Electrificació i gestió de la demanda
26/07/2024
Resultats dels seminaris tècnics
Els dies 15 i 17 de juliol, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha realitzat el seminari tècnic en línia sobre transició energètica local i justa centrat en l'"Electrificació dels consums tèrmics i la gestió de la demanda elèctrica."
Les sessions han comptat amb experts de l'administració i empreses que han aportat coneixement a les oportunitats i necessitats d'electrificació i gestió de la demanada del nou model energètic cap al qual les ciutats i pobles estan transitant.
Com a resum de la sessió, es va introduir la temàtica exposant el marc normatiu europeu. La Directiva Europea d'Eficiència Energètica ens demana reduir les emissions en un 55% el 2030, i defineix el concepte d’edifici d’emissions 0 (més enllà dels ja coneguts nZEB), així com plans per a la rehabilitació. A escala autonòmica, el PROENCAT 2050 planteja les línies estratègiques per avançar cap a la descarbonització dels diferents sectors, i fixa un objectiu d’electrificació del 76,6%.
Per assolir aquests objectius cal aplicar diferents estratègies. En l'àmbit de l'edificació caldrà potenciar la implementació de bombes de calor per a la climatització i ACS, la inducció per cuinar... En el cas concret dels municipis de més de 45.000 habitants, de fet, serà obligatori disposar de plans de calefacció i refrigeració municipals. I també caldrà promoure l’electrificació de la mobilitat.
La producció d’energia local serà clau per l’autosuficiència i per la xarxa, que haurà de suportar més consum, i per reduir casos en situació de vulnerabilitat. Es va exposar l'exemple de la Diputació de Barcelona que a través del Pla Clima té previst formar-ne part i dinamitzar-les per arribar al 100% d’autoproducció renovable.
La flexibilitat de la demanda consisteix a modular el consum o generació local en funció de necessitats de la xarxa, sempre mantenint el confort i els usos necessaris dels usuaris finals, per assegurar l’equilibri entre producció i demanda d’electricitat. Per fer-ho, es poden evitar les hores amb preus cars, maximitzar l’aportació de les instal·lacions d’autoconsum, balancejar la nostra corba de demanda, i participar en mercats locals o serveis de balanç de freqüència per a més beneficis.
A la segona sessió es van compartir les experiències de Bamboo Energy que participa en projectes amb indústries o edificis de gran consum, regulant-ne sobretot la climatització, i generant beneficis d’uns 30 k€/any. I la Cooperativa energètica d'Alginet que participa al projecte SENDER amb llars residencials.
Podeu consultar el decàleg resum de la sessió i tota la documentació en detall i enregistrament de les dues sessions a la web del cicle de seminaris tècnics sobre transició local i justa.
Activitat de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat vinculada al projecte de l'Oficina d'Impuls a les Comunitats Energètiques.