Autora: Inma Quesada
Els usuaris dels clubs de lectura han tornat a trobar-se de manera presencial després d’uns anys de restriccions socials. Més de mil lectors de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona s’han reunit enguany (22 i 23 de novembre) al Teatre L'Artesà del Prat de Llobregat per gaudir de la representació, en exclusiva, de l'obra de teatre “Instruccions per fer-se feixista”, una obra escrita per Michela Murgia, adaptada per Sergi Pompermayer i dirigida per Miquel Gorriz, amb la traducció de Mercè Ubach, i la interpretació Mercè Arànega.
L’acte va estar conduit pel periodista, Albert Om, i va comptar amb la participació del diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Jordi Martí, que fent una referència a la temàtica de l’espectacle que es va representar, va destacar com «les biblioteques són les cases compartides amb tota la ciutadania i on es pot llegir i opinar sobre un llibre. D’aqueta manera pararem el feixisme, perquè les vacunes contra el feixisme són els ciutadans que s'ajunten per comentar un llibre ja que el llibre és la primera porta per formar persones lliures».
En total els dos vespres van comptar amb uns cent quaranta cinc clubs de lectura de biblioteques d’arreu de la demarcació de Barcelona. La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona compta amb més de set-cents clubs de lectura, dedicats a gèneres i temes diversos com novel·les en diversos idiomes, la novel·la negra, la poesia, el cinema d'autor o la gastronomia, entre altres.
En anys anteriors els clubs de lectura han assistit a les representació de l’obra "Aloma" de Dagoll Dagom; a un concert de Raimon; a l'obra "Adreça desconeguda", dirigida per Lluís Homar; a "Stockmann", una adaptació lliure d'"Un enemic del poble", d'Henrik Ibsen,“El test” de Jordi Vallejo,“Els tres aniversaris”, a partir d’un text de Rebekka Kricheldorf i dirigit per Jordi Prat i Coll i "Una ilíada”, dirigida per Juan Carlos Martel.
Sobre l’obra
“Ser demòcrata costa un gran esforç. Implica encarar-se amb la complexitat, oferir eines per interpretar el que passa, garantir la participació dels que estan disposats a millorar la vida de la comunitat. I no tothom està interessat a ser demòcrata. Per què continuar perdent-hi el temps quan es pot tirar pel dret? ¿Que no és un instrument ben afinat, el feixisme, que garanteix un estat més ben dirigit, més eficient i amb menys manies? Instruccions per fer-se feixista és el que sembla: una defensa del feixisme. I també el contrari: una denúncia del feixisme. I l’exposició clarivident dels mecanismes que utilitza per instal·lar-se en les actituds i el discurs públic. Amb un talent dialèctic extraordinari, Michela Murgia juga magistralment amb la provocació, la paradoxa i la ironia, mentre ens convida a no abaixar la guàrdia contra unes herències del passat clamorosament presents. I, amb el seu mirall, també ens obliga a mirar als ulls la part més fosca de tots nosaltres. Perquè, al final, amb poc n’hi ha prou: com diria Forrest Gump, és feixista qui actua com un feixista. Fidel a la seva voluntat de servei, l’autora inclou un test, el “feixistòmetre”, perquè els lectors valorin el seu propi grau de feixisme. Un assaig polèmic, irònic i molt actual”.
Newsletter: Bibliosfera
Newsletter number: #176 - desembre 2023
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web