L'edatisme és una de les discriminacions més esteses i invisibilitzades socialment. Foto: AlessandroBiascioli-Shutterstock

10/04/2025 11:30 h

Sostenibilitat social

178 municipis rebran el suport de la Diputació per abordar la discriminació per edat

La Junta de Govern de la Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dijous, 10 d'abril, una línia de finançament d’1,5 milions d’euros que es destinarà, en forma de programa específic pilot i amb modalitat de fons de prestació, als municipis de la província de més de 2.500 habitants i als Consells Comarcals, per impulsar polítiques per lluitar contra l’edatisme envers les persones de 55 a 75 anys.

Aquests ajuts s’atorguen en el marc del Pla de cooperació Xarxa de Governs Local 2024-2027, i tenen com a objectius ajudar els ens locals a desplegar estratègies i protocols per abordar la discriminació per edat, i sensibilitzar la població envers l’edatisme que pateixen les persones grans a través de campanyes i accions de comunicació i espais de divulgació o formació a professionals locals, entre d’altres.

També són objectius d’aquest suport econòmic el foment i visibilització del capital social d’aquest sector de la població i el reforç dels vincles comunitaris i d’autocura així com de les relacions intergeneracionals.

178 municipis de la província es beneficiaran d’aquest programa que, amb el procediment de concessió directa amb concurrència, proposa un repartiment per trams poblacionals (en base a la població de 55 a 75 anys). A través d’aquest sistema s’estableix per als municipis una aportació màxima de 40.000 euros i un import mínim de 1.500 euros.

El període d’execució d’aquests ajuts s’iniciarà el 15 d’abril de 2025 i finalitzarà el 30 de juny de 2026. S’espera que aquest període d’execució permeti desplegar propostes innovadores en aquest àmbit de política pública.

L’edatisme: una de les discriminacions més esteses i invisibilitzades

El projecte transformador Generacions diverses: cap a la igualtat d'oportunitats de l'Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona té, entre els seus objectius principals, combatre l'edatisme envers les persones grans.

Es tracta d’una de les discriminacions més esteses i invisibilitzades socialment, una forma d'opressió profundament arrelada en les estructures socials i que s’expressa de diferents maneres com la infantilització, la despersonalització o la deshumanització de les persones grans, i té conseqüències en la seva salut, benestar, oportunitats i garantia de drets.

Així, l’edatisme impacta negativament en la qualitat de vida de les persones grans, augmenta el seu aïllament social i la soledat, restringeix la seva participació social, contribueix a la pobresa i augmenta el risc de maltractament.

En el marc d'aquest projecte, l’organisme organitza el cicle "Conversem sobre edatisme", un espai per posar en debat què és l'edatisme cap a les persones grans, de quines formes es manifesta i com podem identificar-lo i combatre'l.

Aquest cicle ja ha comptat amb la participació de l’experta en envelliment saludable i edatisme Vania de la Fuente,  i amb la il·lustradora, dissenyadora gràfica i integradora social, impulsora del projecte social Dominga habla solaElisabeth Justicia. La propera conversa tindrà lloc el 13 de maig de la mà de Manel Domínguez, autor del llibre Sénior, la vida que no cesa.

Congrés sobre edatisme a l’octubre

El cicle és l’avantsala del I Congrés sobre edatisme que organitzarà la Diputació de Barcelona els propers 14 i 15 d’octubre de 2025, amb la finalitat de sensibilitzar els i les responsables polítics i professionals locals sobre aquesta discriminació envers les persones grans i promoure una visió positiva i diversa dels processos d’envelliment en el marc d’un enfocament de drets i d’una perspectiva interseccional.

El congrés vol generar i compartir coneixement per identificar l’edatisme, les seves tipologies i manifestacions, i conèixer com opera en diferents nivells i contextos (com l’autoinflingit, l’interpersonal i l’institucional), alhora que vol promoure l’intercanvi de coneixements i d’experiències, la formulació d’estratègies, l’enfortiment de capacitats tècniques i la col·laboració entre agents per combatre les diferents tipologies d’edatisme.

Aquest suport de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “Salut i benestar” i número 10 "Reducció de les desigualtats". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Compartir