Rutlla

La Gerència de Serveis de Biblioteques (GSB) en el seu paper de donar suport als serveis bibliotecaris locals, promou el coneixement i l'ús d'eines de gestió que contemplen la consideració de dades d'estructura, de gestió, d'entorn, d'opinió i de satisfacció dels serveis.

La GSB, a més de fomentar la realització d'estudis d'usuaris, elabora anualment l'informe BibData XBM (un informe amb dades per a l'avaluació de cada servei bibliotecari municipal) i convoca als municipis amb servei de biblioteca pública al Cercle de Comparació Intermunicipal de Biblioteques (CCI-B),  projecte que és una fita en aquest paper de suport a la gestió atès que permet vincular les dades recollides a la planificació del servei mitjançant l'ús de quadres de comandament, tècniques d'anàlisi i processos d'aprenentatge, intercanvi i millora.

El Projecte RUTLLA contempla, com en el cas del Cercle de Comparació Intermunicipal de Biblioteques, l'ús d'un quadre de comandament, de tècniques d'anàlisi i d'espais per a la reflexió que afavoreixen els processos d'aprenentatge i de millora, partint de l'informe BibData XBM, accessible a totes les biblioteques i biliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Aquest quadre de comandament es complementa amb unes jornades de treball en grup (els Tallers Rutlla) que impulsen la innovació i la qualitat dels serveis bibliotecaris, i s'emmarquen en aquest objectiu de la GSB de donar major suport en avaluació i gestió als directors de biblioteques.

Quadre de comandament de l'informe BibData XBM

El Projecte RUTLLA té com a finalitat última compartir experiències entre els diferents participants als tallers, analitzar oportunitats de millora destacades i proposar accions de millora al voltant d'aquestes que puguin ser aplicades per les biblioteques de la XBM.

Inicialment (2012-2015) el Projecte RUTLLA estava estat pensat i dirigit a municipis de la província de Barcelona amb biblioteca i amb una població d'entre 8.500 i 20.000 habitants, ja que els municipis majors participaven altre una activitat d'avaluació on participen els municipis més grans: el Cercle de Comparació Intermunicipal de Biblioteques.

Posteriorment (2017), el RUTLLA s'adreçava a tots els municipis amb servei de biblioteca o amb servei de bibliobús que no quedaven inclosos al projecte de Cercles (municipis d'entre 300 i 15.000 habitants) i va incorporar (en el cas de biblioteques) la participació dels tècnics municipals referents en temes de biblioteca, amb la qual cosa s'enriqueiren els resultats obtinguts .

El 2018, amb la incorporació de tots els municipis amb biblioteca pública al projecte de Cercles, el projecte RUTLLA es manté exclusivament per als bibliobusos.


Documentació disponible

Informes anuals:

 

Quadres de treball dels tallers amb indicadors i propostes de millora:

 

Més informació

Unitat d'Estadístiques i Qualitat
Gerència de Serveis de Biblioteques
c/ Urgell, 187 (edifici annex al Vagó)
08036 Barcelona
a/e: gsb.estadistiques@diba.cat