Un pessebre napolità del segle XXI, de l’artista, figurinista i escenògraf, Josep Massagué. Foto: Diputació de Barcelona

19/12/2024 10:30 h

Cultura

Can Serra exposa el pessebre napolità contemporani de Josep Massagué

Amb motiu de les festes de Nadal, Can Serra, seu central de la Diputació de Barcelona, a la Rambla de Catalunya 126 de Barcelona, acollirà per segon any consecutiu, del 12 de desembre al 8 de gener, la mostra “Un pessebre napolità del segle XXI” de l’artista, figurinista i escenògraf, Josep Massagué.

L’any passat, la Diputació de Barcelona va celebrar els 800 anys de pessebres amb el Museu Tèxtil de Terrassa i la seu central de la corporació va acollir per primera vegada el pessebre napolità de l’artista Josep Massagué.

La bona acollida i l’èxit de públic de la primera estada del pessebre a Can Serra ha estat el motiu per tornar a exposar el pessebre napolità de Massagué -figurinista i escenògraf de llarga experiència-.

El pessebre és una cessió del Museu tèxtil de Terrassa, integrant de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació, que des de l’any 2018 custodia aquestes magnífiques peces en el seu equipament. El Museu Tèxtil de Terrassa és un consorci de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Terrassa.

Aquest pessebre és una representació «viva» que creix i es renova cada any gràcies al treball creatiu i incansable de Josep Massagué, el qual hi va aportant noves ­figures vestides i escenogra­fies espectaculars.

Aquest 2024, l’artista hi incorpora 20 ­figures noves i, per aquest motiu, l’obra viatja portes enllà perquè un ampli públic la pugui conèixer i gaudir de la seva creativitat i vistositat.

Un pessebre napolità molt personal

Els pessebres napolitans, de gran bellesa, van servir per donar visibilitat, sobretot a partir del segle XVII, al gran poder econòmic de les cases reials, de les famílies nobles i d’una rica burgesia. De vegades s’encarregaven les figures a famosos escultors, d’altres, es compraven a les botigues de la Via di San Gregorio Armeno (Nàpols), nucli del món pessebrístic encara avui dia.

D’aquest pessebre napolità, cal destacar el treball excel·lent de la indumentària dels més de 80 personatges que hi apareixen. No els falta cap detall, tot confeccionat i cosit pel mateix autor.

Massagué ens presenta un pessebre d’estil napolità que ha anat creant al llarg dels anys amb l’única intenció de gaudir tant del propi treball artesà com d’una estimulant llibertat creativa. “Les meves fi­gures, són petits immòbils actors". Així és com es refereix l’autor a una multitud de personatges minuciosament reproduïts, el centre d’una escenografi­a perfectament dissenyada.

L’artista ha volgut marcar la diferència entre els tradicionals pessebres napolitans dels segles XVI i XVIII i emmarcar les seves creacions en el segle XXI. En aquest sentit, utilitza materials i teixits actuals així com pintures i vernissos comercials per a crear noves tipologies de personatges que no existien en aquelles èpoques. D’aquesta llibertat i de la pròpia imaginació sorgeixen personatges com el “cantastorie”, la venedora de loteria, el venedor d’orxata, etc. Al darrera sempre hi ha la voluntat de respectar les formes, l’estètica i els acabats dels tradicionals pessebres napolitans.

A l’exposició, es pot gaudir d’aquesta tradició artesana centenària que es transforma als nostres dies combinada de forma excel·lent amb l’univers particular d’en Massagué. Es tracta d’un pessebre molt diferent als convencionals amb un alt valor creatiu, que no deixa indiferent als visitants. Sens dubte una bona proposta nadalenca per gaudir aquests dies.

Pessebre napolità del segle XXI

Del 12 de desembre de 2024 al 8 de gener de 2025, amb entrada gratuïta.

Horari:  De dilluns a dissabte no festius de 10h a 20h. Diumenges de 10h a 14h. 

Lloc: Can Serra, seu central de la Diputació de Barcelona (Rambla de Catalunya, 126) de Barcelona.

Aquesta exposició respon a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 "Educació de qualitat". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Compartir