Prevenció de residus
Des del punt de vista ambiental, el millor residu és aquell que no es genera. Tanmateix, els residus municipals no paren de créixer. Per aquest motiu, la prevenció de residus es va situant com la primera prioritat en el procés de gestió dels residus.
Es considera prevenció de residus tota aquella acció que tingui per objectiu evitar la generació quantitativa de residus o bé disminuir-ne la seva perillositat, tant la reducció en origen basada en la minimització en les fases de disseny, producció, distribució o consum de l'ús de substàncies tòxiques i de matèries primeres; com la reutilització, el fet de tornar a usar un producte, ja sigui per a la mateixa funció inicial o una altra d'alternativa, en la seva forma original i sense cap modificació. Donat que no es requereix una transformació del producte, és més aconsellable que el reciclatge, ja que evita que l'objecte es converteixi en residu quan finalitzi definitivament el seu cicle de vida.
Des de la Diputació de Barcelona, donem suport a la redacció de Plans locals de prevenció de residus municipalsi a l’educació i sensibilització ambiental: treballem especialment en la prevenció de plàstics d'un sol ús amb projectes com Mercats sosteniblesuna oferta de recursos d'educació ambientalper tot l'any i en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residuso la redacció de programes d'educació ambiental específics.
En els últims anys, els plàstics s’han convertit en un greu problema ambiental que posa en perill la salut de les persones. Es tracta d’un material molt difícil de produir i reciclar, i molt contaminant. Com que n’hi ha tant i costa molt de gestionar, s’acumula al medi i fa estralls als ecosistemes, posant en perill la vida de molts animals que poden quedar-hi atrapats o ingerir-lo en confondre’l per menjar. Davant d'aquesta realitat, cada cop són més les persones que conscients d’aquest problema d’abast mundial, emprenen mesures per reduir el plàstic a la seva vida, sobretot el d’un sol ús.
Et convidem a sumar-te a la revolució #zeroplastics i a compartir, a través de les xarxes socials i del teu entorn presencial, tot allò que aprenguis amb aquestes agendes i el que fas per viure amb menys plàstic.
Podeu consultar les activitats #zeroplastics que us proposem des de l’Agenda escolar .
Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat (OTCCS)
ot.ccs@diba.cat
93 402 24 41