26/09/2024 11:00 h. - Núria Peláez

El Festival Paisatges Barcelona porta una vintena d’activitats per descobrir la natura i la gastronomia de l’Anoia, el Bages, el Moianès i Osona

La iniciativa, que arriba a la seva 3a edició, se celebra tots els caps de setmana d’octubre i està organitzada per la Diputació de Barcelona i els consells comarcals amb la participació d’empreses turístiques del territori.

La 3a edició del Festival Paisatges Barcelona tindrà lloc tots els caps de setmana del 5 al 27 d’octubre, i oferirà activitats guiades per empreses locals que permetran descobrir els paisatges de tardor de les comarques que integren la marca turística de Paisatges Barcelona: l’Anoia, el Bages, el Moianès i Osona.

La programació inclou propostes com ara rutes a peu o en bicicleta, classes de ioga en espais singulars, tastos de productes locals, visites a obradors i cellers, castells, esglésies i espais naturals. Els tiquets per a les activitats es poden adquirir en línia i els preus oscil·len entre els 15 i els 60 euros. La majoria inclouen tastos de productes locals al llarg o al final de l’activitat.

La programació inclou les següents activitats:

  • Visita cultural a la Muntanya de Sal de Cardona i joc de pistes Expedient 1711 (5/10): Els participants descobriran els secrets de la sal a Cardona i els misteris que s'amaguen al nucli antic.
  • Senderisme botànic al meandre del Gelabert (5/10): Ruta guiada a peu per descobrir la flora del meandre del Gelabert seguint un recorregut pel bosc de ribera del Ter al seu pas per la Plana de Vic, a les Masies de Roda.
  • Coneixes els castanyers centenaris del Montseny? (6/10):  Visita guiada per conèixer els castanyers i els productes que s'elaboren, amb una degustació de productes fets amb les castanyes de la zona.
  • Descobreix Calaf i el seu entorn en bicicleta elèctrica (6/10): Sortida guiada amb bicicleta elèctrica pels voltants de Calaf i visita al casc antic i al castell de Calaf.
  • Ioga i l'hora del vermut a Oller del Mas (6/10): Proposta de contemplació i ioga que permetrà descobrir l’entorn privilegiat a través d'un tast guiat del celler Oller del Mas.
  • Explora i viu la màgia del vi i del territori des de l’alçada del Collbaix (12/10): Visita guiada del Celler el Molí Collbaix, Montserrat, el Parc Natural de Sant Llorenç i tot el Pla de Bages des del cim del Collbaix.
  • Marxa nòrdica a La Llacuna (13/10): Recorregut demarxa nòrdica per camins i corriols a la Llacuna, amb visita al castell i esmorzar.
  • Matinal per tastar el Parc Natural del Montseny (13/10): Proposta per viure de prop el Parc Natural i assaborir formatge artesanal de L’Esquellot del Montseny gaudint d’una petita exhibició gossos d’atura amb les ovelles del ramat, i visita a l’Esquellot, una petita explotació ramadera sostenible. 
  • Coneix la història i els vins del celler de Sant Miquel d’Oló (13/10): Visita al celler de Sant Miquel d’Oló per conèixer l’ermita romànica i la historia de la finca, i conèixer com és el procés de elaboració del vi des de la vinya fins al celler, acabant amb un tast de vins amb formatges de la comarca. 
  • Seguint els passos de Jacint Verdaguer a Folgueroles (19/10): Visita a la Casa Museu Verdaguer i esmorzar a base de la típica “coca del mossèn”. Tot seguit, visita guiada a diversos punts del poble i de l’entorn de Folgueroles vinculats a la vida i l’obra del poeta Jacint Verdaguer, on es llegiran textos i s’explicaran els moments clau de la seva vida.
  • Els secrets de la Sèquia (19/10): Itinerari a peu per conèixer una de les zones de regadiu de Manresa, la regada per les aigües del Ramal de Santa Clara, a les partides de la Pujada Roja i la Sagrada Família, espai agrícola singular on utilitzem la xarxa de recs.  La cloenda de l’activitat és una visita històrica a la Casa de la Culla, centre productor de vi i un tast de vins del Bages. 
  • Marxa nòrdica a la Tossa de Montbui (20/10): Ruta en marxa nòrdica per camins i corriols de la Tossa de Montbui, amb visita guiada al castell i a l’ermita de la Tossa, it un petit esmorzar. 
  • Passeig guiat per Santa Maria d'Oló i descoberta de l'espai Hemalosa (20/10): Visita guiada a l'Espai Hemalosa, una antiga fàbrica tèxtil tancada al 1996 i reconvertida en espai cultural, i ruta pel poble per veure el paisatge del Brai d'Oló, inclòs dins el Geoparc de la Catalunya Central. L’activitat inclou un tastet de coca d'un forn local i vi.
  • El riu: La força de l’aigua al llarg de la història (20/10): Passejada guiada per la llera del riu Mèder, a Vic, per fer conèixer tots els seus usos al llarga del temps, i visita a Les Adoberies, per visualitzar la pràctica del treball de la pell. La visita inclou un taller sobre l’art del cuir.
  • Anem a buscar bolets i els tastarem (26/10): Caminada guiada al bosc proper al Restaurant Magadins Vell per descobrir-ne el paisatge i conèixer les diferents varietats de bolets que hi creixen. El reconeixement dels bolets serà a càrrec de Jordi Coll de Tòfones Coll, i s’acabarà amb un tast de bolets cuinats per l’Elies Vila del Restaurant Magadins Vell. 
  • Montserrat i la cova ignasiana de Manresa amb BTT (26/10): En aquesta ruta es pujarà amb les bicis fins a Montserrat (en cotxes) per fer la baixada pedalant. La ruta en BTT serà guiada des de Montserrat pedalant fins al celler d'Oller del Mas a Manresa per fer una copa de vi, i es continuarà pedalant fins arribar a La Cova de Sant Ignasi a Manresa.
  • Passejant pel bosc del Paradís (26/10): Caminada guiada al voltant del poble de La Llacuna, tot passant per la Font Cuitora, el Bosc del Paradís, el castell de Vilademàger i la Font del Pla de Novell. S’explicarà la relació amb la transhumància i la geografia d’aquest entorn. A la Font Cuitora es farà un tast d’embotits i formatges subministrats per la cansaladeria Cal Travé de La Llacuna.
  • La vida a pagès i les plantes remeieres (26/10): Visita guiada al Mas Casablanca de Taradell per descobrir la vida al camp a través de l’ofici de pagès, els animals i l’entorn. L’activitat acaba amb un taller de plantes aromàtiques i medicinals.
  • Fòssils marins a la plana de Vic (27/10): Caminada de descoberta geològica per submergir-se a l’antic mar de l’Eocè i interpretar com era i com es va anar tancant fins a desaparèixer. Es podran veure fòssils marins de fa 35 milions d’anys i es gaudirà de les vistes de la Plana de Vic des del Turó de la Creu de Gurb. L’activitat finalitza amb un esmorzar amb coca de la Guixa, xocolata, llonganissa i vi dolç o aigua. 
  • A peu per les Agulles i Frares de Montserrat (27/10): Recorregut pel cor d’aquestes dues regions desgranant alguna de les seves perles i miradors. La font de l’Esllavissada, l’avenc dels Pouetons (el més profund de Montserrat) i la roca Foradada són alguns dels llocs que es visitaran, abans de gaudir d’un dinar al refugi d’Agulles, enclavat en una ubicació privilegiada.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Mines de Sal de Cardona, una de les visites que inclou la programació d'enguany. Foto: Albert Miró / Diputació de Barcelona Imatge del Festival Paisatges Barcelona. Foto: Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.