L’Escola de Teixits de Canet es projecta cap al futur en l’any del seu centenari
L’any 2023 ha estat el de la celebració del centenari de l’Escola de Teixits de Punt. En aquest espai hem pogut repassar les diferents activitats que s’han organitzat per a la seva commemoració, així com, algunes de les trajectòries del nombrós col·lectiu d’enginyers i enginyeres tèxtils que van sortir de l’escola, i altres perfils que han estat propers i que ens han ajudat a reconstruir diferents moments de la vida del centre. Però la nostàlgia no ha estat la nota dominant d’aquest espai. Al contrari, l’escola de Teixits, ara reconvertida en Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil (CRTTT), mira cap al futur conscient dels reptes i els esculls que té el camí, però amb la convicció que hi ha camp per córrer.
El sector tèxtil ha esdevingut un dels més contaminants, però al mateix temps és un dels que pot aportar més solucions per aprofundir en nous sistemes de producció més verds i respectuosos amb el Medi Ambient. Sistemes que tinguin en compte la recerca de nous materials i, al mateix temps, la reutilització dels actuals. Però per abordar els reptes tecnològics el sector avisa que cal comptar amb la confiança dels agents públics i privats i, al mateix temps, potenciar l’entrada de noves vocacions professionals a un sector que sembla desconegut per als més joves.
Actes de trobada i de reptes de futur
L’acte més matiner de la celebració del centenari va tenir lloc el divendres 23 de setembre de 2022, amb el 50è aniversari de la promoció d’enginyers tècnics 1969 – 1972. La trobada es va celebrar a les instal·lacions del centre i va comptar amb la imposició de beques a tots els assistents.
El 7 d’octubre del 2022, va tenir lloc la Jornada sobre formació professional i recerca tèxtil, adreçada tant a docents alumnes i exalumnes, com a professionals i empreses del sector. La trobada va reivindicar especialment el paper de la formació professional, així com l’especialització i la innovació com a claus per afrontar el futur del país.
Posteriorment, el 25 d’octubre, el centre va celebrar una nova jornada dedicada a la recerca que va posar en el punt de mira la sostenibilitat com a repte del sector.
El dissabte 19 de novembre va concentrar els actes de celebració de l’inici del centenari. Al matí va tenir lloc l’acte central institucional al pati de l’escola de teixits. Més de dues-centes persones van ser presents a l’acte que va comptar amb la participació del diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Josep Monràs, i l’alcaldessa del municipi, Blanca Arbell, acompanyats del director de l’Escola de Teixits, Miquel Soler, i el director general de negoci d’Eurecat, Miquel Rey.
En els parlaments, l’alcaldessa va destacar el vincle de Canet de Mar amb l’escola i va recordar la valentia de l’alcalde Josep Fors, que cent anys enrere, va hipotecar el municipi per poder obrir l’escola. El director general de negoci d’Eurecat va posar l’accent en la projecció de futur de la institució i en la voluntat dels empresaris de continuar reforçant el vincle amb l’administració que permet avançar en la investigació en tecnologia. Per la seva banda, el director del centre, Miquel Soler, va tenir un record emocionat per totes les persones que han passat per l’Escola de Teixits i va agrair el suport de la Diputació que permet que el projecte tingui projecció de futur. L’acte el va tancar el diputat d’Educació, Josep Monràs, que va destacar la voluntat de la Diputació de Barcelona per «generar un nou impuls a l’Escola de Canet de Mar per a cent anys més, donant-nos la mà amb les administracions, empreses i institucions educatives i de recerca, per continuar tirant endavant un projecte de país com aquest, que és alhora referent internacional de recerca i innovació del tèxtil».
Després dels parlaments de les autoritats, es va descobrir una placa commemorativa del centenari de l’escola. Posteriorment, els assistents van poder fer una visita guiada a les instal·lacions, que va acabar amb un brindis.
La celebració va tenir una segona part amb el dinar de germanor del centenari de l’Escola de Teixits de Punt celebrat a l’envelat de Vil·la Flora de Canet. Hi van participar cent vint-i-tres persones, sobretot exalumnes, exdocents, docents, investigadors i personal de serveis del centre. La majoria dels assistents vinguts de diferents punts de Catalunya, però també d’Eivissa, Sevilla, Vigo o València i, fins i tot, d’Àustria. Entre ells, dos exdirectors del centre, Manuel Masriera i Esteve Costajussà, i la vídua de l’exdirector Ramon Rovira, Inés Gabarró. Però l’honor de bufar les espelmes del centenari va recaure en l’exalumne Jaume Sauleda Parés, de noranta anys, i Teresa Brugarola, de vuitanta-sis anys, extreballadora de l’Escola de Teixits.
L’any del centenari també ha comptat amb la celebració d’unes jornades de Portes obertes per mostrar l’oferta en cicles formatius professionals del departament Tèxtil Moda de l’Institut Domènech i Montaner, ubicat a l’Escola de Teixits. Les jornades van tenir lloc el 25 de març de 2023. Els cicles ofereixen la possibilitat d’incorporació al món del treball, però també són una via d’accés a la universitat. L’oferta que d’enguany estava formada per dos cicles formatius de grau mitjà i un cicle formatiu de grau superior.
Les veus
A banda dels actes programats, l’any del centenari també ha servit per revisar trajectòries de diferents professionals que han tingut algun lligam amb l’Escola de Teixits de Punt de Canet o amb el posterior Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil (CRTTT).
Des de les veus més veteranes, com la de Jaume Sauleda, exalumne de l’Escola que va treballar tota la vida d’assessor d’empreses tèxtils, passant per Manel Masriera, que ha viscut tots els papers possibles: alumne, treballador d’empresa tèxtil, professor del centre, director i, finalment investigador. També hem conegut la saga dels Miquels Solers, pare i fill al capdavant de la institució. I, finalment, personatges entranyables, com la Teresa Brugarola, antiga administrativa de l’escola, que ens va oferir un retrat personal i íntim del seu pas pel centre.
El repàs a les trajectòries també ens ha permès trobar exalumnes que desenvolupen projectes personals d’èxit, com en Joan Pera, director general d’ARPE, que reclama un esforç de les institucions per promocionar les vocacions joves en el món professional del sector tèxtil. O la Núria Quer de la Torre, directora de la fàbrica Gasol, que afirmava la necessitat de mantenir els ulls oberts en la recerca de nous teixits i nous productes.
Aquest espai també ha donat veu als docents, com la Núria Collado, professora als cicles de formació professional, que insistia en la necessitat de potenciar la formació continuada per als professionals del sector. O la Mariona Lloveras, també professora als cicles de formació professional, que destacava la importància que els docents tinguessin experiència en el món de l’empresa abans d’enfrontar-se a una classe.
I docents del període d’estudis universitaris, com la Sílvia Oriol, la primera dona professora de l’àrea de tecnologia de l’Escola Universitària de Teixits de Punt de Canet, o l’Arantxa Amrein Tranche, enginyera industrial, que lamentava la pèrdua dels estudis universitaris posant l’accent en la necessitat que tots els sectors comptin amb un ensenyament universitari que garanteixi professionals amb visió global.
Per últim, aquest espai també ha donat veu a les trajectòries lligades a la recerca i la innovació, com és el cas de Virginia Garcia, directora de la Unitat de Teixits Funcionals del centre tecnològic Eurecat, Carles Pérez, enginyer tèxtil investigador d’Eurecat, Dani Roig, responsable del laboratori de CRTT o Francesc Pera, enginyer tèxtil format a l’Escola de Teixits.
I per acabar, el llibre del centenari
Si bé aquest espai ha recollit pinzellades de la història de l’Escola de Teixits de Punt de Canet de Mar, l’any vinent la Diputació publicarà el llibre del centenari de l’Escola de Teixits de Punt. El seu autor, Òscar Figuerola, docent del centre, també ha estat una de les veus que hem pogut llegir en aquest espai.
Figuerola explica que el llibre “té l’objectiu de fer un passeig pels cents anys de l’Escola de Teixits, des del seu origen, fruit de la voluntat tenaç personalitzada de Josep Fors, fins a l’actualitat. I si aquest centre continua oferint el servei a la societat és, també, gràcies a l’esforç incansable de la gent que hi treballa i que hi ha treballat, i a la il·lusió de potenciar un centre singular i únic i d’adaptar-lo a les necessitats canviants de la societat. Aquest llibre parteix de la Història de l’Escola de Teixits 1922-1997, per explicar amb detall i des de l’esdevenir quotidià les evolucions, les revolucions i les transformacions que ha viscut del centre fins a arribar a l’any del centenari”.