Repertori de normes legals per als arxius municipals. (edició 2022)

 

Presentació

Presentem la tercera edició d’aquest recull de referències, comentaris i remissions a normes d’interès per als arxivers i gestors de documents dels ens locals. És un compendi d’informació que té per finalitat donar suport als professionals facilitant-los la localització dels principals textos legals sobre matèries o temes substancials per a la seva pràctica professional. Pot ser d’interès per a arxivers – gestors documentals que treballin en qualsevol institució però va adreçat específicament al treball en els ens locals.

La present edició es justifica sobretot per la necessitat d’incorporar-hi normes de gran incidència en el sector promulgades d’ençà de la preparació de l’edició de 2020. Estem parlant de la modificació del Reial decret 4/2010 sobre l’Esquema Nacional d’Interoperabilitat, de la normativa d’identificació i signatura electrònica, del Reglament estatal d’actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics i de la transposició de directives europees sobre reutilització de la informació i propietat intel·lectual. D’entre les darreres normes catalanes s’han incorporat les referències a l’important Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública. No s’inclouen en canvi els continguts del Decret 76/2020, de 4 d'agost, d'Administració digital, d’altra banda tan interessant i innovador, perquè és d’aplicació únicament a l'Administració de la Generalitat de Catalunya i als ens del seu grup i als participats per la Generalitat. El conjunt de normes citades figura enumerat a l’apartat III – Llista de normes de referència.

En aquesta edició es tracten setanta-un temes o matèries, quatre més que en l’anterior edició. A part d’incorporar nous temes s’han actualitzat els continguts d’altres 25. La llista resultant és una tria subjectiva, en bona part fonamentada en consultes que formulen els responsables dels serveis d’arxiu. Es podria ampliar en noves edicions a partir de les consideracions que formulin les persones a qui va destinat aquest recull.

Les matèries legals que poden interessar a un professional de l’arxivística i la gestió documental són ben diverses. Ha de conèixer la normativa d’arxius i de patrimoni cultural en el mateix grau que la de procediment administratiu. Al mateix temps, tant els arxivers que treballen en arxius històrics com els professionals dedicats a la gestió documental, han de conèixer el règim d’accés a la informació que, com és sabut, ha estat profundament modificat recentment a partir de l’entrada en vigor de les lleis de transparència. També són importants determinades normes sobre qüestions  sectorials de  gran incidència  en el tractament de la informació. És el cas de la normativa de protecció de dades, també profundament renovada amb l’entrada en vigor del Reglament general de protecció de dades i la Llei orgànica estatal, la normativa de reutilització de la informació del sector públic i la de propietat intel·lectual. A aquest ventall de normes encara s’ha d’afegir la normativa de règim local, almenys en allò que fa referència a les funcions pròpies dels arxivers-gestors de documents.

En realitat és impossible presentar una llista completa i exhaustiva de textos legals d’interès per als arxivers-gestors de documents, atès que les referències a documents, dades i informació apareixen, com és lògic, en normes de nivells diferents sobre matèries específiques, la qual cosa obliga a consultar-les puntualment. La normativa urbanística, la reguladora de les activitats que afecten el medi ambient, la normativa fiscal, la de serveis socials o la de la funció estadística són exemples de normes que estableixen criteris específics de tractament de la informació. En conseqüència, qualsevol treball d’aquesta naturalesa difícilment podrà ser exhaustiu. Per aquest motiu hem optat per deixar fora de la selecció matèries o temes que, tot i ser necessaris i d’aplicació en el treball dels arxivers-gestors de documents, no són específics d’aquest àmbit professional.

El caràcter absolutament transversal de la funció de l’arxiver-gestor de documents i l’amplitud de matèries o temes que poden interessar-li comporta que sigui impossible elaborar un repertori exhaustiu. Al mateix temps, justifica l’existència de recursos com el repertori que presentem.

Per a cada un dels ítems hem elaborat una fitxa amb els continguts següents:

  1. Nom del tema o matèria. Les fitxes es presenten per ordre alfabètic dels títols.
  2. Normes de referència. Indicació de les normes d’aplicació o de referència. S’inclou un enllaç que permet consultar directament l’article d’interès. En el cas de remissió a diferents articles d’una mateixa norma, l’enllaç es fa al capítol, el títol o a l’inici de la norma. Els enllaços porten principalment a la base de dades Portal Jurídic de Catalunya, de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions de la Generalitat de Catalunya (http://portaljuridic.gencat.cat/ca/), i a la base de dades de legislació de l’Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado (consultable a www.boe.es/legislacion).
  3. Breu comentari de les normes a les quals es fa referència. En el cos del comentari es remarquen els títols d’altres ítems del repertori.

Complementàriament es presenta una relació de llocs web d’organismes públics que proporcionen informació legal complementària, generalment llocs web d’organismes especialitzats en les matèries objecte d’aquest repertori.

Finalment les normes a les que es fa referència es presenten al final per ordre cronològic, en diferents blocs, en funció de la seva naturalesa: normes europees, normes estatals i normes catalanes. A continuació del seu nom complet s’indica l’abreviatura o la forma com és citada en els comentaris de les fitxes.

Autor: Josep Matas, assessoria jurídica Legalment
Coordinació: Xarxa d’Arxius Municipals, Oficina de Patrimoni Cultural Diputació de Barcelona
 
 
3a. edició: febrer de 2022.
 
© de l’edició: Diputació de Barcelona, 2022
© del text: Josep Matas, 2022
 
Producció i edició: Gabinet de Premsa i Comunicació de la Diputació de Barcelona
 
Impressió: Departament de Reproducció Gràfica de la Diputació de Barcelona
Aquesta obra es pot utilitzar en els termes de la llicència