© D-CAS
La situació d’emergència sanitària originada per la COVID-19 ha obligat a les administracions públiques de tots els nivells territorials a fer un gran esforç per adaptar-se i donar la resposta més adequada als reptes sanitaris, econòmics i socials plantejats per la pandèmia.
En l’àmbit més concret de la planificació de les polítiques locals de salut pública, la crisi sanitària ha permès evidenciar que els plans locals de salut, en tant que instruments fonamentals per coordinar l’acció municipal, poden tenir un paper clau per abordar de manera efectiva una situació de crisi sanitària. Les dinàmiques relacionals que generen els processos associats a la seva elaboració i implementació, i la seva reorientació, permeten donar una millor resposta en aquestes situacions.
Però, com podem incloure la gestió de les crisis sanitàries en aquestes eines de planificació? Quines accions del pla caldria prioritzar per ser més efectius? Quins actors involucrats en els plans locals de salut són més rellevants en aquestes situacions? etc. Per donar resposta a aquesta i altres preguntes, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona va decidir crear un grup de treball amb els municipis de Barberà del Vallès, Manlleu, Hostalets de Pierola i Callús, amb diferent perfil poblacional i nivell d’experiència en l'elaboració de plans de salut, però amb idèntica voluntat de dur a terme un exercici d’anàlisi i reflexió compartida entorn al paper dels plans locals de salut en la gestió de la crisi sanitària.
El passat 13 d’abril es van presentar les principals conclusions del projecte, en una sessió de treball virtual a la que van assistir 46 tècnics de 29 municipis. Vam comptar amb la participació de les tècniques de salut referents de dos dels municipis del grup de treball, Barbera del Vallès i Manlleu, que van compartir la seva experiència en la gestió de la crisi, tot destacant el paper que han tingut els respectius plans locals de salut en la resposta donada pel municipi.
La sessió va ser rica en aportacions i participació. Agraïm a tots els assistents la seva presència i l’interès que van demostrar durant els torns de debat i preguntes i, especialment, als municipis del grup de treball per la seva implicació i voluntat de millora.
Us avancem que les idees, recomanacions i orientacions del grup de treball es recolliran en forma de guia, document que està actualment en procés de maquetació. Us mantindrem informats de la seva publicació.
Enllaç a la documentació de la sessió de treball.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #106 - Maig 2021
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat