19/02/2025 13:22 h.

Sant Feliu de Codines, Olivella i Vallgorguina implanten el DUPROCIM

Comparteix

La implantació del Document Únic de Protecció Civil ha comptat amb el suport de l’Oficina d’Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil.

Els ajuntament de Sant Feliu de Codines, Olivella i Vallgorguina han implantat el document únic de protecció civil (DUPROCIM), que inclou tots els plans de protecció civil del municipi.

La implantació, que ha comptat amb el suport de l’Oficina d’Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil de la Diputació de Barcelona, ha consistit en la realització d’una formació als membres del comitè d’emergència municipal que consten en el DUPROCIM i en la realització de simulacres de despatx. Els membres de l’organigrama d’emergència (càrrecs electes i personal tècnic) havien de fer front a les incidències presentades al guió dels simulacres per resoldre el cas simulat.

A Sant Feliu de Codines s’ha realitzat un simulacre d’incendi forestal i de ventades (VENTCAT); a  Olivella, d’incendi forestal i ventades; i a Vallgorguina, d’incendi forestal i nevades (NEUCAT).

La fase d’implantació és la darrera d’un procés que s’inicia amb la redacció del DUPROCIM.

Fases del DUPROCIM

El DUPROCIM incorpora en un únic document informació sobre l’organització municipal, l’anàlisi dels riscos que hi pugui haver, els elements i àrees vulnerables que hi ha al municipi, així com els procediments operatius per risc. També conté fitxes d’actuació per a cadascun dels actuants, una cartografia específica per a cada risc, un directori telefònic, el catàleg de mitjans i recursos dels quals es disposa així com consells d’autoprotecció adreçats a la població.

Un cop redactat el DUPROCIM, el plenari municipal l’ha d’aprovar, sotmetre’l a informació pública i, posteriorment, ha de ser homologat per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, organisme de la Generalitat de Catalunya. Un cop homologat, el municipi ha de realitzar les actuacions d’implantació, actualització i revisió.

Les accions implicaran, la formació, principalment, del personal tècnic i polític que configuri els diferents grups d’actuació del comitè d’emergències: alcalde o alcaldessa, coordinador o coordinadora municipal de l’emergència, grup local d’ordre i avisos a la població, grup local d’intervenció, grup local de logística i acollida, gabinet d’informació municipal, entre d’altres, a més de simulacres i campanyes d’informació a la ciutadania.

Suport de la Diputació de Barcelona

El Catàleg de serveis de l’Àrea d’Urbanisme, Habitatge i Regeneració Urbana de la Diputació de Barcelona ofereix suport als municipis de la província en la redacció, revisió i implantació dels documents únics de protecció civil. En l’elaboració, se segueix la Guia metodològica per a la redacció, l’homologació i la implantació del DUPROCIM, publicada per la Diputació de Barcelona. El DUPROCIM s'ha d'actualitzar anualment, o bé quan es produeixi un canvi rellevant, i s'ha de revisar cada quatre anys.

La cartografia del DUPROCIM s’integra a la plataforma SITMUN (Sistema d’Informació Territorial Municipal), consultable per tota la ciutadania. Aquesta eina permet a l’ajuntament el manteniment i actualització de les dades dels elements vulnerables i dels recursos de protecció civil municipal. La incorporació de la cartografia al SITMUN també es pot sol·licitar per Catàleg de serveis.

 

Foto: enzozo / shutterstock.com