Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2023 - #134

Conèixer-nos emocionalment

Petons

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

Amb aquest article tanquem un any de treball personal coneixent-nos emocionalment una mica més en cadascun d’aquests butlletins. 

Mes rere mes ens hem anat capbussant en les diferents emocions i hem anat aprenent diferents estratègies per a potenciar emocions, pensaments i conductes que ens facin sentir millor en el nostre dia a dia. 

Aprofitant que aquest és l’últim article d’aquest apartat i arriba en aquestes èpoques tan festives,  hem triat aprofundir quines emocions es troben relacionades amb els petons i conèixer com ens fan sentir quan els fem però també quan els rebem.

 

 

 

 

 

 

 
La pregunta

Saps quant va durar el petó més llarg de la història?

El petó més llarg de la història es troba recollit en el Llibre Guinness dels Records i va durar 58 hores i 35 minuts protagonitzat per una parella tailandesa. Aquest fet es va donar el 13 d’abril de 2013 i en homenatge a aquesta efemèride cada 13 d’abril es commemora el dia Internacional del Petó.

Però des de quan en besem? Segurament no tinguem una resposta 100% segura però sembla ser que segons un estudi publicat a la revista Science, el primer petó a la boca entre dues persones se situa a la Mesopotàmia, al voltant del 2.500 abans de Crist. 

Val a dir també, que petonejar-se ho podem observar en ximpanzés i bonobos així que potser aquest comportament encara podria ser més antic que l’evidència actual que tenim.

Una de les teories de com és que vam començar a besar-nos, sembla ser per la necessitat d’obtenir informació olfactiva de l’altra persona, la qual cosa portava a la necessitat d’apropar-se al rostre de la persona i obtenir informació útil sobre quina era la seva dieta, de malalties, del seu estat d’ànim i fins i tot de si podríem ser afins o no.

Com veieu, la història i la cultura dels petons és una història molt complexa però alhora molt interessant i cal tenir present que encara ens queden molts aspectes per revelar.
 

 

 

Torna a l'inici
 
 
Vocabulari emocional


El petó

El petó, el bes o la besada és l’acte de tocar quelcom amb els llavis, generalment a una altra persona encara que també es pot fer als nostres animals de companyia, per exemple.

Rebre o fer un petó genera tota una sèrie de reaccions i emocions de les quals és important ser-ne conscients ja que ens donaran molta informació de com ens sentim en aquest moment.

Els nostres llavis estan dotats de moltes terminacions nervioses, això fa que aquests siguin molt sensibles i quan s’estimulen envien informació al nostre cervell generant neurotransmissors com la dopamina i la noradrenalina que s’associen al plaer i a l’excitació. 

En aquest sentit, la nostra autoestima i la nostra seguretat augmenta ja que es reforça el vincle afectiu i de confiança.

També produeix sensació de felicitat amb major sensació de benestar i plaer i en conseqüència un petó donat en el moment òptim també ens pot ajudar a reduir l’estrès.

Alhora, la nostra autoimatge i autopercepció també millora ja que el fet de rebre per part d’una persona un petó ens reforça l’acceptació a la nostra persona. 

Cal dir també, que un petó forçat pot generar una sèrie de conseqüències negatives que cal tenir presents per així poder marcar amb seguretat els nostres límits a les altres persones i no permetre que un acte en el qual es genera una emocionalitat tan plaent acabi convertint-se en un mal tràngol.  

Torna a l'inici

I ara què puc fer?

Per treballar i prendre consciència de les emocions que ens generen els petons, et proposem que aquestes festes, per exemple, regalis petons amb “la capsa de petons”. 

Com fer-la:

  • Agafa una capsa que no sigui molt gran i decora-la ben bonica. 
  • Omple-la de petons. Aquests petons els pots fer amb diferents targetes de colors i dibuixant uns llavis simbolitzant un petó o marcant-lo directament amb un pintallavis o dibuixant un cor ... 
  • A darrere de cada targeta escriu paraules o missatges curts per reforçar aquestes emocions plaents associades als petons. 

                                           Imatge: © Inspiration GP / Shutterstock.com

 

Un cop tinguis feta la caixa només et caldrà regalar-la a aquelles persones a les quals et vingui de gust donar fer un petó, o molts, i generar tota una explosió d’emocions agradables i plaents. 

 

Nota: Tant en el moment de construir aquesta caixa, de regalar-la, així com també d’observar la reacció de l’altra persona al rebre-la, no deixis de prendre consciència de com t’estàs sentint i quines emocions, sensacions, pensaments i reaccions, estan succeint dins teu. Veuràs quina nova lectura li faràs al fet de fer o rebre un petó.

 

Per part de tot l’equip de la Unitat de Promoció de la Salut us desitgem unes molt bones festes i no deixeu de descobrir-vos emocionalment.
 

 

Torna a l'inici

 

 

 

Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #134 - Desembre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS