Estudis i recerca
Els projectes promoguts des del CERC dins el programa d'estudis estan orientats a conèixer la realitat cultural dels municipis a partir de l'anàlisi de la seva actuació en cultura. Ja sigui amb una mirada global o centrada en un dels àmbits concrets de les polítiques locals de cultura, aquests treballs pretenen facilitar als responsables locals un seguit d'eines conceptuals i de coneixement del territori que els ajudin en la definició de les polítiques i la presa de decisions en aquest àmbit.
El CERC elabora, amb certa periodicitat, l’anàlisi de la despesa en cultura dels municipis de la demarcació de Barcelona. Es prenen com a punt de partida les liquidacions dels pressupostos de despesa que aquests municipis lliuren al Servei d’Informació Econòmica Municipal de la Diputació de Barcelona (SIEM), que es completen amb dades relatives als pressupostos de cultura dels diversos nivells de Govern de Catalunya, d’Espanya i dels països de la UE. L’objectiu general de l’anàlisi és oferir una visió global de la despesa en cultura dels municipis i la seva evolució al llarg dels darrers anys. També s’ofereixen les xifres sobre la despesa en cultura que porten a terme aquests municipis en referència als diferents capítols i als diferents trams de població així com una comparativa dels pressupostos per comarques.
Autor: Guillem Miralles (CERC)
Publicació: 2023
Ressenya comunitat virtual Interacció
Consultar al Centre de Documentació del CERC
Impuls d'una estratègia de cultura digital als municipis
El potencial d’innovació i d’impacte del fenomen digital en la cultura és un procés viu, transversal i de llarg recorregut. Els mitjans digitals són emprats àmpliament per la ciutadania per accedir a continguts de tot tipus i per crear-ne de nous. Així mateix, la tecnologia digital és motor creatiu i s’empra com a palanca d’innovació i d’experimentació. Alhora, els equipaments culturals han vist com gràcies a Internet —la punta de llança de les tecnologies de la informació i el coneixement— s’obre un espai privilegiat per a l’extensió dels continguts culturals, el desplegament de noves activitats i programes, i també noves formes d’interactuar amb la ciutadania.
El Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) promou la publicació Impuls d’una estratègia de cultura digital als municipis amb el propòsit de facilitar el plantejament estratègic d’ajuntaments que vulguin repensar, millorar i articular la dimensió digital en la seva acció cultural. L’objectiu és que els tècnics i els responsables de cultura hi trobin propostes, punts de vista i elements de reflexió per traduir a escala local les transformacions que comporta l’associació de la cultura amb el fenomen digital, tant en l’àmbit intern de funcionament de les organitzacions, com pel que fa als continguts i la relació amb la ciutadania.
Autor: Marc Hernandez Güell
Publicació: 2022
Ressenya comunitat virtual Interacció
Consultar al Centre de Documentació del CERC
Adquirir a la Llibreria de la Diputació
Cultura, medi ambient i emergència climàtica
El conjunt de transformacions provocades pel canvi climàtic en l’entorn natural té efectes cada vegada més evidents i es preveu que situacions com les que es donen per l’ascens continuat de la temperatura, la disminució de la pluja a les àrees del Mediterrani, l’augment del risc d’incendi o l’empitjorament de la qualitat de l’aire, entre d’altres, es vagin incrementant si no s’emprenen accions urgents per revertir-ho. Tot i que les institucions públiques catalanes han començat a definir i aplicar estratègies de lluita contra el canvi climàtic, generalment els que les duen a terme són els departaments més vinculats al medi ambient, la gestió de residus, el transport o la mobilitat, o fins i tot, l’economia. Ara bé, la Diputació de Barcelona té la convicció que la resta d’àrees de les polítiques públiques haurien d’incorporar també, de manera transversal, la reflexió sobre l’emergència climàtica. El fet de pensar l’emergència climàtica des de l’àmbit de la cultura permetrà explorar i promoure formes de pensar i de fer que contribueixin a mitigar els seus efectes i a generar pràctiques orientades a millorar l’equilibri dels ecosistemes.
L’objectiu general de l’informe és, així doncs, oferir als governs locals de la demarcació de Barcelona una visió de conjunt i alhora pràctica que mostrin les connexions existents entre la cultura, el medi ambient i l’emergència climàtica.
Autors: Jordi Baltà Portolés i Herman Bashiron Mendolicchio
Publicació: 2021
Ressenya comunitat virtual Interacció
Consultar al Centre de Documentació del CERC
Adquirir a la Llibreria de la Diputació
Pòster síntesi de les conclusions
Edición en castellano
Reseña comunidad virtual Interacció
Consultar en el Centro de Documentación del CERC
Adquirir en la Librería de la Diputación
Póster síntesis de las conclusiones
English edition
Consult in the CERC Documentation Centre
Purchase in the Library of the Barcelona Provincial Council
Poster summary of the conclusions
Cultura, pantalles, pandèmia. La digitalització dels serveis culturals als municipis
El 2020 serà recordat com l’any que un virus va obligar a tancar-se a casa, es va capgirar la quotidianitat i els criteris d’actuació de la majoria van canviar. Per a les àrees locals de cultura haurà estat un any de canvis i de reflexió: De canvis en la manera de treballar, en els canals per dialogar amb la ciutadania, en les vies de difusió dels esdeveniments o en els protocols de programació, entre d’altres. I de reflexió sobre quines són les activitats que cal mantenir tant sí com no, sobre les qualitats que fan que uns esdeveniments admetin formats diversos i d’altres no, sobre quines són les vies més adequades per arribar als interlocutors habituals i als que no ho són tant i, en definitiva, sobre com es pot millorar l’actuació municipal en cultura en un context cada vegada més incert.
El treball “Cultura, pantalles, pandèmia. La digitalització dels serveis culturals als municipis” s’emmarca en la voluntat de la Diputació de Barcelona d’incentivar la reflexió en clau local, que ha de permetre conèixer, analitzar i donar un marc conceptual a la realitat del territori. Amb ell, es vol contribuir a pensar críticament en els objectius, els mitjans i les eines de la digitalització de la cultura des d’una perspectiva local, i també sobre les seves implicacions pel que fa a la creació i l’experiència cultural, i en termes de drets culturals.
Autora: Emma Pivetta Contreras
Publicació: 2021
Ressenya comunitat virtual Interacció
Consultar al Centre de Documentació del CERC
Adquirir a la Llibreria de la Diputació
Enquesta de participació i hàbits culturals. Informe i proposta d’enquesta
El coneixement dels hàbits i les pràctiques culturals de la ciutadania constitueix un element essencial per a la presa de decisions en política cultural. En el cas dels municipis, la proximitat dels governs locals amb la població facilita una relació de tu a tu que els dona una aproximació directa a les inquietuds i els interessos culturals de la població. Ara bé, els procediments demoscòpics —especialment enquestes— permeten assolir un coneixement global, sistemàtic i, sobretot, que incorpori tant les pràctiques i els hàbits d’aquells que generalment participen de les propostes culturals com d’aquells que no.
Amb aquest treball, el CERC impulsa un procés de reflexió per crear un nou model d’enquesta d’hàbits culturals per a l’àmbit local que s’adapti a les circumstàncies actuals. Es treballa amb un concepte ampli de participació cultural que engloba el consum cultural, però també la pràctica (individual i col·lectiva), la formació i la participació en la presa de decisions, i s’incorpora la perspectiva de gènere, amb preguntes específiques i de manera transversal al llarg de tota l’enquesta.
Autores: Marta Domènech i Adriana Partal
Publicació: 2020
Ressenya comunitat virtual Interacció
Consultar al Centre de Documentació del CERC
Adquirir a la Llibreria de la Diputació
En el context cultural, com a la resta d’àmbits, les dades han pres una importància creixent al llarg dels darrers anys, de manera que cada vegada tenim una informació més acurada sobre el sector cultural català. Malgrat tot, encara sabem ben poc sobre les persones que el conformen i sobre les seves condicions laborals.
Amb aquest treball el CERC vol contribuir a aprofundir el coneixement sobre els professionals de la cultura. L’estudi es fixa, concretament, en aquelles persones que treballen dins l’àmbit cultural per ajuntaments de la demarcació de Barcelona, ja sigui directament des dels serveis locals de cultura o bé contractats a través d’empreses o fundacions (públiques o privades), associacions, cooperatives o com a autònoms. S’ha centrat la mirada en l’entorn en el qual es desenvolupa l’activitat laboral d’aquestes persones, així com el seu perfil professional, la situació i les condicions de treball.
Autors: Tino Carreño i Anna Villarroya (Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura – UB)
Publicació: 2020
Ressenya comunitat virtual Interacció
Consultar al Centre de Documentació del CERC
Adquirir a la Llibreria de la Diputació
Ciutats i Covid-19. Plans de xoc per a la cultura
Conèixer la realitat cultural dels municipis és un dels objectius primordials del CERC. La seva mirada es centra generalment en l’acció cultural dels ens locals de la demarcació de Barcelona. Tanmateix, les circumstàncies a la primavera del 2020 conviden a buscar una perspectiva més àmplia: la Covid-19 ha posat tot el món contra les cordes de manera pràcticament simultània. Per primera vegada, el conjunt del planeta ha de fer front al mateix temps a un problema comú, que tindrà conseqüències importants en la major part dels àmbits de la vida personal i col·lectiva.
Davant d’aquesta situació, els governs locals d’arreu s’apressen a impulsar plans de xoc adreçats a donar suport al sectori cultural per tal de compensar, en part, la davallada d’activitat i d’ingressos causada per la pandèmia. Des del CERC s’ha fet una petita anàlisi comparativa d’aquestes iniciatives a partir d’un ampli recull realitzat pel comitè de cultura de CGLU. L’objectiu és assolir una una perspectiva de conjunt que permeti copsar com s’està reaccionant des dels diversos racons del planeta i comparar les estratègies dels governs locals per acompanyar el sector cultural.
Autors: Marga Julià (CERC)
Any de publicació: 2020
Ressenya comunitat virtual Interacció
Consultar al Centre de Documentació del CERC
L'equitat en la cultura, o la igualtat d'oportunitats de tota la ciutadania per exercir els drets culturals, no és, en termes generals, una qüestió que aparegui d'una manera explícita en les polítiques culturals dels ajuntaments. Tot i haver fet algunes passes endavant, no és una qüestió que es trobi, ara per ara, entre els objectius o criteris prioritaris de l’acció pública en matèria de cultura. Tanmateix, garantir els drets culturals per al conjunt de la ciutadania requereix posar sobre la taula, cada vegada més i directament, tot allò que fa referència a les desigualtats o -a l'altra cara de la moneda- l'equitat, també en cultura.
L’estudi “L’equitat en les polítiques culturals” és fruit de la col·laboració entre el CERC i l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP)de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat realitzat amb una metodologia de recerca participativa que ha comptat amb la implicació dels municipis d’Igualada, el Prat de Llobregat, Sabadell i Tiana.
Autors: Nicolás Barbieri i Yunailis Salazar (IGOP)
Any de publicació: 2019
Ressenya comunitat virtual Interacció
Consultar al Centre de Documentació del CERC
Adquirir a la Llibreria de la Diputació
El CERC elabora, amb certa periodicitat, l’anàlisi de la despesa en cultura dels municipis de la demarcació de Barcelona. Es prenen com a punt de partida les liquidacions dels pressupostos de despesa que aquests municipis lliuren al Servei d’Informació Econòmica Municipal de la Diputació de Barcelona (SIEM), que es completen amb dades relatives als pressupostos de cultura dels diversos nivells de Govern de Catalunya, d’Espanya i dels països de la UE. L’objectiu general de l’anàlisi és oferir una visió global de la despesa en cultura dels municipis i la seva evolució al llarg dels darrers anys. També s’ofereixen les xifres sobre la despesa en cultura que porten a terme aquests municipis en referència als diferents capítols i als diferents trams de població així com una comparativa dels pressupostos per comarques.
Els impactes de la cultura. Metodologia per a l'estudi dels impactes d'esdeveniments culturals
Amb aquest treball, el CERC vol oferir als ens locals una eina que permeti conèixer els efectes de l'acció cultural sobre una comunitat o territori. L’objectiu és comprendre i avaluar de la manera més àmplia i completa possible les repercussions dels esdeveniments culturals, així com la seva contribució a la transformació de les persones i les societats. Es vol saber quins són els seus efectes en la qualitat de vida de les persones, en la seva creativitat, en la capacitat d’innovació, en la salut, la cohesió social, la identitat cultural, el reconeixement a l’exterior, la transformació urbanística, el medi ambient i la sostenibilitat, etc. Així doncs, s’ha construït una metodologia concreta i aplicable que permet mesurar els impactes d’esdeveniments culturals en diverses dimensions (cultural, social, econòmica, mediambiental i sobre la salut).
Autors: Xavier Cubeles i Mireia Mascarell (Eurecat)
Any de publicació: 2019
Ressenya comunitat virtual Interacció
Consultar al Centre de Documentació del CERC
Adquirir a la Llibreria de la Diputació
Més enllà del binomi cultura i educació: aproximacions des de l’àmbit local
El CERC impulsa el monogràfic “Més enllà del binomi cultura i educació” des de la convicció que els municipis poden contribuir, amb la seva política cultural, a l’educació dels ciutadans del S.XXI. Ara bé, per tal que això sigui possible, cal aprofundir les relacions entre els àmbits de l’educació i la cultura; ampliar, millorar i sistematitzar les interseccions entre els espais considerats educatius i aquells que anomenem culturals. El present estudi es proposa trobar ponts entre uns i altres, i pren com a punt de partida reflexions i propostes sorgides d’ambdós àmbits. L’objectiu és escoltar la veu d’aquells que porten anys treballant i pensant en els mons educatiu i cultural, així com els impulsors d’experiències on es troben la cultura i l’educació.
El treball comprèn catorze articles que aporten mirades diverses a les relacions entre la cultura, l’educació i el món local. Sense pretensió d’exhaustivitat, aquestes catorze visions volen contribuir al debat sobre les necessàries relacions entre l’educació i la cultura, així com orientar als ajuntaments a l’hora de dissenyar les seves polítiques públiques de cultura i d’educació.
Autors: María Acaso, Eulàlia Bosch, Gemma Carbó, Jaume Centelles, Nando Cruz, Carles Garcia, Fernando Hernández, Magalí Homs, Lucina Jiménez, Dolors Juarez, Rafa Milan, Ramon Parramon, Roser Ros, Margarida Troguet i Judit Vidiella.
Any de publicació: 2018
Ressenya comunitat virtual Interacció
Consultar al Centre de Documentació del CERC
Adquirir a la Llibreria de la Diputació
Tu privacidad es nuestra prioridad
Para proteger tu intimidad, antes de continuar queremos asegurarnos que sabes que, tanto nosotros como nuestros colaboradores, utilizamos algunas “cookies” en la web para facilitarte el uso:
- Propias y de terceros con fines estadísticos, con las que no se recoge información de los usuarios ni se registran las direcciones IP de acceso.
- Propias y de terceros para garantizar el funcionamiento básico, como la sesión de usuario, y aspectos de personalización, como el idioma de nuestras páginas.
Guardamos la aceptación de cookies durante 30 días para mejorar la experiencia de navegación. Recuerda que puedes eliminar las cookies de tu navegador. - De terceros para mostrarte información de nuestras redes sociales, como Facebook, X, YouTube, etc. Al acceder a estos sitios web podrás decidir si aceptas o no sus políticas de privacidad y de cookies.