni Cultural [coo.], Nash, M., Sala, M., Tatjer, M.: On són les dones?: Espais femenins a l'art català dels segles XIX i XX . (2005)
- Parcerisas, P. [ed.], Puig, F.X. [ed.], Oliva, V. [diss.]: Rafael Sala 1891-1927: L'aventura per l'art modern. (2006)
- Palau i Fabre, J.: El Gernika de Picasso . (2007)
- Diputació de Barcelona. Àrea de Presidència, Fontbona, F., Gil, C., Cònsul, A. [coo.], Manent, R. [fot.]: Les joies dels nostres museus: Art en els museus locals de la província de Barcelona (2009)
Guia de la xarxa de museus locals. Oficina de Patrimoni Cultural. 2002
Cens de museus dels municipis de Barcelona, 1987-1995
Peñuelas, L. [ed.], Carrasco, R., Carrillo, M.: Manual jurídic dels museus: Qüestions pràctiques (1999)
Peñuelas, L. [ed.], Carrasco, R., Carrillo, M.: Manual jurídico de los museos: Cuestiones prácticas
Curs de Taxació d'obres d'art (2011)
Jornada: "L'accessibilitat als museus de les persones sordes i la comunitat sorda. Discapacitat auditiva, orientacions didàctiques". (2012). PONÈNCIA.
II Congreso internacional de Educación Patrimonial
(Powerpoint). Pdf
Estudis conservació i restauració del Laboratori de Conservació i Restauració de l'OPC:
- "Intervenció de conservació i restauració de cinc pintures sobre tela. Les Al·legories de les Arts de la Casa Barata de Sabadell". Revista Arraona, núm. 31, Sabadell 2014. Article de Rosa M. Gasol i Anna Miquel. Laboratori de Conservació i Restauració. Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.
- "Cruz de termino y fuente de mármol en uso: exposición de ambos casos". Jornada sobre conservación del Patrimonio. Rosa Mª Esbert In memoriam . 16 de maig de 201. Article de Núria Avecilla Palau, Marta Llach Berné y Manuel Ángel Iglesias Campos.