Per Ramon Dordal Zueras, cap de la Secció de Suport a l'Activitat Econòmico-Financera Municipal del Servei de Programació de la Diputació de Barcelona i Antoni Feliu, cap de la Unitat d'Estadístiques i Qualitat de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.
Enguany celebrem els 20 anys dels Cercles de Comparació Intermunicipal del servei de Biblioteques. Han passat dues dècades des que el Servei de Programació i la Gerència de Serveis de Biblioteques vam encetar la nostra col·laboració en aquest projecte l’objectiu del qual és la millora continua en la prestació d’aquest servei públic, tant des de la vessant d’organització interna com de cara a la ciutadania. Un repte inicial que s’ha convertit en una realitat ja que hem aconseguit que hi participin tots els municipis amb biblioteca de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM).
Recordem que el primer any hi van participar 13 municipis i que actualment ja son els 147 municipis amb biblioteca que ho fan. La capacitat de créixer en un projecte d’aquestes característiques i en l’àmbit d’una de les xarxes més emblemàtiques de la Diputació de Barcelona ja és, per si sol, un fet que ens fa sentir orgullosos de la tasca que desenvolupem de manera transversal al servei del món local.
Vam tenir molt clar que “el que no es pot mesurar no es pot avaluar i, el que no es pot avaluar no es pot millorar”. Aquesta cèlebre frase de Peter Drucker, considerat el pare de la gestió moderna, inspira totes les fases que configuren el projecte dels Cercles de la Diputació de Barcelona. En el cas del Cercle de Biblioteques es comptava amb una avantatge inicial, des de l’inici es disposava d’un volum de dades suficients i ben estructurades per poder fer un tractament i anàlisi exhaustiu de l’estat de l’art del servei que presten les biblioteques de la XBM.
El primer pas va consistir en definir una sèrie d’indicadors que fossin representatius de l’activitat dels serveis bibliotecaris i, sobretot, que estiguessin consensuats pels propis municipis integrants del Cercle. Aquests indicadors que han anat evolucionant al llarg del temps conformen un quadre de comandament (QRI) que actua com a baròmetre de l’activitat. Actualitzat anualment, ens permet comparar els resultats dels serveis de lectura pública municipals, analitzar tendències, detectar punts forts i oportunitats de millora per (re)definir-ne la política d’actuació i implementar accions de millora contínua.
Amb el temps, la tecnologia ens ha permès automatitzar els processos de recollida de la informació i visualitzar les dades de manera dinàmica. A través de dues eines informàtiques de tractament i anàlisi de dades (el Portal d’Informació Econòmica i dels Serveis Locals i BibDATA XBM), els responsables municipals i les direccions de les biblioteques poden consultar de manera interactiva qualsevol dels indicadors i fer-ne les explotacions pertinents. És a dir, són canals que permeten convertir informació en coneixement.
Sens dubte, la part més grata i satisfactòria del Cercle és la dels tallers de millora, un espai destinat a compartir experiències i debatre sobre temes d’interès. En aquests tallers hi participen tècnics de cultura dels ajuntaments i les direccions dels serveis bibliotecaris de cada municipi, conjuntament amb tècnics dels serveis de la Diputació de Barcelona que lideren el projecte. Es tracta d’una oportunitat d’un elevat valor professional i personal on tothom pot expressar lliurament les seves inquietuds, alhora que es realitza un treball metodològic exhaustiu i rigorós a partir de les dades, per acabar definint accions de millora.
Ens omple de satisfacció que les persones que van participar al darrer taller van valorar amb més d’un nou sobre deu la seva utilitat per a la realització de la seva feina. Però més enllà d’aquesta puntuació, l’èxit de tot plegat rau en la professionalitat dels equips, la seva vocació de servei públic i el seu ferm compromís per fer arribar la cultura a la nostra societat.
Per molts anys més del Cercle de Biblioteques!
Butlletí: Bibliosfera
Número de butlletí: #170 - maig 2023
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web