Butlletí Servei de Teleassistència
Novembre 2021 - #19

Novetats

Es posa en marxa el Protocol de prevenció i detecció del suïcidi en el Servei Local de Teleassistència

©Unsplash

©Unsplash

El 15 de setembre es va posar en marxa el Protocol de prevenció i detecció del suïcidi al Servei Local de Teleassistència, l’objectiu del qual és prevenir la conducta suïcida en persones usuàries del servei i augmentar la seguretat i el suport a la persona usuària i al seu entorn. [+]

Aquest protocol es va elaborar durant el 2019 i s’havia de posar en marxa al segon trimestre del 2020 però la situació excepcional viscuda per la pandèmia per la COVID-19 va fer que es paralitzés.

El Servei Local de Teleassistència ha volgut reconèixer el suïcidi, seguint les instruccions de l’Organització Mundial de Salut (OMS), com una prioritat de salut pública i basa aquesta iniciativa en el Codi Risc Suïcidi que va posar en marxa el Departament de Salut l’any 2014 i que actualment s’aplica a tot el territori català amb l’objectiu de disminuir la mortalitat per suïcidi i millorar la detecció precoç de les situacions de risc a Catalunya. El Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 té com objectiu general reduir la prevalença i l’impacte suïcida (ideació, temptativa i mort per suïcidi) en un període de cinc anys, a través d’un sistema integrat i eficient de prevenció, intervenció i postvenció i recull les persones grans com a grup de risc. Alhora, assenyala com els efectes de la pandèmia de la COVID-19 poden incrementar els factors de risc de suïcidi, per l’aïllament social i l’impacte econòmic i social que ha comportat.

Cal remarcar que el suïcidi és la primera causa de mort externa a Espanya. Suposa el doble de víctimes mortals que les que es produeixen en accidents de trànsit. Si observem dades sobre aquesta problemàtica veiem que es van produir un total de 3.671 suïcidis durant l’any 2019, xifra que es tradueix en 10 suïcidis al dia, o en un suïcidi cada 2,5 hores. En relació al gènere, la prevalença del suïcidi és significativament major en els homes que en les dones, amb un percentatge del 75,5% i del 24,5% respectivament. Aquesta mateixa proporció és inversa en el cas dels intents de suïcidi, on les dones són les que presenten una major temptativa de suïcidi. A Catalunya, l’any 2019, es van produir 535 suïcidis: 380 homes i 155 dones. És a dir, el 71% dels suïcidis a Catalunya son duts a terme per homes, dada semblant a la de l’estat espanyol.

El fet que el suïcidi en les persones grans tingui característiques pròpies com l’alt grau de premeditació en les temptatives, l’ús de mètodes més letals o els suïcidis passius fa que aquest col·lectiu tingui unes altes taxes de mort per suïcidi, sobretot en el cas dels homes, els quals presenten un augment significatiu de la taxa de suïcidi a partir dels 79 anys.

Davant aquesta problemàtica social, el Servei Local de Teleassistència ha volgut ser pioner en aquest àmbit, de la mateixa forma que va ser-ho amb el protocol de prevenció, detecció i actuació davant la sospita de maltractaments, posant en marxa aquest nou Protocol per poder atendre de forma acurada i professional les persones usuàries del servei que ho necessitin.

Durant aquests mesos d’estiu, tots i totes les professionals del servei han rebut formació sobre la problemàtica del suïcidi. S’inicia ara una primera fase d’implantació del protocol, que durarà fins al desembre, i que serà  clau per recollir i analitzar dades disponibles sobre persones usuàries del servei, identificar senyals d’alerta, desmuntar mites sobre el fenomen i donar pautes concretes als i les professionals en funció del seu àmbit d’actuació, assentant així les bases per posar en marxa el protocol de prevenció i detecció del suïcidi al Servei Local de Teleassistència just abans de les festes de Nadal. A partir del 2022 s’iniciaran els seguiments de les persones usuàries en les reunions de coordinació amb els serveis socials municipals per tal d’oferir la millor atenció individualitzada a cada cas.

[enllaç a document de l’Observatori del suïcidi

[enllaç a document de Codi risc suïcidi de Catalunya

Butlletí: Servei Local de Teleassistència
Número de butlletí: #19 - Novembre 2021

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat
Servei Local de Teleassistència
Pg. de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
08035 Barcelona
teleassistencia@diba.cat
www.diba.cat/teleassistencia

 
 

Twitter de BenestarYoutube de Benestar Comunitat virtual de Benestar