Postals del mar. Cianotípies i algues
Reproduirem les algues de Terramar amb la tècnica de la cianotípia, tal i com feia l’Anna Atkins, científica que va vincular la botànica i la fotografia als anys 50 del segle XIX.
Dinamitzada per Biosfera i Clara Gassull.
Per a tots els públics a partir de 12 anys.
Inscripcions - Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
Programa
El punt de trobada és a les 9 i 30 h al CEM (Passeig marítim, 72 de Sitges).
09:30 h -10:30 h: Benvinguda, presentació de l'activitat i introducció sobre les principals característiques biològiques de les algues i sobre la tècnica fotogràfica de les cianotípia.
10:30 h -11:15 h. Recollida d'algues a les platges i espigons de Terramar.
11:15 h -13:00 h. Fotografiem les mostres d'algues amb la tècnica de les cianòtipies.
13:30 h -13:30 h. Exposició de les cianotipoies resultants i tancament de l'activitat.
Descripció de l'activitat
La cianotípia és una tècnica fotogràfica que permet crear imatges sense necessitat d'una càmera. Aplicant una emulsió fotosensible sobre paper o altres superficies i gràcies a la llum solar s'obtenen imatges en un blau profund i característic.
Amb aquest taller es donaran a conèixer les principals caractarístiques de l'ecologia i biologia de les algues del mediterrani i es posarà en pràctica la tècnica fotogràfica de les cianotipies amb algues recollides de la platja i els espigons de Terramar.
A més, volem posar en valor el treball de l’Anna Atkins, una dona científica del segle XIX que ens ajudarà a trencar estereotips de gènere.
Aquesta activitat està organitzada amb la col·laboració de Biosfera Associació d'Educació Ambiental , que ens introduirà el món de les algues, i Clara Gassull que ens donarà a conèixer la tècnica de les cianotipies i ens guiarà sobre com dur-la a la pràctica.
Clara Gassul treballa en diversos projectes educatius-artístics vinculats a museus, espais d’art, festivals, escoles, instituts i altres centres. Coordina el projecte de mediació a escoles i instituts de Can Manyé, espai d’art i creació contemporània d’Alella, dissenyant i realitzant les propostes relacionades amb les exposicions. És co-fundadora de LaBabuch (Mérigny, França), un espai cultural en el que tenen lloc trobades, tallers i residències al voltant de la fotografia.
Qui era Anna Atkins?
L’Anna Atkins va rebre una acurada educació científica, poc usual per a les dones en una època en què els rols degènere estaven profundament arrelats. La figura notable d'Anna Atkins omple d'orgull la comunitat d'especialistes, tant en botànica com en l'art de la fotografia. La història de les dues matèries s'ha enriquit considerablement amb la seva valuosa aportació.
Si teniu curiositat per saber amb més profunditat qui era Anna Atkins i quina ha estat la seva aportació a la fotografia i la botànica podeu consultar aquest enllaç: Anna Atkins, creativa científica del siglo XIX que vinculó la botánica y la fotografía
Inscripcions
Activitat per a tots els públics a partir de 12 anys. Formulari d'inscripció
Aforament limitat a 30 persones