
11/04/2025 10:00 h
Prevenció d'incendis
8,9 milions d'euros en infraestructures de prevenció d’incendis forestals en dos anys
El Programa d’infraestructures territorials de prevenció d’incendis forestals (PPI), que desenvolupa l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA), té un paper clau en l’estratègia de la prevenció d’incendis forestals de la Diputació de Barcelona, que durant el bienni 2024 – 2025 destina 8,9 milions d'euros a millorar la xarxa de camins i punts d’aigua per facilitar les tasques d’extinció.
En aquest període, el programa actuarà sobre més de 5.206 quilòmetres de camins forestals i en 13 punts d'aigua a 273 municipis, elements essencials que permeten l'accés dels equips d'extinció als espais forestals i garanteixen una resposta ràpida i eficaç en cas d'incendi.
El diputat de Prevenció d'Incendis i Gestió Forestal, Jordi Fàbrega, destaca que "la prevenció és la millor eina per evitar danys irreparables al nostre paisatge. Aquesta inversió ens permet garantir que la xarxa de camins i punts d'aigua estigui sempre en òptimes condicions per actuar amb rapidesa i eficàcia". Fàbrega també subratlla que "quan el foc es declara, la rapidesa en l'accés dels equips d'extinció pot marcar la diferència entre un petit incendi i una catàstrofe”.
Els treballs finançats a través del programa PPI inclouen principalment actuacions de manteniment del ferm dels camins, desbrossades de vegetació als marges, construcció i neteja de trencaaigües i cunetes, i treballs de millora als punts d'aigua per garantir-ne l'accés i la capacitat.
Inversió sostinguda en prevenció
Durant l'any 2024, la Diputació ha finançat amb 4,44 milions d'euros actuacions a la xarxa viària bàsica de prevenció d'incendis forestals, incloent-hi tant manteniment com obres de consolidació, que han permès executar 1.676 intervencions en 2.551 quilòmetres de camins. Aquest suport es va oferir als 275 municipis de la província amb obligació de disposar d'un Pla Municipal de Prevenció d'Incendis Forestals vigent, però el van acceptar finalment 266 municipis, el que representa un 96,7% dels ajuntaments considerats d'alt risc. A més, s'han destinat 252.522 euros a obres de consolidació de punts d'aigua, que han permès intervenir en 11 punts d'aigua estratègics per al proveïment dels mitjans d'extinció.
Per comarques, el Berguedà ha liderat la inversió amb 807.764 euros destinats a mantenir i consolidar 443 quilòmetres de camins, seguida del Bages amb 737.191 euros per a 429 quilòmetres, i Osona amb 683.718 euros per a 330 quilòmetres. Aquestes tres comarques, amb gran superfície forestal, concentren gairebé la meitat de la inversió total del programa PPI. Quant als punts d'aigua, l'Anoia ha rebut la major inversió amb 67.803 euros per a 2 punts, seguida del Bages amb 58.124 euros per a 3 punts, l'Alt Penedès amb 47.945 euros per a una actuació, el Moianès amb 43.918 euros per a 2 punts, i el Vallès Oriental amb 34.732 euros per a 3 punts. Aquestes infraestructures resulten crucials per garantir l'aprovisionament hídric dels mitjans d’extinció en cas d'incendi en zones on no hi ha hidrants o altres fonts d'aigua accessibles.
Per al 2025, el programa PPI manté l'aposta pressupostària amb 4,10 milions d'euros per a actuacions de manteniment i consolidació en 2.655 quilòmetres de camins distribuïts en 273 municipis, el que representa un 97,5% dels ajuntaments considerats d'alt risc d'incendi forestal. Addicionalment, es destinaran 73.287 euros a obres de consolidació en 2 punts d'aigua: un al Bages, amb una inversió de 48.000 euros, i un altre al Berguedà, amb 25.287 euros.
La distribució comarcal de la inversió en camins segueix un patró similar al de l'any anterior. El Berguedà encapçala novament el rànquing amb 743.924 euros per a 411 quilòmetres, seguida del Bages amb 702.115 euros per a 468 quilòmetres, i Osona amb 602.510 euros per a 355 quilòmetres. També reben inversions significatives el Vallès Oriental (407.686 euros per a 264 quilòmetres), l'Anoia (336.229 euros per a 333 quilòmetres) i el Vallès Occidental (299.219 euros per a 143 quilòmetres). Una novetat d'enguany és la incorporació de 2 municipis del Barcelonès, amb una aportació de 8.360 euros per a 5,6 quilòmetres de camins forestals.
Tot i que la Diputació de Barcelona aporta la major part del finançament (més del 95%), les actuacions de manteniment de la xarxa viària es troben contractades i cofinançades pels ajuntaments. Durant el bienni 2024-2025, els municipis contribuiran amb un total aproximat de 333.500 euros, reforçant així el compromís i la corresponsabilitat entre administracions en la prevenció d'incendis forestals.
Suport tècnic especialitzat als ajuntaments
El programa PPI també ofereix als ajuntaments un acompanyament tècnic especialitzat. Durant el 2024, els serveis tècnics de la Diputació de Barcelona van actualitzar 46 plans municipals de prevenció d'incendis forestals, documents obligatoris per als municipis d'alt risc que recullen la planificació estratègica de les infraestructures necessàries per a la prevenció i extinció d'incendis. Les comarques que van rebre més actualitzacions van ser l'Anoia i Osona, amb 7 plans cadascuna, seguides del Baix Llobregat amb 6 plans municipals. Per al 2025, es preveu l'actualització de 47 plans més, entre els quals destaquen 9 al Vallès Oriental, 7 a l'Anoia i 6 al Bages.
Durant el 2024 també es va oferir el servei de la direcció facultativa de les obres, essencial per garantir la correcta execució dels treballs en la infraestructura de prevenció d'incendis, a 75 municipis de la província. Les comarques que més el van utilitzar van ser el Berguedà amb 13 municipis, Osona i el Bages amb 12 i l’Anoia amb 7.
Per al 2025, la Diputació de Barcelona ha habilitat una nova fórmula que permet als ajuntaments incloure el cost de la direcció d'obra dins l'import finançat per a les actuacions de manteniment, sigui utilitzant recursos propis municipals o contractant serveis externs. Aquest canvi atorga més autonomia i agilitat als ajuntaments en l'execució de les intervencions. Ja són 49 els municipis que s'han acollit a aquesta nova modalitat, amb un finançament addicional de 39.919 euros. L'Alt Penedès encapçala l'adopció d'aquesta fórmula amb 11 municipis, seguida de l'Anoia amb 8 municipis, i el Vallès Occidental, el Moianès i el Garraf amb 5 municipis cadascuna.
A més del suport econòmic i tècnic, la corporació posa a disposició dels ajuntaments i de la ciutadania diverses eines digitals que faciliten la gestió i consulta de la xarxa d'infraestructures, com les capes cartogràfiques de la xarxa viària bàsica i dels punts d'aigua, disponibles en format obert, així com plecs tècnics que faciliten als ajuntaments la contractació i seguiment de les obres.
Totes aquestes intervencions s'emmarquen dins dels Plans municipals de prevenció d'incendis forestals, una eina de planificació que la Diputació de Barcelona impulsa des del 1986 i que resulta fonamental per protegir el patrimoni forestal de la província.
Aquestes actuacions responen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i número 15 “Vida d'ecosistemes terrestres”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.