Comparteix

Equipaments

Control integrat de plagues

CONTEXT

© Radovan1 / Shutterstock.com

Una de les definicions de plaga més acceptada consisteix a considerar-la com un conjunt d’éssers vius que, a causa de la seva abundància o de les seves característiques, poden ocasionar problemes sanitaris, molèsties, perjudicis o pèrdues econòmiques a les persones. Aquesta definició està relacionada amb el concepte de «nivell de tolerància», que és el límit a partir del qual es pot considerar que un grup d’organismes forma una plaga. Per regla general, també són individus vectors que actuen com a contaminants o transmissors directes o indirectes de malalties. Cal promoure la prevenció d’aquests organismes eliminant els elements bàsics per a la seva supervivència abans no apareguin; és a dir, controlant els aliments, l’aigua i els amagatalls, i bloquejant-los l’accés a les instal·lacions que puguin contenir aquests elements.

Llegir +/-

D’altra banda, el canvi climàtic afavoreix la presència d’algunes d’aquestes plagues, com ara les d’insectes. Les seves taxes de desenvolupament, supervivència i repro-ducció s’incrementen segons augmenta la temperatura, raó per la qual s’amplia el període de transmissió de les malalties.

El control integrat de plagues és un mètode alternatiu al control de plagues convencional, el qual aplica agents químics (pesticides) en la seva actuació, amb freqüències programades. Aquest nou concepte, doncs, combina totes les mesures possibles i permet triar l’estratègia de control que provoqui la menor afectació química (tòxica) possible a altres éssers vius i als seus entorns corresponents. Per tant, la prevenció de l’aparició de plagues és un factor substancial al control que se’n faci.

La importància del control integrat de plagues com a alternativa al mètode convencional està directament relacionada amb la protecció de la salut de les persones, dels ambients interiors i del medi ambient. En última instància, la prevenció i l’ús cautelós de plaguicides protegeixen el medi ambient i els ambients interiors de l’alta persistència d’aquests agents químics i de la seva bioacumulació, a més de disminuir els riscos de malalties agudes i cròniques provocades per una intoxicació química.

 

OBJECTIU

  • Controlar i eliminar els elements essencials per a la supervivència de les plagues.
  • Minimitzar l’ús de substàncies químiques tòxiques i vigilar les formes d’aplicació que puguin comportar més riscos per a la salut de les persones, per als espais interiors i per al medi ambient.

PROPOSTES I RECOMANACIONS

  • Controlar, tant a escala municipal com particular i en ambients externs i interns, els factors i les circumstàncies específiques que possibilitin o afavoreixin la proliferació de plagues, com ara: condicions climàtiques, humitat, aigües entollades i estancades, brutícia i matèria orgànica abandonada, escombraries, suports materials, animals que puguin ser parasitats, absència de depredadors, possibilitat d’establir refugis lluny de l’abast dels éssers humans.
  • Contractar empreses especialitzades -autoritzades i registrades- per dur a terme un pla de gestió de plagues (PGP), atès que disposen de personal tècnic amb una formació específica i dels materials adequats. Les empreses de prestació de serveis han d’estar regulades d’acord amb la norma europea UNE-EN 16636:2015, i la responsabilitat tècnica del seu personal ha de respectar el RD 830/2010. Les competències de les empreses contractades són les següents:
    • Implantar en l’equipament un PGP que vigili les possibles poblacions d’organismes nocius, que previngui els factors més pertinents per a la seva presència, i que en gestioni el manteniment per protegir la salut de les persones, dels ambients interiors i del medi ambient.
    • Implementar el PGP d’acord amb les seves fases corresponents, segons s’estableix en el Pla de gestió de plagues en l’àmbit municipal de l’Associació Nacional d’Empreses de Sanitat Ambiental (ANECPLA):
      • Fer el diagnòstic de situació: recollida d’informació prèvia, inspecció i anàlisi de la situació.
      • Elaborar el programa d’actuació mitjançant estratègies que permetin mantenir els organismes nocius sota control.
      • Dur a terme l’avaluació, que ha de tenir un caràcter continu, per comprovar que el PGP funciona amb eficàcia, i ajustar-lo a possibles variacions condicionals.
    • Triar insecticides bioracionals, fabricats amb substàncies selectives per a l’erradicació de plagues, que presentin uns nivells tòxics baixos per als éssers humans.
    • Recórrer, en última instància, a l’ús de plaguicides que estiguin degudament inscrits en el registre oficial corresponent. Utilitzar tècniques que minimitzin al màxim la utilització de plaguicides i aplicar-los de la manera més puntual possible per evitar el risc d’intoxicació de les persones.
  • Comptar amb la coparticipació d’altres professionals que puguin aportar coneixe-ments previs i experiències en matèria de medi ambient, socioeconomia, salut, etc., per poder aplicar una visió més global a un programa integral i sostenible de prevenció i gestió de plagues.

EXPERIÈNCIES DE REFERÈNCIA

LEGISLACIÓ I NORMATIVA

ESTUDIS I DOCUMENTACIÓ TÈCNICA


Es poden obtenir informacions més detallades adreçant-se al Servei de Salut Pública: entornurbasalut@diba.cat

Data de l'última actualització:
dc., 12 de maig 2021 03:58:20 +0000