Salut sexual i reproductiva
© str33t cat / Shutterstock.com
El 2006, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) definia la salut sexual com un estat de benestar físic, mental i social en relació amb la sexualitat. Aquesta definició parla de la necessitat de donar un enfoc positiu i respectuós a la sexualitat i a les relacions sexuals, així com la possibilitat de tenir experiències plaents i segures, lliures de tota coacció, discriminació i violència, fent èmfasi en el respecte i la protecció dels drets sexuals de totes les persones.
Per tant, per aconseguir la salut i el benestar sexuals caldrà poder accedir una informació integral sobre sexe i sexualitat, conèixer els riscos derivats de l’activitat sexual sense protecció, tenir accés a l’atenció a la salut sexual i viure en un entorn que promogui la salut sexual.
Conscienciar la ciutadania és el primer pas per aconseguir-ho ja que permet que aquesta es mobilitzi, i enguany la salut sexual i reproductiva està en boca de tots gràcies a la campanya de la Marató de TV3, que posa la seva atenció en aquest àmbit i en el conjunt de patologies que més afecten la població en aquest camp, que a Catalunya tenen una prevalença de 3 milions de persones i una incidència estimada en 210.905 nous casos cada any. Xifres que representen un cost sanitari considerable.
Per aquest motiu és important sensibilitzar i informar la població, especialment la més jove, sobre la prevenció en l'àmbit de la salut sexual i reproductiva i fer visible molts problemes, que afecten específicament les dones per la seva especificitat biològica i que no s’han tingut en compte al llarg dels anys per revertir-los.
Així doncs, les administracions, els professionals, les famílies i mitjans de comunicació entre d’altres tenim la responsabilitat de fomentar una salut sexual positiva i lliure de tabús entre la població jove.
En aquesta línia l’Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública de la Diputació de Barcelona ofereix als municipis de la província de Barcelona una sèrie de recursos per fomentar la promoció d'una sexualitat sana, potenciant actituds i habilitats per a l'adopció de conductes sexuals saludables i responsables. Entre els recursos que posa a disposició dels municipis destaquen els tallers educatius sobre sexualitat sana del Catàleg d’activitats d’educació per a la salut per a municipis menors de 20.000 habitants i el suport econòmic per accions en l'àmbit local per promoure hàbits i estils de vida saludables relacionades amb la sexualitat i afectivitat.
Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #134 - Desembre 2023
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat