Kausay, descobreix el teu talent!
Municipi:
Sant Vicenç dels Horts
Ens impulsor: Fundació Masia Auxiliadora de Sant Vicenç dels Horts
Contacte: kausay@fundacionma.org
El projecte Kausay és una opció d'acompanyament educatiu per als joves que no són capaços de sostenir la formació d'un curs escolar, però que tenen el neguit per continuar buscant resposta a les seves necessitats i els cal ser acompanyats en aquest procés. El projecte ofereix alternatives a joves que abandonen el seu procés educatiu i formatiu i no poden accedir tampoc a una feina remunerada per falta de competències o qualificació professional.
La proposta els dona suport per afavorir la seva continuïtat en recursos de formació o preparació professional, partint d'una visió multidimensional de la persona, i acompanyant el desenvolupament social, personal, laboral i educativa.
L’objectiu principal és promoure la integració sociolaboral dels joves del municipi de Sant Vicenç dels Horts i els voltants mitjançant el disseny i la realització d'itineraris personalitzats d'inserció laboral i/o formativa.
Objectius
Els objectius són oferir un espai d'acollida i acompanyament en què els joves tinguin temps de construir el seu projecte vital, definir itineraris personalitzats per la inserció laboral de persones joves en situació d'atur, millorar l'ocupabilitat mitjançant un itinerari personalitzat de formació perquè adquireixin competències tècniques i assegurar la continuïtat formativa i/o laboral un cop acabat el projecte.
Persones destinatàries
Joves de 16 a 29 anys en perill d’exclusió social, en situació d’abandonament o fracàs escolar, que no poden seguir el ritme a les aules i que volen preparar-se per al món laboral o necessiten suport i/o orientació educativa per completar la seva formació. També està destinat a joves immigrants, amb problemes d’accés al mercat de treball o al sistema educatiu reglat, per les seves dificultats amb l’idioma.
Metodologia
Es basa en l'orientació per competències i en un tastet d'oficis que facilita als joves, a través de la pràctica, adquirir competències tècniques que puguin despertar el seu interès en la continuació de la formació o la inserció al mercat laboral. De manera transversal, es treballen els hàbits, les habilitats socials i altres aspectes que es detecten com a necessaris per al desenvolupament personal.
Es realitzen activitats formatives per al tastet d’oficis i la millora de les competències bàsiques (de llengua i digitals), tutories individuals per establir i fer un seguiment del pla de treball, tutories grupals per desenvolupar competències socials i bàsiques.
Fases
El projecte Kausay ofereix un acompanyament personalitzat en la construcció d’un projecte vital. Preveu quatre etapes, que poden desenvolupar-se en paral·lel:
- Entrevista inicial. Es treballen molts aspectes personals, socials i motivacionals. La informació que s’obté permet elaborar un diagnòstic per ajudar els joves a elaborar un pla de treball que els ajuda a trobar un camí a seguir.
- Desenvolupament del pla de treball. Es fa el seguiment del pla que cada jove s’ha marcat.
- Desenvolupament de les accions formatives, de competències bàsiques i professionals mitjançant el tastet d’oficis.
- Acompanyament a la transició. S’acompanya la transició al final del projecte i es preveu un seguiment entre sis mesos i un any.
Recursos humans
Dues tècniques que fan de tutores i coordinen el projecte, talleristes de circ social i persones formadores dels tastets d’oficis.
Recursos materials i espais
Aules i sales polivalents, tallers adaptats i material per la realització dels tallers d’oficis, ordinadors i una aula d’informàtica.
Cost i fonts de finançament
Cost: entre 45.000 i 50.000 €
Les fonts de finançament són l'Ajuntament de Sant Vicenç, el Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social de La Caixa.
Punts forts
- La flexibilitat i l’adaptabilitat del recursos a les necessitats dels joves participants per la personalització de l’acompanyament i l’atenció individualitzada.
- El vincle que s’estableix amb la persona referent.
- La coneixença de l’entorn i la connexió amb altres recursos del territori.
Punts de millora
- La dependència del finançament extern, que condiciona la continuïtat i planificació de les accions formatives.