© Diputació e Barcelona
Durant el 2019, el Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona ha treballat en l’elaboració d’un nou protocol de prevenció i detecció del suïcidi que serà implantat durant aquest 2020.
L’objectiu principal d’aquest instrument és la d’augmentar les possibilitats d’identificar, a temps, una possible conducta suïcida en persones usuàries del servei, i poder intervenir per millorar la seguretat i incrementar el suport a la persona usuària que es pugui trobar en una situació crítica.
Aquest treball s’ha realitzat amb la col·laboració del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, el Consorcio de Investigación Biomédica en Red de Epidemiología y Salud Pública, el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i la empresa prestadora del servei Tunstall Televida, sota la coordinació tècnica del personal de la Diputació de Barcelona.
Aquesta iniciativa es basa en el Codi Risc Suïcidi que va posar en marxa el Departament de Salut, l’any 2014, i que actualment s’aplica a tot el territori català amb l’objectiu de disminuir la mortalitat per suïcidi i millorar la detecció precoç de les situacions de risc a Catalunya.
El Servei Local de Teleassistència ha volgut reconèixer el suïcidi, seguint les instruccions de la Organització Mundial de Salut (OMS), com una prioritat de salut pública. Es calcula que al voltant de 800.000 persones es suïciden cada any al món, una cada 40 segons, però aquesta xifra es multiplica per 20 quan es parla d’intens de suïcidi. La quantitat de suïcidis en tot el món s’ha incrementat un 50% al llarg dels últims 60 anys, especialment als països en vies de desenvolupament.
A Espanya, es van produir un total de 3.679 suïcidis durant l’any 2017, xifra que es tradueix en 10 suïcidis al dia, o en un suïcidi cada 2,5 hores. En relació al gènere, la prevalença del suïcidi és significativament major en els homes que en les dones, amb un percentatge del 74% i del 26% respectivament. Aquesta mateixa proporció és inversa en el cas dels intents de suïcidi, on les dones són les que presenten una major temptativa de suïcidi.
A Catalunya, l’any 2017, es van produir 504 suïcidis: 374 homes i 130 dones. És a dir, el 74% dels suïcidis a Catalunya son duts a terme per homes coincidint amb les dades de l’estat espanyol. Cal destacar que, d’aquest total, 149 persones tenien més de 65 anys.
El suïcidi és la primera causa de mort externa a Espanya. Suposa el doble de víctimes mortals que les que es produeixen en accidents de trànsit i 72 vegades més que les provocades per violència masclista. El risc de suïcidi augmenta amb l’edat, sobretot en el cas dels homes, els quals presenten un augment significatiu de la taxa de suïcidi a partir dels 70 anys, encara que el màxim de casos se situa entre els 40 i els 59 anys.
El fet què el suïcidi en les persones grans tingui característiques pròpies, com l’alt grau de premeditació en les temptatives, l’ús de mètodes més letals o els suïcidis passius, fa que aquest col·lectiu tingui unes altes taxes de mort per suïcidi. Per aquest motiu, el Servei Local de Teleassistència ha volgut ser pioner en aquest àmbit de la mateixa forma que va ser-ho amb el protocol de prevenció, detecció i actuació davant la sospita de maltractaments.
Finalment, cal esmentar que durant aquests mesos s’està sensibilitzant i formant tot l’equip de professionals del servei en el tema del suïcidi. Aquesta primera fase d’implantació del protocol és clau per poder reconèixer senyals d’alerta, desestimar mites sobre el fenomen i donar pautes a cadascun dels i de les professionals en funció del seu àmbit d’actuació, assentant així les bases per posar en marxa el pilot que tindrà els seus primers resultats durant els propers mesos.
Butlletí: Servei Local de Teleassistència
Número de butlletí: #16 - Març 2020
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat
Servei Local de Teleassistència
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
08035 Barcelona
teleassistencia@diba.cat
www.diba.cat/teleassistencia