Seguretat alimentària
El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona col·labora amb els ajuntaments en el foment i la protecció de la salut de les persones en relació als riscos derivats del consum d'aliments.
Aquesta col·laboració s'adreça principalment al control de les condicions higièniques i sanitàries dels establiments alimentaris de competència municipal (comerç minorista i restauració) així com al foment de les pràctiques correctes d'higiene en la manipulació d'aliments.
Suport econòmic per a Seguretat alimentària
Període de sol·licitud: del 28 de desembre de 2023 al 8 de febrer de 2024
Enllaç a les Condicions generals de gestió i justificació dels ajuts econòmics:
Persona de contacte:
Alba Llorens
ssp.aliments@diba.cat
Vigilància i control d'establiments alimentaris
Per a municipis fins a 10.000 habitants.
Període de sol·licitud: del 28 de desembre de 2023 al 31 de desembre de 2024
Persona de contacte:
Isabel Carceller
ssp.aliments@diba.cat
Assessorament en seguretat alimentària
Per a municipis majors de 10.000 habitants o menors que no rebin el suport anterior de Vigilància i control d'establiments alimentaris.
Àmbits:
- Assessorament a personal tècnic municipal de nova incorporació per a la realització de visites de control oficial a establiments minoristes d'alimentació de diversos sectors.
- Assessorament puntual a personal tècnic municipal en la realització d'inspeccions a establiments minoristes que suposin algun tipus de complexitat.
- Assessorament puntual a municipis sense personal tècnic per a la realització d'inspeccions a establiments minoristes en cas de denúncia.
- Altres
Període de sol·licitud: del 28 de desembre de 2023 al 31 de desembre de 2024
Persones de contacte:
Mireia Colom
ssp.aliments@diba.cat
Magda Bertran
ssp.aliments@diba.cat
Els Cercles de Comparació Intermunicipal. Aplicació en l'àmbit de la Seguretat Alimentària
Els Cercles de Comparació Intermunicipal neixen l’any 2005 per l’impuls de la Diputació de Barcelona en la seva voluntat per estimular millores en els serveis municipals mitjançant aquesta eina de gestió. Els seus objectius són:
- Mesurar, comparar i avaluar resultats, mitjançant uns indicadors comuns consensuats.
- Formar un grup de treball per intercanviar experiències.
- Impulsar la millora dels serveis.
El Cercle de Seguretat Alimentària (CCISAM) s’inicia l’any 2010, impulsat pel Servei de Programació en col·laboració amb el Servei de Salut Pública, i ha continuat de forma ininterrompuda cada any.
L’augment anual d’ens participants al Cercle des de que va iniciar-se el 2010 fa que el grau de representativitat de la població de la província de Barcelona sigui molt elevat.
L'objectiu d'aquest projecte és promoure la millora de la qualitat dels serveis municipals en matèria de Seguretat Alimentària, mitjançant una eina de Gestió d'avaluació de resultats: el Quadre Resum d'Indicadors de Seguretat Alimentària (QRISAM).
Podeu trobar més informació a la pàgina web general dels Cercles.
- Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA)
- Salut Alimentària. Generalitat de Catalunya (ASPCAT)
- Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB)
- Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN)
- Sociedad Española de Seguridad Alimentaria (SESAL)
- European Food Safety Authority (EFSA)
- Associació de Veterinaris Higienistes de Catalunya (AVHIC)
- Mapa de perills alimentaris. Centre de Recerca en Governança del Risc (GRISC) i l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària