Gerencia de Servicios de Promoción Económica y Ocupación

Diputació de Barcelona

Travessera de les Corts, 131-159

Recinto Maternidad. Pabellón Mestral

08028 Barcelona

Tel. 934 022 817

Formulario de contacto


Foment de les comunitats energètiques en els polígons d’activitat econòmica

Mònica Cañamero Gómez, Tècnica d’empresa i emprenedoria de l’Ajuntament de Granollers

Marc Vives Llovet, Tècnic d’empresa i emprenedoria de l’Ajuntament de Granollers

El sector industrial es troba en un moment de canvis importants. Alguns són derivats de la situació d’emergència climàtica i d’altres de l’impacte que ha tingut i tindrà la covid-19, però tots afectaran la competitivitat de les empreses. Aquest article presenta una experiència promoguda des de Can Muntanyola, el centre de serveis a les empreses del Servei de promoció econòmica de l’Ajuntament de Granollers, per fomentar les comunitats energètiques en els polígons d’activitat econòmica (PAE), com un instrument per facilitar a les empreses la transició energètica i millorar la seva competitivitat per mitjà de la reducció dels costos energètics.

Antecedents: problemàtiques actuals

La transició energètica en el sector industrial es troba afavorida, en primer lloc, per les polítiques macro adreçades a descarbonitzar l’economia que han condicionat algunes grans empreses a començar a aplicar mesures en aquest sentit. El Règim de Comerç de Drets d’Emissió, per exemple, afectarà cada cop més activitats i augmentarà el cost d’emetre CO2. Però fora d’aquests sectors obligats i d’algunes grans empreses, són encara poques les PIME que descarbonitzen la seva activitat, atès les dificultats que tenen per fer-ho. Aquestes polítiques afavoreixen que la demanda sigui cada vegada més exigent quant a l’impacte ambiental dels béns i serveis. I cal preveure que l’aplicació de polítiques i normatives concretes, com la de l’etiquetatge de petjada de carboni o l’establiment de requeriments per part de les empreses o administracions, reforçaran aquestes exigències del mercat. En segon lloc, l’any 2019 es va detectar una desacceleració de l’economia que va moure les empreses a millorar la seva competitivitat per mitjà de la reducció dels costos. Aquesta desacceleració s’ha vist agreujada amb la pandèmia de la covid-19. Implementar mesures per reduir els costos energètics o per generar energia per a l’autoconsum esdevenen mecanismes que milloren la situació econòmica de les empreses.

Les PIME, sobretot les micro i les petites empreses, encara no són un client clar per a les empreses del sector de serveis energètics (gestors energètics, auditors, agregadors, consultories) i d’implementació de projectes d’energia renovable. Aquestes PIME, ja sigui pel tipus d’activitat i/o per les seves dimensions, veuen com els projectes o serveis energètics no compleixen amb les seves necessitats de retorn econòmic i la descarbonització es redueix a algunes —poques— mesures. En els darrers anys, les activitats desenvolupades des de Can Muntanyola han permès evidenciar aquestes realitats. S’han desenvolupat actuacions adreçades a promoure una cultura energètica en l’empresa mitjançant formacions, tallers, jornades; a implementar serveis compartits en els PAE vinculats amb el consum energètic, com el gestor energètic compartit o el servei d’avaluació del potencial solar de les naus industrials, i promoure un projecte de generació d’energia tèrmica centralitzada i de distribució entre els industrials. A partir d’aquestes actuacions s’han pogut detectar els principals obstacles i les oportunitats en la implementació de la transició energètica en els PAE.

L’aparició del concepte de comunitat energètica (CE) així com la flexibilització de la normativa vinculada a l’autoconsum d’energia és una clara oportunitat per promoure projectes de transició energètica de les PIME als PAE.

El vector energètic als PAE de Granollers

A Granollers tots els PAE disposen del subministrament energètic bàsic (gas i electricitat) i disposen d’associacions de polígons, que vetllen pels interessos de les empreses i treballen per millorar la gestió dels espais i la qualitat de les seves infraestructures i serveis. Les associacions treballen en col·laboració amb l’Ajuntament, que disposa d’un grup específic de treball de polígons, per donar resposta a necessitats vinculades amb l’entorn físic (neteja, senyalització, accessos) i també identifiquen i promouen iniciatives més avançades en què l’economia d’escala té un paper important (residus, telecomunicacions, etc.).

En els darrers anys, les associacions han augmentat l’interès en desenvolupar nous serveis i projectes en àrees com l’energia o l’economia circular, que encara no estan plenament integrades en l’organització de les empreses. Com, per exemple, la realització d’un concurs per a la compra agregada d’energia, l’oferiment de descomptes en la contractació d’empreses especialitzades en energia, l’anàlisi de la contractació energètica o la contractació directa de la modalitat bàsica del servei de gestió energètica als seus associats. S’han detectat, però, els obstacles següents en l’impuls d’aquestes propostes: interessos/necessitats de les empreses associades molt diversos; el grau d’implicació de les empreses en la mateixa associació; les expectatives de les empreses respecte dels serveis de les associacions; l’orientació de les associacions en els projectes o, en ocasions, el conflicte d’interessos.

Les comunitats energètiques, com abordar-les

Per tal de donar continuïtat als serveis energètics oferts des de Can Muntanyola i per facilitar la materialització d’algun dels projectes de generació compartida d’energia o de compra agregada de béns i serveis, detectats com a potencialment interessants a través de la feina realitzada fins ara, es va considerar que les comunitats energètiques (CE) podien ser una figura adequada.

Considerant les CE com una «associació d’empreses d’un determinat entorn que facilita treballar el vector energètic de les empreses d’una forma agrupada, que possibilita la implementació de serveis comuns i aprofitar les economies d’escala en la compra agregada de béns i serveis o en la implementació de projectes de generació centralitzada d’energia». Tenint en compte que existeixen associacions pròpies dels polígons, es va valorar de considerar-les com a punt de partida d’una CE. En aquest sentit, però, l’anàlisi dels estatuts de les associacions dels PAE va concloure que calien petits canvis estatutaris per poder «convertir-se» en CE.

Cal considerar que moltes de les empreses implicades en els serveis energètics i que ja veuen els beneficis de treballar de forma associada, es localitzen en diferents polígons de la ciutat. Si s’analitza el nombre d’empreses de cada polígon i la seva distribució, no es justifica la creació d’una CE específica per a cada polígon. Per aquest motiu, es fa evident que per fomentar la creació d’una CE i els beneficis que se’n deriven cal englobar el conjunt d’empreses ja sensibilitzades i amb una motivació clara, independentment del polígon industrial on són ubicades.

A continuació es detallen els projectes i serveis que es poden oferir des de la CE i com s’articularia amb el servei que actualment ja es presta, a nivell local, des del Servei de promoció econòmica de l’Ajuntament de Granollers.