Enllumenat públic

La societat actual requereix il·luminació artificial exterior per poder desenvolupar la seva activitat més enllà de les hores de llum natural. En l'àmbit municipal, l’enllumenat exterior és un servei públic adreçat a la ciutadania que representa un consum important per als ajuntaments, tant energètic i d’emissions de CO₂, com econòmic. Per això, té un impacte en el medi nocturn, la seva biodiversitat i la visualització del cel nocturn.

Per assegurar una bona il·luminació, la quantitat de punts de llum distribuïts pel terme municipal pot ser molt gran, fent que la seva gestió sigui complexa, i el seu consum i despesa energètica molt elevada.

Així mateix, els compromisos adquirits pels ens locals adherits al Pacte de les Alcaldies per a l'Energia i el Clima obliguen a reduir les emissions de CO₂ dels seus municipis, i l’enllumenat públic juga un paper cabdal, ja que és un dels sectors amb percentatge elevat d’emissions que pot contribuir notablement en un estalvi d’aquestes si es fan les actuacions pertinents.


Recursos del catàleg de serveis

Suport tècnic

Donem suport tècnic als ens locals, a través del Catàleg de serveis, per tal de millorar l’eficiència energètica de l’enllumenat públic, alhora que us acompanyem per millorar la qualitat del vostre servei i complir amb la normativa existent, principalment en termes d’eficiència i de contaminació lumínica.

D’una banda, l’inventari és l’eina clau per poder conèixer la instal·lació d’enllumenat públic del municipi, alhora que en permet realitzar una bona gestió.

De l’altra, els estudis d’eficiència han de poder analitzar la situació actual, partint dels inventaris d’enllumenat, analitzant el seu estat, el nivell de compliment de la normativa vigent, els nivells de llum del municipi, establint els nivells de llum objectiu en base a la normativa vigent i a la voluntat i tipus de municipi, concretant uns criteris de disseny de l’enllumenat, analitzant energèticament i econòmica, per a poder fer propostes de millores encaminades al compliment de normativa i a l’estalvi energètic. I amb una proposta econòmica concreta. Tot això, amb una programació per prioritats, i tenint en compte les diferents zones i sectors del municipi.

Els mapes lumínics ens ofereixen una fotografia dels nivells existents de llum de les vies il·luminades del municipi. El mapa de classificació de vies ens determina el nivell d’il·luminació objectiu del municipi, diferenciant les seves diferents vies i zones segons els diferents usos. El comparatiu entre els dos mapes ens pot servir per analitzar el grau de compliment amb la normativa vigent i establir criteris de prioritats a l'hora de fer actuacions.

L’enllumenat artificial pot provocar, per emissió directa o indirecta, emissió de llum cap al cel, provocant contaminació lumínica, que es tradueix en la incapacitat d’observar objectes celestes en el cel nocturn. En aquest sentit, els ajuntaments ens podeu sol·licitar suport pels següents temes:

  1. Acompanyament tècnic en la tramitació del distintiu Espai de Cel Nocturn de Qualitat (ECNQ), concedit per la Generalitat de Catalunya, en aquells municipis on s’hagi constatat una bona o molt bona qualitat del cel nocturn.
  2. Redacció d’un Pla de Prevenció de la contaminació lumínica, necessari per poder tramitar el distintiu ECNQ.

Suport econòmic

Els darrers anys la Diputació de Barcelona ha posat en marxa programes per poder ajudar els ajuntaments a dur a terme actuacions de renovació de l’enllumenat, amb l’objectiu de fer-los més eficients i reduir el consum energètic:

Fotografia: Judit Contreras Fotografia: Judit Contreras Fotografia: Judit Contreras Fotografia: Judit Contreras

Recursos pels municipis

L’inventari és l’instrument clau per poder conèixer la instal·lació d’enllumenat públic del municipi i analitzar el seu estat actual. A més a més, ha de permetre poder definir les actuacions de millora encaminades a l’eficiència, l’estalvi energètic i el compliment de la normativa.

Per això, hem dissenyat una eina perquè els ajuntaments podeu treballar l’inventari i les propostes segons aquests tres objectius i poder prendre les decisions més adequades en cada cas, en funció dels criteris establerts.


Els municipis podeu sol·licitar-nos en préstec aparells de mesura relacionats amb la il·luminació. En alguns casos, oferim la seva instal·lació i processament de dades per part de personal de la Diputació de Barcelona.

Descarregueu-vos el llistat dels aparells disponibles, la seva funció i característiques

Per sol·licitar qualsevol d'aquests aparells si us plau ompliu el formulari de sol·licitud

Juntament amb l'Oficina Tècnica d'Educació i Promoció Ambiental i amb el Servei de Formació de la Diputació de Barcelona, preparem cursos específics d’enllumenat públic per formar el personal municipal en tots els aspectes relacionats directament amb el seu dia a dia.

A la pàgina dels itineraris formatius podeu consultar-ne l'específic d'enllumenat públic.

Itinerari d'enllumenat públic
 

Fotografia: Judit Contreras Fotografia: Judit Contreras Fotografia: Judit Contreras Fotografia: Judit Contreras

Cercle d’enllumenat públic

Els Cercles de Comparació Intermunicipal són un mètode de treball que permet obtenir anualment uns indicadors comuns consensuats. Això possibilita disposar d’un excel·lent estudi de la situació actual i de l’evolució del servei d’enllumenat públic, tant per comparació històrica de cada municipi com per la realitzada entre ells. A més a més, ajuden a detectar els punts forts i les oportunitats de millora de cada municipi participant.

Per altra banda, la realització de tallers permet a les persones participants compartir experiències amb altres tècniques municipals i expertes en la matèria.

En el cercle d’enllumenat públic compartim el repte d'optimitzar les despeses en l'explotació del servei millorant les instal·lacions, per assolir uns nivells d'eficiència i eficàcia que reverteixin en un bon servei a la ciutadania.

A l’edició del 2023 hi van participar 39 ens locals.

Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat
Secció de Suport a la Gestió Energètica Local
Montse Solà  solasmn@diba.cat
667 88 43 64