14/02/2025 13:37 h.

Trobada sobre la posidònia oceànica i la naturalització del litoral del Garraf

Comparteix

Reunió al Centre d'Estudis del Mar de diverses organitzacions expertes.

En aquesta trobada, celebrada el passat 12 de febrer al Centre d'Estudis del Mar, hi ha participat el Campus de Vilanova i la Geltrú de la Universitat Politècnica de Catalunya i el grup de recerca SARTI,  els ajuntaments de Sitges, Cubelles i Vilanova i la Geltrú, la Federació d’activitats subaquàtiques de Catalunya (FECDAS) i el Centre d’Estudis del Mar de la Diputació de Barcelona (CEM).

La reunió ha servit per posar en comú els projectes que s’estan desenvolupant a l’Espai Marí Costes del Garraf sobre aquesta fanerògama endèmica del Mediterrani i la protecció i preservació del litoral.

La posidònia com a bioindicador, com a punt central de la trobada

Si una praderia de posidònia està en bon estat de conservació, millora la biodiversitat del seu entorn, la qualitat de l’aigua i augmenta la resiliència del litoral davant dels temporals marins.  Aquest vincle entre les praderies i les necessitats de gestió de la franja del litoral, ha estat el centre de la reunió celebrada al CEM.

Més enllà d’explicar els projectes de cada una de les persones participants, la reunió ha servit per detectar sinergies i objectius comuns. Entre aquests destaquem:

  • La voluntat de generar coneixement sobre l’Espai Marí Costes del Garraf i els seus valors naturals i tenir un espai comú de treball per valorar accions conjuntes per la preservació i protecció del litoral dels municipis del Garraf.
  •  La necessitat de conscienciar, acostar i desenvolupar projectes educatius al seu voltant, a través de la ciència ciutadana o altres metodologies innovadores.

En aquesta primera trobada, l'objectiu ha estat construir un punt de partida per establir un marc de col·laboració i de projectes comuns que seguirem treballant.