08/10/2024 12:54 h.

Cafè Ambiental: Estratègies per millorar la comunicació i implicació en projectes de naturalització

Comparteix

Resultats de la sessió d’intercanvi i decàleg d’idees clau.


El passat 9 d’octubre, es va celebrar la sessió d’intercanvi “Cafè Ambiental: estratègies per millorar la comunicació i implicació en projectes de naturalització” del Grup de treball d’adaptació i naturalització de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la sostenibilitat.
 

Aquesta era la segona part d’un paquet de dues sessions per a treballar la temàtica de la comunicació de la naturalització i l’enverdiment a les ciutats i pobles. La primera sessió es va celebrar el 27 de setembre, en format de seminari tècnic en línia, que portava per nom: “Comunicar la importància de la naturalització: com identificar i transmetre un valor afegit”. Amb la col·laboració de persones expertes i diversos exemples de bones pràctiques municipals, es van compartir algunes de les idees clau que assentarien les bases per a la sessió d’intercanvi.

Amb aquest context i amb la voluntat d’ampliar els aprenentatges iniciats al seminari, es va organitzar la trobada del “Cafè ambiental”, aquesta vegada exclusiva per a membres del Grup de treball d’adaptació i naturalització de la Xarxa. La jornada va comptar amb l’assessorament de l’Anna Ramon (responsable de comunicació del CREAF), Sergi Garcia (expert en biodiversitat de Galanthus) i Blanca Bassas (responsable del projecte “Mans al verd” de l’Ajuntament de Barcelona), que en el cas dels dos primers, ja havien participat en el seminari.
 


 

Dividides en tres taules de debat, les persones assistents van poder abordar de quina manera es pot implicar la ciutadania per explicar les accions de naturalització, com s’identifiquen els beneficis de les mateixes i quines tècniques existeixen per facilitar-ne la participació comunitària.

El “Cafè ambiental” va ser un espai d’intercanvi, on els tècnics i les tècniques assistents van poder compartir els seus neguits. Un dels exemples compartits va ser la dificultat que té comunicar la naturalització quan els beneficis no són prou tangibles a curt termini, com són la millora de la qualitat de l’aire o l’augment de la biodiversitat, de gran importància però poc “rendiment” visible.

Un dels punts ressaltats per donar-hi resposta va ser el valor de les aliances amb els agents del territori, la necessitat de planificar la comunicació i que els relats que es tracen siguin accessibles, clars i concisos. També es va ressaltar com una bona opció el fet d’apel·lar als beneficis individuals, que poden ser emocionals i estètics, ja que la connexió amb la natura aporta salut i benestar.

Podeu consultar la informació completa de les conclusions de la sessió “Cafè ambiental Estratègies per millorar la comunicació i implicació en projectes de naturalització”

 

Decàleg: 10 claus per comunicar la importància de la naturalització: com identificar i transmetre un valor afegit


Per complementar la informació del Cafè ambiental, aquest document resumeix en 10 punts clau la temàtica esmentada.