Aquest novembre el cicle Altres Veus-Vèncer la desinformació també en format d’entrevistes virtuals a través del canal Instagram @bibliotequesXBM. Els propers 14 i 21 de novembre i el 5 de desembre parlarem sobre el nou entorn digital i les notícies falses a Catalunya, a més, facilitarem eines útils davant la desinformació. Alexandre López-Borrull., professor de la Universitat Oberta de Catalunya i autor de llibres sobre les fake news i la gestió de les xarxes socials, entrevistarà Carlos Baraibar, Ana Sofia Cardenal i Nereida Carrillo.
Les conferències són les següents:
Les notícies falses a Catalunya: una bombolla que creix
Carlos Baraibar, 14 Novembre, 19h
En aquesta conferència s’explora de quina manera la creixent difusió de notícies falses i desinformació afecta a l'ecosistema català de mitjans de comunicació i xarxes socials. Ens preguntarem com el nostre consum pot incidir en aquesta difusió i explicarem com el Fets o fakes de Catalunya Ràdio mira de posar el seu granet de sorra amb fact-checking públic i independent.
El nou entorn digital: dietes informatives, polarització i falses creences
Ana Sofia Cardenal, 21 Novembre, 19h
La conferencia farà un repàs a com consumim informació en l’entorn digital i abordarà també algunes de les conseqüències. Fent ús de dades de traça digital s’explicarà com son les dietes informatives en l’entorn digital, intentant respondre a preguntes com: Quant polaritzades estan les dietes informatives? Quin és el rol dels nous intermediaris (xarxes socials, motors de cerca, agregadors de notícies...) en el consum d’informació? Quin és l’abast de l’exposició a informació dubtosa a través de mitjans alternatius? Aquesta descripció es basarà en dades de traça digital per una mostra de la població digital a Espanya i es complementarà amb dades d’altres països. Al final es discutirà la connexió entre les noves dietes informatives i dos dels seus possibles efectes: la polarització i les falses creences.
Com contrastar: eines útils davant la desinformació
Nereida Carrillo, 5 Desembre, 19h
Què són les fake news? Com ens enganyen a internet? Què podem fer-hi? Aquesta conferència aportarà les claus i les eines per contrastar informació, fotografies, vídeos i comptes de xarxes socials. D'una manera pràctica i senzilla, la xerrada oferirà coneixements sobre la desinformació i el seu impacte a les nostres vides. Reflexionarem sobre com informar-nos de manera crítica en un moment de saturació informativa i de gran circulació d'informació falsa.
Amb aquestes conferències es vol promoure la reflexió sobre temes candents, agitar el debat com a via per a l’entesa i la convivència i, fomentar l’esperit crític per ajudar a crear una ciutadania activa compromesa amb la seva comunitat i el seu entorn.
Més informació:
Butlletí: Bibliosfera
Número de butlletí: #175 - novembre 2023
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web