Presentació de la guia "Aquí i així, renovables, sí", al Conama. Foto: Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona al Congreso Nacional del Medio Ambiente (CONAMA) 2024

03/12/2024 16:30 h

Acció Climàtica

Presentació d'una guia per fomentar el diàleg en la implantació de les energies renovables

La Diputació de Barcelona ha presentat aquest dimarts, 3 de desembre, al Congrés Nacional del Medi Ambient (Conama), que se celebra a Madrid, la guia “Aquí i així, renovables, sí”, un manual adreçat als ens locals per facilitar la implantació de les renovables mitjançant la comunicació, la participació i la mediació. L’objectiu és oferir un recurs per a una gestió eficaç, democràtica, equitativa i amb retorn al territori de les energies renovables.

El manual posa el focus en el diàleg per aconseguir involucrar la població en la instal·lació d'energia verda. En aquest sentit, la guia assenyala la importància d’impulsar la participació ciutadana per apropar els habitants del municipi a la gestió pública, afavorir la transparència i reforçar el sentiment de pertinença a la localitat. "No es pot avançar en la transició energètica sense un diàleg permanent. El món local, la ciutadania i els promotors han de tenir eines que permetin una interlocució real i propera, i elements per planificar, informar i comunicar, que són els que permetran evitar l'aparició de conflictes socioambientals", ha assenyalat el diputat d'Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, Marc Serra, durant l'acte de presentació.

La guia, que es podrà adquirir gratuïtament en línia a la Llibreria de la Diputació durant el primer trimestre de 2025, reforça el compromís de la Diputació de Barcelona per accelerar la transició energètica i la implantació de les energies renovables.

Per la sostenibilitat

La Diputació de Barcelona posa a l’abast dels ens locals recursos econòmics i tècnics per impulsar la participació ciutadana, ofereix espais de trobada presencials i virtuals per crear xarxa entre els ens locals i potenciar l’intercanvi de coneixement i elabora documentació especialitzada, guies, manuals i documents de reflexió.

La corporació provincial ha invertit en els darrers tres anys més de 150 milions d’euros amb instal·lacions d’energia verda en municipis de la província mitjançant el programa Renovables 2030 i altres instruments de gestió.

Al Conama 2024, la Diputació de Barcelona porta cinc comunicacions tècniques, que mostren part del treball que està realitzant la corporació per la sostenibilitat: “40 anys del Centre d’Estudis del Mar, primer equipament d’educació ambiental marina d’Espanya”, “Generant models d’aprenentatge servei per a una educació ambiental transformadora”, “Els plans d’infraestructura verda urbana impulsats per la Diputació de Barcelona”, “Life eCOadapt50. Cocreem acció estratègica per adaptar els territoris i l’economia local al canvi climàtic” i “Vilawatt, l’aposta de Viladecans per la transició energètica sostenible”.

Conama és una fundació que promou l'intercanvi de coneixements per assolir el desenvolupament sostenible. El congrés nacional s’organitza de forma biennal, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona des de les primeres edicions.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 7 “Energia assequible i no contaminant”, 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i 13 “Acció climàtica”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix