Esports - Política - Ple - 19/12/2024 12:27 h. - Servei de Premsa

La Diputació de Barcelona destina 15 milions d’euros a la reforma i adequació dels equipaments esportius de la província

La Diputació de Barcelona ha celebrat aquest dijous 19 de desembre l’última sessió plenària de l’any. El principal acord, aprovat per unanimitat, ha estat el Programa sectorial per finançar les obres i/o actuacions de reforma i adequació d’equipaments esportius municipals, per un import total de 15.000.000 d’euros.

Amb la voluntat de consolidar una xarxa d’equipaments de qualitat i modernitzada, la Diputació de Barcelona destinarà 15 milions d’euros a finançar la reforma i adequació dels equipaments esportius de titularitat pública municipal de la província.

Aquest nou programa permet donar resposta a la necessitat dels ajuntaments a l’hora de der front als clars símptomes d’envelliment de bona part dels 4.592 equipaments esportius de la província, ja que l’antiguitat mitjana d’aquests se situa al voltant dels 35 anys i, també, pel fet que els recursos econòmics destinats a la seva reparació i manteniment s’ha vist disminuïda a causa de la pujada de les despeses corrents que generen.

En relació al programa, el diputat d’Esports, David Escudé, ha afirmat que “respon a una necessitat molt demanada pels ajuntaments, amb un parc d'equipaments envellit i amb un increment de despeses de subministres que pot estar minvant la capacitat de despesa municipal pel manteniment. En aquest sentit la convocatòria facilita la participació de tots els municipis, inclosos els més petits, i molta autonomia per decidir les actuacions que es volen fer".

El programa va destinat als 310 ajuntaments de la demarcació –excloent la ciutat de Barcelona– i cada municipi que ho sol·liciti rebrà un import mínim de 25.000 €, sempre i quan aquesta xifra no excedeixi l’import demanat.

A aquesta quantitat se li ha de sumar un import variable en funció de la seva població i de les seves característiques socioeconòmiques i una altra variable, condicionada a l’import sobrant, que es repartirà de manera igualitària en quantitat entre els ajuntaments que no hagin assolit les quantitats demanades. Cal tenir en consideració que la Diputació subvencionarà, com a màxim, el 100% de les actuacions previstes amb un límit de 400.000 € per municipi.

Quatre equipaments per municipi

Les sol·licituds presentades pels ajuntaments hauran de contemplar actuacions o obres en un màxim de quatre equipaments esportius del municipi, d’entre les piscines cobertes, els pavellons poliesportius, les sales esportives, els camps poliesportius, els camps d’atletismes, les pistes poliesportives i les piscines a l’aire lliure.

Per tal de mantenir els equipaments en condicions òptimes per a la pràctica esportiva, garantir la seguretat dels usuaris i allargar-ne la vida útil, els ajuntaments podran dur a terme tot un conjunt d’actuacions com les que fan referència al control d’accés (mesures anti-furts i anti-incendis) i a la millora de l’eficiència energètica, de la qualitat de l’aire, del tractament de l’aigua, de l’accessibilitat, de la seguretat i del confort.

A més, també es preveuen accions relacionades amb la connectivitat i adequació a l’entorn digital, la modificació per canvi d’usos d’espais, la renovació de l’equipament mobiliari, la garantia del correcte funcionament de l’equipament esportiu i l’allargament de la seva vida útil.

Així mateix, es contempla l’adquisició de sistemes de senyalització digital, seguiment i avisos; de mobiliari; d’equipament audiovisual; dispositius i equips informàtics associats a la gestió eficient; de material inventariable; o de llicències de programes informàtics.

Compromís de la Diputació

El nou programa per a la reforma i adequació dels equipaments esportius, dotat amb 15 milions d’euros, consolida el compromís de la corporació amb els governs locals en aquest àmbit. Tradicionalment el suport relacionat amb els equipaments esportius s’ha vehiculat mitjançant el Programa general d’inversions i, també, a través del fons de prestació inclòs al Catàleg de serveis de la Diputació, que aquest 2025 s’anomena “Condicionament d'equipaments esportius - Equipaments 2030”.

Els ajuntaments de la província podran sol·licitar els ajuts des del proper 2 de gener fins al 28 de febrer al Portal de tràmits de la Diputació, per actuacions dutes a terme entre l’1 de gener de 2025 fins al 31 de desembre de 2026.

Altres acords de Ple

El Ple també ha aprovat l’actualització del Pla Estratègic de Subvencions de la Diputació de Barcelona per a l’exercici 2024.  

En un altre punt de l’ordre del dia, s’ha acordat  la cessió del terreny de la finca Torre Marimon, on està ubicada la depuradora municipal de Caldes de Montbui, a favor de l’Ajuntament.

També s’ha aprovat la delegació a l’ORGT de les funcions de gestió de determinats tributs dels ajuntaments de Sant Joan de Vilatorrada i Viladecans.

Les sessions plenàries de la Diputació de Barcelona responen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 10 "Reducció de les desigualtats", número 16 “Pau, justícia i institucions sòlides" i número 17 "Aliança per assolir els objectius". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

 

Poliesportiu de Calldetenes. Foto: Xavier Subías /Diputació de Barcelona La Diputació de Barcelona ha celebrat aquest dijous 19 de desembre l’última sessió plenària de l’any. Imatge: Diputació de Barcelona La Diputació de Barcelona ha celebrat aquest dijous 19 de desembre l’última sessió plenària de l’any. Imatge: Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.