Oferta de recursos de sensibilització per als ajuntaments
Campanya institucional 25 de Novembre 2016.
Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones.
En la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, la Diputació de Barcelona posa enguany l'accent en la reflexió, prevenció i sensibilització entorn la violència masclista entre el jovent.
Dins la campanya s'han oferet als ajuntaments un conjunt de recursos de sensibilització i prevenció de la violència masclista adreçats a joves que tindran lloc als propis municipis.
A continuació es presenten les activitats ofertades, la sol·licitud de les quals ja està tancada.
RECURSOS
"El carrer és nostre". |
A QUI VA DIRIGIT: Noies del municipi.
DESCRIPCIÓ: La temàtica central del projecte és l'assetjament sexual vers les dones en els espais públics. Posa especial èmfasi en generar consciència individual i col·lectiva al voltant tant dels aspectes que fan que aquesta violència de gènere existeixi, com sobre les conseqüències que aquesta provoca, així com entorn de les estratègies de suport mutu i empoderament que li fan front.
OBJECTIU: Fomentar la consciència social i personal sobre l'assetjament sexual vers les dones en els espais públics com a estratègia de prevenció de violències de gènere.
DURADA: Una única sessió de 3 hores, a realitzar durant els mesos de novembre i desembre.
REQUISITS TÈCNICS I D'ESPAI: Cadires mòbils, projector, equip de so/altaveus, pissarra o papelògraf, sala gran, fulls en blanc i bolígrafs.
COST: Gratuït.
"Més enllà del sí i el no". |
A QUI VA DIRIGIT: Nois del municipi
DESCRIPCIÓ: A través d'aquest taller es treballaran continguts per a prevenir l'abús sexual amb els nois des de la consciència profunda, el compromís i l'empatia, així com per desconstruir la cultura de la violació des de la perspectiva de gènere.
OBJECTIU:
- Prevenir des de la consciència profunda, el compromís i l'empatia l'abús sexual
- Desconstruir la cultura de la violació
DURADA: Una única sessió de 2 h 30, a realitzar durant els mesos de novembre i desembre
REQUISITS TÈCNICS I D'ESPAI: Espai ample per posar en rotllana el grup i moure's amb facilitat, pissarra i rotuladors/guixos, Projector, ordinador i equip de so.
COST: Gratuït.
"Si m'estima em donarà el seu password. Prevenció de les violències masclistes 2.0". |
A QUI VA DIRIGIT: Nois i noies del municipi
DESCRIPCIÓ: Es reflexionarà al voltant de les noves formes de control i violència que emergeixen amb l´ús de les tecnologies per tal de prendre consciència dels seus riscos, però també de les seves potencialitats i els bons usos. Tot plegat per continuar construint un camí cap a les relacions lliures de violències.
OBJECTIU:
- Sensibilitzar els i les joves vers la problemàtica de les violències masclistes a través de les xarxes socials.
- Fomentar la presa de consciència de les i els joves sobre les causes i conseqüències de la violència masclista.
- Identificar les diferents manifestacions de la violència que es donen a la nostra societat a través de les xarxes socials i les formes de violència subtil no considerades com a tal.
- Promoure una vivència de les relacions interpersonals sana i satisfactòria, que situïn l'autoestima, el respecte i l'autonomia com a base de les relacions.
- Promoure un ús saludable, responsable i segur de les noves tecnologies i les xarxes socials.
DURADA: Una única sessió de 3h a realitzar durant els mesos de novembre i desembre
REQUISITS TÈCNICS I D'ESPAI: Aula gran amb cadires mòbils, pissarra, ordinador, canó, altaveus i internet.
COST: Gratuït.
"Iniciació al teatre social". |
A QUI VA DIRIGIT: Nois i noies del municipi
DESCRIPCIÓ: El taller és una introducció al llenguatge teatral a través d'un procés de creació col·lectiva amb eines del teatre de l'oprimit, per abordar temàtiques socials en relació al gènere i la violència, amb les que les persones participants s'hi sentin identificades, motivades o inquietes.
DESENVOLUPAMENT. Tres apartats:
- Escalfament: jocs corporals i/o gestuals que de forma dinàmica permeten no solsament "escalfar" el grup, sinó introduir la temàtica de forma paulatina.
- Aprofundiment en la temàtica mitjançant en eines teatrals: jocs dramàtics, improvització i eines del teatre de l'oprimit.
- Tancament: Reflexió conjunta sobre el taller i valoració
DURADA: Una única sessió de 3h a realitzar durant els mesos de novembre i desembre
REQUISITS TÈCNICS I D'ESPAI: Espai ampli on poder estar a terra.
COST: Gratuït
"Altres mirades són possibles". |
A QUI VA DIRIGIT: Adolescents i joves del municipi.
DESCRIPCIÓ: Taller on es vol explorar de forma conscient i crítica com són els models estereotípics, i quin impacte tenen en nosaltres i les altres persones. Es realitzarà en dues parts; una no mixta per poder parlar de forma clara, oberta i segura les experiències que són personals i alhora col·lectives. I, posteriorment, es generarà i facilitarà un espai comú d'obertura i diàleg per construir ponts emocionals més enllà de la guerra de sexes, les bromes o burles o els debats exclusivament intel·lectuals.
OBJECTIUS:
- Explorar col·lectivament la construcció social masculina, femenina i el seu estereotip nociu.
- Prendre consciència de l'impacte social de la masculinitat i feminitat hegemònica i patriarcal.
- Explorar i investigar el poder i privilegis socials de cadascú i de l'ús que se n'està fent.
- Generar un espai de diàleg entre gèneres des d'un treball interior previ.
DURADA: Una única sessió de 3h a realitzar durant els mesos de novembre i desembre.
REQUISITS TÈCNICS I D'ESPAI: Accés a internet, altaveus per connectar a l'ordinador personal, pantalla i projector.
COST: Gratuït.
"Prou sexisme, fem el nostre rap". |
A QUI VA DIRIGIT: Dones, especialment joves i/o adolescents.
DESCRIPCIÓ: Es treballaran conceptes clau i es realitzarà un debat interactiu amb exemples vivencials entre les assistents. A més, al llarg del taller es proporcionaran pautes de detecció i prevenció per aconseguir ser conscients dels efectes de les violències masclistes, protegir-se en millors condicions i guanyar seguretat en l’àmbit públic.
OBJECTIUS:
- Afavorir la reflexió conjunta al voltant de situacions quotidianes en que les dones es troben en situació de risc de victimitizació.
- Fomentar l’autoconfiança i seguretat a nivell intern, escoltar les pròpies emocions sense autoengany, detectar el malestar quan apareix i posar en marxa la capacitat per decidir i posar límits, vèncer la inseguretat, apropiar-se de l´espai físic i de la paraula, saber demanar ajut quan calgui, denunciar…
DURADA: Una única sessió de 3 hores
REQUISITS TÈCNICS I D'ESPAI: Aula de reunió, pantalla, projector i accés a internet
COST: Gratuït.