Equip tènic del projecte Fent Xarxa
“Les formacions reglades, sovint, no donen resposta a les necessitats més immediates de les empreses”
Actualment, el teixit productiu industrial es troba amb dificultats per trobar perfils qualificats, degut sobretot al gap existent entre la formació reglada i el perfil professional que demanden les empreses. Cal destacar que aquests perfils requereixen constant formació per reciclar-se i els canvis i innovacions que es produeixen al sector demanden, cada vegada més, formacions específiques relacionades amb una nova indústria 4.0 que ha arribat per quedar-se.
Els cicles de grau mig, superior i els certificats de professionalitat donen sortida a aquestes necessitats de personal, però el sistema educatiu té pocs recursos per invertir en compra i manteniment de maquinària, estris, eines, instal·lacions, etc. Aquest fet comporta que aquestes formacions reglades, sovint, no responguin a les necessitats més immediates de les empreses. D’altra banda, sectors com el plàstic directament no tenen formacions reglades i es troben orfes per trobar personal qualificat.
Donat aquest context, hem apostat per la formació a mida com un dels elements cabdals del projecte “Fent Xarxa” per satisfer les necessitats de les empreses i, alhora, oferir oportunitats de qualificació i contractació a les persones participants. La formació a mida és la solució per a totes aquelles empreses que requereixen formació complementària a l’oferta de la formació professional reglada, o bé que directament necessiten formacions específiques o tecnificades.
La nostra metodologia de treball parteix de l’apropament a les empreses i el compromís, per ambdues parts, en treballar conjuntament cadascuna de les fases que estructuren la col·laboració: Detecció de necessitats i descripció del lloc de treball en clau competències, definició del perfil base i el perfil al qual hauríem d’arribar, disseny de continguts formatius (teoria i pràctica), cronograma, impartició de la formació, avaluació, contractacions i seguiment.
La descripció del lloc de treball que es pretén cobrir amb l’alumnat és fonamental. L’objectiu és conèixer les funciones i tasques, així com la manera en que es duen a terme; determinar les competències a desenvolupar i reflectir els coneixements, habilitats, destreses i les actituds necessàries per al desenvolupament d'una feina efectiva i de qualitat. Per aconseguir-ho realitzem entrevistes per competències a tot el personal implicat de l’empresa: RRHH, encarregats de producció, operaris, etc. Així també, fem reunions amb totes les persones implicades i visitem les instal·lacions per tal d’observar allò que fan i com ho fan.
Amb tota aquesta informació definim el perfil base que cercarem a la selecció de l’alumnat i el perfil al qual volem arribar. En coherència amb tot aquest treball dissenyem el contingut formatiu, donant resposta a les necessitats de l’empresa i tenint en compte les característiques del programa, per treballar amb persones que cerquen millorar la seva ocupabilitat.
La fase de selecció es realitza de manera conjunta, garantint que l’empresa coneix a les persones participants des del primer moment. Aquesta condició facilita l’etapa de pràctiques laborals per mitjà del tutor d’empresa i centre, així com les contractacions posteriors que venen donades pel coneixement mutu entre empresa i alumnat.
La implicació de l’empresa és una condició indispensable per assolir l’èxit de la col·laboració, i es fa evident també en la fase de impartició de l’acció formativa, on l’empresa pot participar amb formadors propis o cedint instal·lacions i material.
Aquestes col·laboracions fan partícip a l’empresa en la definició de l’itinerari d’inserció dels participants i garanteix que les formacions siguin coherents amb les necessitats del mercat laboral local. Aquest fet es confirma amb el nivell de contractacions que es donen a la finalització de les pràctiques, que actualment és d’un 70% aproximadament.
Totes les empreses i persones interessades en aprofitar les possibilitats del projecte Fent Xarxa, han de contactar amb el servei d’intermediació i relació amb empreses de Foment de Terrassa S.A.
Per gestionar les seves necessitats, i en funció de la seva ubicació territorial, s’assignarà un tècnic/a de l’ajuntament de Terrassa, Barberà, Rubí o Castellbisbal.
Carlos Pereira Blanco
Cap del servei d’Intermediació i relació amb empreses
Foment de Terrassa, S.A
Fent Xarxa, projecte cofinançat per la Diputació de Barcelona en el marc del programa Ocupació a la Indústria Local
Més informació:
Tel: 93 789 11 11 Ext. 4422
Correu electrònic: carlos.pereira@terrassa.cat
Boletín: e-Indústria
Número de boletín: N.6 - Aprenem! (gener 2019)
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Mercat de Treball
Àrea de Desenvolupament Econòmic Local
Travessera de les Corts, 131 - 159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
Tel. 934 022 538
Fax 934 022 525
Ocupació a la Indústria Local