Butlletí EspaiS@lut
Novembre 2020 - #100

En portada

15 de novembre, Dia Mundial sense Alcohol

© Shutterstock.com / View Apart

© Shutterstock.com / View Apart

El dia 15 de novembre se celebra el Dia Mundial sense Alcohol, data establerta per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb l’objectiu de conscienciar a les persones de tot el món sobre les conseqüències que produeix el consum d’aquesta substància en el nostre organisme.

Llegir més.

Com molt bé sabem, l’alcohol gaudeix d’un alt grau de permissivitat social. La població en general no n’és conscient que és una droga i que genera greus problemes de salut, familiars, socials i laborals. I amb la COVID-19, lluny de disminuir el seu consum, algunes varietats com la cervesa, les begudes espirituoses i el vi, se n’ha vist augmentat considerablement.

I és que a l’alcohol se li han associat certes propietats beneficioses. Pel seu efecte inicial estimulant se’l relaciona amb situacions socials, de festa i de passar-ho bé, fins al punt que en el confinament alguns hàbits com fer la cervesa amb les amistats o fins i tot botellades s’han continuat produint de manera virtual mitjançant les videotrucades. I pel seu efecte depressor i ansiolític se l’associa com un bon aliat en moments d’estrès o angoixa, com els que estem vivint, en els que s’utilitza per reduir durant una estona les preocupacions actuals.

En aquesta línia, quin missatge se li ha estat enviant als nostres infants i joves que observaven com els seus progenitors consumien alcohol per divertir-se o evadir-se durant una estona? És molt important que en aquests moments abordem en les nostres intervencions el modelatge familiar. I és que sense adonar-nos estem apropant al jovent cap a aquesta forma social de beure. Així doncs, treballar en els moments actuals per desmitificar les propietats que se li atribueixen a l’alcohol serà, una de les tasques que com a professionals de la prevenció haurem de reforçar.

I, en aquests moments com està el consum d’alcohol? Doncs aquest, continua sent noticia. Amb el tancament de molts locals i zones d’oci el jovent busca espais per trobar-se amb les seves amistats i els mitjans de comunicació tornen a fer ressò de celebracions de botellades a diferents punts del territori, tot i que s’ha de dir que mai havien desaparegut del tot. Sobre això cal reflexionar si el fet de ser noticia és pel consum d’alcohol, o per l’alta probabilitat de contagi de COVID-19 entre les persones que ho fan.

Així doncs, on resideix el problema? En el contagi, en el consum d’aquesta substància o en tots dos? Cal ser molt prudents quan es generen certes notícies sobre aquest tema, no sigui que caiguem en un enfoc en que el consum d’aquesta substància es relativitzi en pro de la prevenció de la COVID-19.

Com a professionals del tema, davant del consum d’alcohol, el nostre paper és continuar informant al jovent dels riscos associats a aquesta substància (accidents, baralles...) i de com es poden reduir els danys si es decideix beure. En aquests moments s’ha d’incorporar això sí, noves pautes de protecció per la COVID-19, com poden ser no compartir gots, mantenir distància social, no ajuntar-se grups més grans de sis persones, l’ús de la mascareta mentre no es beu... Alhora que també fomentar altres maneres de relacionar-se i passar-s’ho bé sense que l’alcohol hi sigui present.

Així doncs, estiguem en pandèmia o no, hem de continuar amb el treball preventiu del consum d’alcohol entre la població, perquè continua sent una de les majors problemàtiques en salut pública i perquè afecta no només a qui en beu sinó també al seu entorn.

En aquest sentit, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona continua oferint als municipis de la província de Barcelona suport econòmic per a aquelles accions relacionades amb la prevenció del consum d’alcohol així com també de diferents recursos per arribar a la gent jove com l’exposició “Dona la volta a l’alcohol”, tallers educatius que es realitzen als instituts, els tallers de dispensació responsable d’alcohol adreçats a personal de barres de festes populars on es dispensa alcohol, així com també la guia metodològica “Entre iguals” per a aquells municipis interessats en posar en marxa un programa de prevenció del consum d’alcohol en joves en els espais d’oci nocturn.

Aprofitem l’avinentesa de la celebració del Dia Mundial sense Alcohol per convidar-vos a la sessió en línia “Com prevenir el consum d'alcohol en la gent jove en temps de COVID-19” que el Servei de Salut Pública organitza el 26 de novembre i comptarà amb la intervenció de l’educador Fran Rojas, la participació d’entitats que fan prevenció del consum d’alcohol en joves i experiències municipals que ens explicaran com han adaptat les seves intervencions a la nova realitat.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #100 - Novembre 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS