Butlletí EspaiS@lut
Juny 2024 - #140

El Servei de Salut Pública informa

Canvis en els resultats de les enquestes d’hàbits relacionats amb la salut a alumnes de 4t d’ESO del curs 2023-24 respecte l’anterior

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

Ara que s’està acabant el curs 2023-24 és moment de fer balanç. A continuació es destaquen els principals canvis observats en els diferents ítems de l’Enquesta d’hàbits relacionats amb la salut a alumnes de 4t d’ESO (15 i 16 anys) entre aquest curs i el curs anterior (2022-2023).

Fins a finals de maig, en l’actual curs escolar s’ha assolit una participació de 4.120 alumnes. El curs passat, 5.597 adolescents. En ambdós casos, la mostra és representativa de la demarcació i comparable.

Salut autopercebuda i estat anímic

El principal indicador resum, la salut autopercebuda, segueix experimentant una evolució positiva. En l’actual curs, el 13,4% dels adolescents declaren una salut regular/dolenta/molt dolenta, percentatge que al curs 22-23 era del 17,9%.

Pel què fa a l’estat anímic, s’observa un resultat una mica millor en l’estat anímic positiu (64,8% vs 62,4%). Tot i que no és estadísticament significatiu i encaixa amb la millora observada des de la superació del període d’emergència sanitària de la pandèmia.

També s’observa una lleugera millora en la reducció dels percentatges (de l’ordre de 2-3 punts percentuals)  de joves que se senten sempre o sovint en diverses situacions de malestar emocional (tristesa, desesperança, problemes per dormir...).

Oci

Respecte l‘oci s’observa un increment de la pràctica d’esport i activitat física. En particular en l’esport, el 72,1% dels adolescents aquest curs fan esport fora de l’entorn escolar, mentre que el curs anterior era el 66,3%. Tot i haver augmentat tant en nois com en noies, els nois segueixen practicant-ne molt més. Pel què fa a la freqüència, també ha augmentat el número de dies que es practica esport.

En oci nocturn es veu un augment del número de nits que surten: aquest curs el 18% dels adolescents surten dues o més nits a la setmana, mentre que el curs passat era el 15,5%. Els  que no surten mai s’ha reduït (24,9% vs 33,9%).

Interès pels temes de salut

Pel què fa als temes de salut sobre els que voldrien rebre informació, els percentatges d’interès en la majoria es mantenen estables (també sobre benestar emocional, al voltant del 44%), però han augmentat els joves que no volen rebre informació sobre cap tema: el 48,4% aquest curs, respecte el 43% del curs passat.

Autolesions i vapeig

Finalment, en l’edició d’aquest curs es van introduir dos ítems que mereixen atenció.

En primer lloc, les auto-lesions. El 29,6%  de les noies (i 18,3% dels nois) s’ha autolesionat alguna vegada i el 4,2% amb una certa freqüència (el 1,8% dels nois).

En segon lloc, el vapeig. El 36,2% dels nois i el 49,5% de les noies han vapejat alguna vegada. En ambdós sexes, d’aquests que han vapejat alguna vegada, al voltant del 30% segueixen vapejant en l’actualitat.

Aquest recurs està disponible al Catàleg de serveis.

 

 

Newsletter: EspaiS@lut
Newsletter number: #140 - Juny 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS