Aquest mes d’abril s’ha presentat el nou projecte “Mots” que proposa als usuaris de la biblioteca pública o centre de documentació l'oportunitat de participar en una experiència artística mentre contribueixen a una iniciativa de preservació de la memòria històrica local. A través d'una acció artística comunitària, els habitants dels municipis participants col·laboren en la recuperació de les paraules més autèntiques associades al seu entorn natural, per a posteriorment, integrar-les en el paisatge urbà mitjançant un grafit.
El projecte desenvolupat en el marc del programa Parcs i biblioteques...naturalment! de la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona combina la memòria històrica, l'art i la natura, i fomenta la implicació i participació activa de la comunitat en la creació i preservació del seu patrimoni cultural.
“Mots” convertirà els carrers dels municipis participants i/o espais propers i a tocar de cada parc natural en un gran llenç urbà de reflexió, acció i memòria. Tot el procés serà degudament documentat, amb l’objectiu explícit de poder-ne fer un producte editorial posterior. En aquest primer any hi participaran nou biblioteques o centres de documentació de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona participants en el projecte Parcs i biblioteques,... naturalment!.
Els tallers es faran amb tres sessions entre maig i juliol. En el primer es construirà comunitat i es compartiran històries, en el segon es farà el disseny i planificació de la intervenció artística i el tercer serà la pròpia acció a l’espai públic. El projecte compta amb la direcció artística a càrrec de Riudebitlles Territori d'Art (RTd'A) i assessorament de Joan Manel Riera, de l’Escola de Natura del Corredor.
Els objectius del projecte són promoure la recerca, la preservació i difusió de paraules com a patrimoni immaterial transmissor de valors vivencials i de coneixement d’un entorn natural de referència; promoure la biblioteca pública com espai de creació, trobada i cohesió social d’una comunitat on es poden construir escenaris de transversalitat entre veïns i veïnes, artistes, persones vinculades a projectes locals i altres agents culturals; icontribuir a transformar tant la percepció social vers les pràctiques artístiques i projectar la idea de la creativitat com a bé comú i inherent a tota persona i comunitat.
Butlletí: Bibliosfera
Número de butlletí: #180 - abril 2024
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web